به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، "میخائیل اولیانوف"، نماینده دائم روسیه در نهادهای بینالمللی مستقر در وین در گفتگو با هفته نامه "اشپیگل" در پاسخ به این پرسش که شما تا چه اندازه به این مسئله خوش بین هستید که مذاکرات وین به زنده شدن مجدد برجام بیانجامد گفت: من با احتیاط خوش بین هستم، اما در اینجا تنها میتوانم نظر شخصی خود را بیان کنم.
وی افزود: هیچ جایگزین منطقی جز پایان موفق این مذاکرات وجود ندارد. برجام از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. این توافق سهم تعیین کنندهای در جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی در دنیا دارد؛ به کاهش تنشها در منطقه خلیج فارس کمک میکند؛ از رنج مردم ایران که در حال حاضر تحت تاثیر تحریمهای اقتصادی قرار دارند میکاهد.
این مقام روسی در پاسخ به این پرسش که به اعتقاد شما مذاکرات وین تا چه مدت به طول میانجامد گفت: هیچ کس نمیتواند دقیقا آن را پیش بینی کند. بهترین حالت این است که مذاکرت تا ۲۱ ماه می (۳۱ اردیبهشت) نهایی شود و همکاران اروپایی من هم با این مسئله موافق هستند. به دو دلیل اول اینکه در ۲۲ ماه می (۱ خرداد) توافق موقت بین تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی که سطح قابل قبولی از روند تایید آژانس درباره فعالیتهای ایران را تضمین میکند خاتمه مییابد. علاوه بر این در ماه ژوئن رئیس جمهور جدید در ایران انتخاب میشود و در ماه مینامزدها معرفی شده و مبارزات انتخاباتی آغاز میشود.
اولیانوف درباره موانع موجود بر سر راه توافق که در این مذاکرات از سر راه برداشته شده است گفت: در ابتدای مذاکرات یک مانع بسیار بزرگ یعنی ایده "توافق هستهای به علاوه" از سر راه برداشته شد.
وی پیشنهاد وزیر امور خارجه آلمان همسو با متحد خود در آمریکا مبنی بر اینکه ایران نه تنها باید به توافق هستهای بازگردد بلکه باید برنامههای موشکی خود را محدود کرده و حمایتهای خود از گروههایی مانند حزب الله در منطقه را کاهش دهد را کاملا غیر سازنده و غیر واقع بینانه دانسته و گفت: با توجه به یک ضرب المثل آمریکایی میتوان گفت آنها سعی کردهاند با یک سنگ سه پرنده را بزنند. از این گذشته کنترل برنامه هستهای ایران مسئلهای بسیار متفاوت با توسعه موشکی و مسئله امنیت منطقهای است. در پایان دور دوم مذاکرات هفته گذشته من این تصور را داشتم که اکنون برای همه افراد درگیر کاملا این مسئله واضح است که هدف ما میتواند تنها زنده کردن دوباره توافق اولیه بدون هیچ چیز کم و اضافهای باشد.
وی در ادامه گفت: ما حالا بهتر فهمیدهایم که در رفع تحریمها و محدود کردن برنامه هستهای ایران دقیقا چه چیزی دخیل است. احتمالا ما در نهایت روی یک سند توافق خواهیم کرد و شاید با چند پیوست. در هر صورت ما روند مثبتی را میبینیم و در مسیر درستی قرار داریم.
وی درباره تاثیرات تحریمهای سختگیرنه دولت ترامپ بر روند مذاکرات فعلی گفت: ایرانیها از ۱۵۰۰ یا ۱۶۰۰ تحریم سخن میگویند. برای همتایان آمریکایی ما این کار سادهای نیست که این اقدامات دقیقا شناسایی و مورد ارزیابی قرار گیرد. آنها سه لیست مختلف ارائه داده و درباره آن علنی صحبت کردهاند. اول یک لیست سبز از تحریمهایی است که باید لغو شود. یک لیست قرمز از تحریمها هم وجود دارد که واشنگتن میخواهد به آن پایبند باشد. در نهایت یک لیست زرد از تحریمها وجود دارد که میتوان درباره آن مذاکره کرد. این لیستها به ایرانیها کمک میکند تا پاسخهای روشنی بدهند.
