به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عاطفه نژادابراهیم دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «فرآیند پخت سامانه آکریلاتی-اپوکسیدی نورپخت با استفاده از شروع کنندههای سه جزئی حاوی نانوپیگمنت» گفت: سامانههای رزینی پخت شونده معمولا با پرتوی فرابنفش (UV) پخت میشوند. استفاده از پرتوهای فرابنفش در این نوع سامانه به دلیل مزایای بسیار زیاد، به صورت گسترده در صنایع مختلف بکار میرود.
وی ادامه داد: اما این نوع پرتو، معایبی همچون انرژی بالا به ویژه در کاربردهای زیستی، کامپوزیتهای دندانی، و محدودیت نفوذ در نمونههای ضخیم را دارد. به همین دلیل سامانههای پخت شونده با نور مرئی که امواجی کم خطر، ارزان قیمت و با قابلیت نفوذ بالا هستند، مورد توجه قرار گرفتند.
نژادابراهیم تصریح کرد: در این پژوهش سامانههای پخت شونده با نور مرئی در حضور شروع کنندههای نوری سه جزئی جدید معرفی و کاربرد آنها در زمینههای مختلف به عنوان مثال چاپ سه بعدی مطالعه شدند.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر اظهارکرد: در این پژوهش ۳ سامانه شروع کننده سه جزئی جدید معرفی شد که در سه ناحیه مختلف از طول موج نور مرئی قابلیت پخت رزین را دارا هستند. در این پژوهش موفق شدیم یک فرمولاسیون جدید پخت شونده با نور مرئی، مورد استفاده در پرینت سه بعدی رزینی از نوع DLP معرفی کنیم که به کمک آن بتوان وضوح تصویر و دقت ابعادی قطعه پرینت شده را به میزان قابل توجهی بهبود بدهیم.
به گفته این محقق، همچنین با یک مرحله اصلاح سامانه شروع کننده با نانوذرات (نانوذرات رس) پایداری حرارتی این سامانهها را افزایش دادیم.
وی با بیان اینکه این فرمولاسیون موفق به ثبت اختراع در داخل کشور نیز شده است، گفت: این سامانهها قابلیت استفاده به ویژه در زمینه پرینترهای سه بعدی جهت پرینت اشکال هندسی پیچیده با دقت ابعادی بالا را دارند.
محقق دانشگاه امیرکبیر بیان کرد: در این مسیر اصلیترین آزمونها و تجهیزات شامل RT-FTIR، Laser Flash Photolysis (LFP)، پرینتر سه بعدی (DLP)، فوتورئومتری (photo-rheometry) بودند. بعد از معرفی سامانههای شروع کننده سه جزئی، سنتز سامانه شروع کننده حاوی نانوپیگمنت انجام شد و شرایط پخت با این شروع کنندههای نانویی نیز مطالعه و بهینه سازی شد. در صنایع پوشش، چاپ و بویژه پرینت سه بعدی و کامپوزیتهای دندانی میتوان از نتایج این پروژه استفاده کرد.
نژادابراهیم با بیان اینکه قابلیت نیمه صنعتی شدن این پروژه وجود دارد، افزود: استفاده از سامانههای پخت شونده با نور مرئی که دوستدار محیط زیست بوده و فاقد هر گونه سمیت و آسیبی است، دارای توجیه اقتصادی نیز هستند.
وی با اشاره به ویژگیهای طرح گفت: بهبود چالش مقاومت حرارتی این سامانه ها، بهبود وضوح تصویر و دقت ابعادی در کاربرد چاپ سه بعدی، رفع نیاز به منابع گران قیمت تولید پرتوهای مضر فرابنفش (UV) از ویژگیهای این طرح به شمار میروند.
محقق دانشگاه امیرکبیر با اشاره به کاربردهای پروژه تصریح کرد: این پروژه در زمینههای پوشش، چاپ، پرینت سه بعدی، کامپوزیت دندانی و چسبهای زیستی کاربرد دارد که به طور ویژه پرینتر سه بعدی مطالعه شد.
گفتنی است؛ استاد راهنمای این پروژه مرتضی ابراهیمی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر بوده است؛ همچنین استاد دوره فرصت مطالعاتی پروژه پرفسور زاویر آلوناس (Xavier Allonas) – دانشگاه اوت آلزاس کشور فرانسه (Haut Alsace University) بوده است. از این پروژه ۲ مقاله ISI با ضریب تاثیر ۳.۶ و ۴.۲، یک ثبت اختراع داخلی و کنفرانس بین المللی ESPS در کشور فرانسه و چندین کنفرانس و مقالات علمی پژوهشی دیگر منتشر شده است.