روه استانهای خبرگزاری دانشجو، دهمین سفر استانی رئیس جمهور امروز در زنجان سپری شد. زنجان حدود ۲۲ هزار کیلومتر مربع مساحت دارم و جمیعت آن به بیش از یک میلیون نفر میرسد. طبیعت سرد، مرطوب و در برخی نقاط خشک این استان، ظرفیتهای کشاورزی و دامداری خاصی را برای آن به ارمغان آورده است. صنعت در زنجان برپایه کشاورزی، دامداری و معادن شکل گرفته است. سوغاتیهای مشهور و معروف این استان مانند انواع چاقوی دسته زنجانی، نقش مهمی در رونق اقتصادی آن دارد.
با اینکه جمعیت غالب در این استان ترک زبان هستند، اما به دلیل وجود شهرهای دانشگاهی مانند زنجان، مرکز این استان، از همه قومیتها در آن یافت میشود و ترکیبی چند قومیتی برای جامعه زنجانی ایجاد کرده است.
سفر آیت الله رئیسی به زنجان یک روزه بود و شامل دیدار با مردم، بازدید از چند کارخانه و شرکت در جلسات رسمی بود. اما همان ابتدای ورود رئیس جمهور به این استان، جمعی از مالباختگان شرکتهای تعاونی مسکن زنجانی در مسیر فرودگاه تجمع کرده بودند.
مشکل آنجاست که حدود یک سال از زمان مقرر برای تحویل واحدهای این تعاونیهای مسکن، به ویژه شرکت تعاونی مسکن دانشگاه علوم پزشکی زنجان گذشته، اما هنوز خانهای به مردم تحویل داده نشده است. رئیسی به مردم قول داد که مشکلاتشان را پیگیری و رفع میکند. او از مردم خواست مطالبات خود را به صورت مکتوب به همراهانش تحویل دهند تا مسائل را پیگیری کند.
در مسیر فرودگاه زنجان، گروه دیگری از مردم نیز برای گفتگوی رودررو با رئیس جمهور تجمع کرده بودند. مساله اهالی ارمغانخانه، اصلاح جادههای این منطقه بود. عرض کم جاده ارتباطی بین زنجان و ارمغانخانه هر ساله جان رانندگان را میگیرد و باعث وقوع تصادفهای سهمگین میشود.
برنامه رئیس جمهور در ابتدا بازدید از کارخانه روغن نباتی جهان، کارخانه در حال احداث سرجین بافت، محل انباشت کیک روی، حضور در دانشگاه زنجان و ... بود.
بیشتر بخوانید:
رئیسی در بازدید از کارخانه سرجین بافت زنجان، به وزیر صمت و استاندار زنجان مهلت یک ماهه داد تا مشکلات این واحد نساجی رفع شود و به بهره برداری رسد. او همچنین وعده داد که در مرحله اول هزار و ۵۰۰ نفر در این کارخانه مشغول به کار شوند.
مقصد دیگر رئیس جمهور، محل انباشت پسماند روی در واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرک صنعتی تخصصی روی زنجان بود.
رئیسی در این بازدید با تأکید بر استفاده بهینه از مجموعه معدنی و صنعتی انبار کیک روی زنجان، از صاحبان صنایع خواست تا هرچه سریعتر نسبت به استخراج مواد معدنی این پسماندها اقدام و از منافع آن برای مردم منطقه استفاده کنند.
زنجان بزرگترین ذخایر معدنی روی را در کشور دارد و معادن بزرگی در این منطقه فعالیت میکنند. اما عدم رسیدگی به پسماندهای این ماده معدنی باعث ایجاد آسیب محیط زیستی برای منطقه شده است. از سوی دیگر همین پسماندها ارزش ریالی زیادی دارد که در صورت بازیافت و بهره برداری از آن، شرکتهای معدنی به سود زیادی دست مییابند. اما تملک این پسماندها بین دولت و بخش خصوصی مورد اختلاف است.