اولیانوف درباره امکان مذاکرات مستقیم بین نمایندگان تهران و واشنگتن گفت: در مرحله فعلی این امکان وجود ندارد. ایرانیها تحت سیاست فشار حداکثری دولت قبلی آمریکا به شدت رنج دیدهاند. ایرانیها هنوز آماده نیستند مستقیما با آمریکا مذاکره کنند. اینکه آیا آنها در مقطع زمانی بعدی که مسائل جدی در مذاکرات ایجاد شد تمایل دارند بر سر میز مذاکرات با آمریکا بنشینند را باید منتظر ماند و دید و اینها همه حدس و گمان است.
"اولیانوف" از امکان موفقیت مذاکرات بدون رویارویی مستقیم آمریکا و ایران خبر داده و گفت: بعد از حیات مجدد برجام و به محض اینکه ایالات متحده مجددا به یک کشور شرکت کننده در این توافق تبدیل شود هر دو طرف به طور خودکار با هم صحبت خواهند کرد، چرا که بعد از آن کشورهای امضا کننده این توافق در دورههای منظم با هم دیدار خواهند کرد.
وی در ادامه اینکه در جریان مذاکرات، ایران غنی سازی اورانیوم خود را افزایش داده و اینکه آیا این منطقی بوده و یا اقدامی تهدید آمیز است گفت: به طور دقیق غنی سازی ۶۰ درصد نقض تعهدات قانونی ایران یعنی تعهدات ناشی از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای نیست.
خبرنگار اشپیگل در ادامه به این مسئله اشاره کرد که، اما توافق هستهای محدودیت غنی سازی تا ۳.۶۷ درصد را برای ایران در نظر گرفته و در این باره سوال کرد و اولیانوف در پاسخ گفت: ما از این مسئله استقبال نمیکنیم که شرکای ما در این مرحله از مذاکرات به میزان قابل توجهی از مرزهای محدودیتی برجام عبور کنند. با این همه ما نباید خیلی تردید به خود راه دهیم، بلکه باید روی هدف مشترک خود تمرکز کنیم. اگر ما موفق شویم، همه این عبور از حد و مرزها به گذشته مربوط خواهد شد.
وی در ادامه گفت: آنچه در حال حاضر در نیروگاههای ایران اتفاق میافتد جنبه سیاسی هم دارد. ایرانیها به دلیل انفجار اخیر در نیروگاه هستهای نطنز تحریک شدهاند. ایرانیها همچنین در ماه نوامبر به دلیل حمله مهلک به یکی از مهمترین دانشمندان هستهای خود تحریک شدند. این مقام روسی چنین اقداماتی را کاملا غیر سازنده خواند.
اولیانوف درباره تاثیرات انفجار نیروگاه هستهای نطنز بر مذاکرات وین گفت: در اولین جلسه بعد از این کارشکنی بحثهای داغی به ویژه بین ایران و کشورهای اروپای غربی در گرفت. روسیه تقاضا کرد که همچنان هدف اصلی فراموش نشود.
این مقام روسی درباره موضع مخالف شدید رژیم صهیونیستی با توافق هستهای بسیار ابراز تاسف کرده و گفت: ما در خیلی سطوح مناسبات خوبی با اسرائیل داریم و دیدگاههای آنها را درک کرده و به آن احترام میگذاریم. با این حال ما اعتقاد داریم که رد قاطعانه برجام منطقی نیست. ما برعکس معتقدیم که توافق هستهای با منافع اسرائیل و دیگر همسایگان ایران هم منطبق است. این توافق برای اطمینان از جهت گیری کاملا صلح آمیز برنامه هستهای ایران است. گاهی اوقات به نظر میرسد هدف سیاست اسرائیل این است که به همه فعالیتهای هستهای ایران خاتمه دهد. این غیر ممکن است چرا که ایرانیان حق استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای را دارند.
وی در بخش دیگری از این مذاکرات از نقش ثبات کننده روسیه در سوریه حمایت کرده و گفت: ما با دولت سوریه همکاری میکنیم و در گفتگو با اپوزیسیون هم هستیم. اینکه چرا غرب از ما انتقاد میکند شاید به این دلیل است که به موفقیت ما حسادت میکند و شاید هم به این دلیل که هدف سیاست غرب تغییر رژیم در دمشق بود. ما خواهان تغییرات رژیم در سوریه نیستیم و این بازی را انجام نمیدهیم.