خانوادههای پرمشغله و کم جمعیت!
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یاسمن محمدی؛ برخی از زوجها دوست دارند صاحب چهار فرزند و بلکه بیشتر از آن هم باشند؛ آنها که در کودکی با خواهر و برادرهایشان خاطرات شیرینی داشتند، دلشان میخواهد که فرزندشان نیز همینطور خاطرهسازی کند و با خواهرها و برادرهایش بزرگ شود، به همین دلیل است که این افراد در سرشان، رؤیای داشتن دو دختر و دو پسر را میگذرانند، اما به دلیل مشکلات اقتصادی و فرهنگی از تصمیمشان صرفنظر کرده و این علاقه را در حد رؤیایی دستنیافتنی در زندگیشان باقی میگذارند! شاید همین موضوع باعث شده که امروز کمتر زوجی به داشتن چندین بچه فکر کند، زیرا که هیچ حامی و مشوقی برای فرزندآوری وجود ندارد و به همین دلیل اکثر خانوادهها تکفرزند یا بیفرزند هستند.
زنگ خطر بحران کاهش جمعیت جوان مدتهاست در کشور به صدا درآمده و به گفته کارشناسان جمعیتی باید هر چه زودتر فکری برای آن شود. نرخ رشد جمعیت کشور از ۹ /۳ درصد در سال ۱۳۶۵ به کمتر از یک درصد در سال ۱۳۹۸ کاهش یافته و نرخ باروری نیز از ۵/ ۶ فرزند به ازای هر زن در سال ۱۳۶۵ به ۸/ ۱ فرزند در سال ۱۳۹۸ سقوط کردهاست. کاهش سریع و بینظیر نرخ باروری در سه دهه گذشته و سیر کاهش تعداد تولدها در پنج سال گذشته پیامدهای گستردهای را در پی داشته است که از مهمترین آنها میتوان به دگرگونی الگوی فرزندآوری و همچنین کاهش میانگین تعداد اعضای یک خانواده به کمتر از ۳/ ۳نفر در هر خانواده اشاره کرد. اما الگوی مطلوب فرزندآوری و تعداد قابل ترویج و مطلوب فرزندان برای هر خانواده چند فرزند است؟
مفهوم علمی خانواده کامل چیست؟
به عقیده این کارشناسان فرزندانی که در خانواده کامل زندگی میکنند، مفهوم همکاری، تعامل، رقابت، عاطفهورزی و تلاش جمعی را به طور طبیعی و مستمر تجربه خواهند کرد. همچنین والدین یک خانواده کامل به بیماریهای روحی و روانی و تنهایی در سالمندی مبتلا نمیشوند. سندروم خانه خالی یک بیماری روحی و افسردگی ناشی از تنهایی والدینی است که یا فرزند ندارند یا تنها فرزندشان برای ازدواج یا تحصیل و اشتغال خانه پدری را ترک کردهاست، به همین دلیل والدین در این خانوادهها از حدود ۵۰ سالگی به بعد، تنهایی در خانه خالی و افسردگیهای ناشی از آن را تجربه میکند. اما در حال حاضر چند نفر را میشناسیم که چهار فرزند داشته باشد یا قصد داشته باشد که از این الگو پیروی کند؟
خانوادههای پرمشغله و کم جمعیت!
از لوس شدن تکفرزندان تا پناه بردن به غریبهها
بیگانگی عاطفی بین فرزندان با یکدیگر یا با والدین باعث فاصلههای غمانگیز شده و تنهایی موجب گرایش به غریبهها میشود. فشارهای اقتصادی، گرانی و تورم باعثشده خانوادههای جوان یا از فرزندآوری گریزان باشند یا به تکفرزندی اکتفا کنند.
وظیفه دولت و حمایتی که نیست
در این میان نقش دولت در ایجاد و توسعه برنامههای تشویقی چه از نظر اقلام بهداشتی مانند پوشک چه از نظر تغذیه و درمان حداقل تا چهار سالگی یک کودک باید خانوادهها را مورد حمایت قرار دهند تا آنها به بهانه اینگونه هزینهها شانه از مسئولیت خالی نکنند.
هیچوقت دولت با شعار یا همایش و مقاله، موفق به تشویق فرزندآوری نخواهد شد. بنابراین مسئولان دولتی باید برای بازگشت خانواده به جایگاه اصلی، فرهنگی و تاریخی خود، با جدیت وارد عمل شوند و اجازه ندهند که جمعیت سالخوردهتر شود و نسل آینده نیز در سایه تکفرزندی، خودخواه، مغرور و گوشهگیر بار بیاید.
یاسمن محمدی - کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.