رئیس جمهور در ادامه برنامه خود در زنجان به کارخانه روغن نباتی جهان رفت. فعالیت این کارخانه به سالهای دهه ۳۰ بازمی گردد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مسئولیت این کارخانه به عهده بنیاد شهید شد و پس از چند سال، به دلیل نبود فضای کافی برای کار، ساختمان کارخانه از کرج به زنجان منتقل شد و در دهه ۸۰ در اختیار بخش خصوصی قرار گرفت. اینکه چرا در موج خصوصی سازی ها، روغن نباتی جهان که دولتی نبود، واگذار شد، هنوز جای سوال است، اما پس از خروج بنیاد شهید از این شرکت، وضعیت آن نابسامان شد و ظرفیت تولید در آن به شدت کاهش یافت. کارگران اخراج شدند و کارخانه عملا به تعطیلی کشانده شد.
در حاشیه بازدید امروز رئیسی، مسئولان کارخانه چند خط را به صورت نمایشی وارد تولید کردند که این امر مورد توجه و اعتراض رئیس جمهور قرار گرفت. رئیسی گفت: خط تولید این کارخانه تقریبا تعطیل است و فقط ظاهری سرپا نگه داشته شده است.
او تأکید کرد که کارخانه روغن نباتی جهان را به خوبی میشناسد و گفت: اجازه نمیدهیم تولید در این کشور دچار وقفه شود. رئیس جمهور خطاب به مدیرداخلی کارخانه گفت: به کسی که این کارخانه را در اختیار دارد بگویید نمیتواند فقط به شکل اسمی و با ظاهرسازی کارخانه را اداره کند.
دستور رئیس جمهور در این کارخانه، تولید روغن و دیگر محصولات آن با تمام ظرفیت بود. او تصریح کرد: از نظر حقوقی این واحد صنعتی با مشکلات زیادی مواجه است. معطل ماندن تولید در آن هم قابل پیگیری است.
رئیسی ظهر به دانشگاه زنجان رسید؛ دانشگاهی که قدمت حدودا ۵۰ ساله دارد و در ۶ کیلومتری شمال غرب زنجان و در حاشیه جاده قدیم تبریز قرار گرفته است. این دانشگاه در رشتههای علوم پایه و کشاورزی در کشور سرآمد است و دانشمندان بسیاری را به جامعه تحویل داده است.
رئیسی در دانشگاه زنجان با نخبگان و دانشجویان دیدار کرد. او در این مراسم به فعال کردن اقتصاد مبتنی بر فرهنگ تأکید کرد و نقش دانشگاهها و حوزههای علمیه را در این امر مهم اساسی دانست.
نمایندگان اقشار مختلف حاضر در این مراسم طی سخنانی دغدغهها و مسائل خود را مطرح کردند. دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان زنجان نیز به نمایندگی از تشکلهای دانشجویی و دانشجویان این استان به تبیین مشکلات زنجان پرداخت.
علیرضا جراحی از رئیس جمهور خواست تا برای مدیران و مسئولانی که برای خوش خدمتی متوسل به گزارشهای دروغ میشوند، هزینه تراشی کند و بر دهان متملقان خاک بپاشد تا بساط چاپلوسی در تمام سطوح اداری کشور برچیده شود.
او بیان کرد: مشکلات این کشور از خودرو سازی تا بورس از ازدواج تا مسکن از تورم تا بروکراسی اداری از هفت خوان صدور مجوز تا نوسانات ارز همگی عواملی است تا جوانان امروز از دولت شما انتظار داشته باشند و این را بدانید مادام که نفعتان در نفع ملت و دردتان، درد ملت و ثابت قدم در راه ولایت باشید، دست الهی و دعای خیر ملت پناهتان خواهد بود.
جراحی در این سخنرانی به تبیین مشکلاتی مانند راههای مواصلاتی استان، بی توجهی به صنایع دستی زنجان، تعطیلی کارخانه روغن نباتی جهان، مشکلات معادن سرب و روی و ... پرداخت.
برخی اعضای هیات دولت در این سفر رئیس جمهور را همراهی کردند. وزیر جهاد کشاورزی، وزیر کار، وزیر صمت، وزیر بهداشت، وزیر میراث فرهنگی و ....
سیدجواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی برای افتتاح طرح آبخیزداری در کرسف به خدابنده رفته بود. ساداتی نژاد در حاشیه افتتاح این طرح گفت: براساس دستور رئیس جمهور در تولید و تأمین محصولات اساسی مورد نیاز مردم و ایجاد ثبات در بازار اهتمام لازم را خواهیم داشت.
وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: علمی کردن کشاورزی و حمایت از شرکتهای دانش بنیان فعال در عرصههای مختلف، از اولویتهای وزارتخانه جهاد کشاورزی است.
سیدرضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، نیز در جمع فعالان صنعتی، معدنی و تجاری زنجان حضور یافت و با صنعت گران گفتگو کرد.
فاطمی امین در این جلسه با اشاره به اینکه کار اجرایی تأمین مالی زنجیرهای در بانک صنعت و معدن در حال اجرا است، گفت: وظیفه ما بررسی فرایند صنعتی، معدنی و تجاری است تا با شناخت موانع و اصلاح سازکارها مسیر را برای سرمایه گذاران هموار سازیم.
وی درخصوص واردات ماشین آلات معادن خاطر نشان ساخت: در صورتی که ماشین آلات معادن به صورت تجمیعی وارد شود، مورد حمایت خواهد بود.
بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این سفر حضور داشت و از جلسه شورای اداری شهرستان طارم وعده افزایش تختهای بیمارستانی این شهرستان را داد.
همچنین عباس شیراوژن، معاون وزیر بهداشت نیز در این سفر حضور داشت. او از خوابگاههای دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی زنجان بازدید کرد و در جریان مشکلات دانشجویان قرار گرفت. در این بازدید میلاد کارخانه، دبیر شورای صنفی دانشگاه، برخی مسائل خوابگاهی و رفاهی دانشجویان را مطرح کرد.
محسن افشارچی، استاندار زنجان نیز در جلسه شورای اداری این استان که با حضور رئیس جمهور و جمعی از اعضای کابینه دولت برگزا شد، با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی استان در بخشهای کشاورزی، گردشگری، اقتصادی، معدن و صنعت، گفت: مساله تأمین آب مورد نیاز و ۲ خطه کردن مسیر ریلی زنجان به قزوین را به صورت جدی و ویژه دنبال میکنیم.
رئیسی نیز در این جلسه تأکید کرد: برای کار جهادی باید در نگرشها و فرآیندها توحل ایجاد کنیم. با تغییر رویکردهای و ایجاد روندهای متناسب با هر برنامه و اقدامی، ادارات و سازمانها متحول شوند و لازمه این امر انتصاب افراد تحول خواه است.
یکی از مطالبات مردمی در این سفر استان رئیس جمهور، انتصاب مدیرانی است که برای حل مسائل به صورت واقعی عزم جدی داشته باشند. رئیسی بر این مهم تأکید کرد و افزود: این استان ظرفیت بسیار بالایی در حوزه معدن، صنعت، کشاورزی و گردشگری دارد و میتواند سرآمد باشد که این باید به دست مدیران توانا و کسانی که با مسئولان کار میکنند انجام گیرد.
رئیسی با اشاره به تغییر روند در برگزاری جلسات شورای اداری استان گفت: تشریفات این جلسات را به هم زدیم؛ مسئولان استانی پس از بررسی مشکلات در استان، در تهران جلسات متعددی با کارشناسان، معاونان وزارتخانهها و با حضور معاون اول تکشیل میشود و در استان نیز پس از استاندار و نماینده، ولی فقیه، با نمایندگان مجلس مشکلات و نیازهای استان بررسی میشود و وزیران پس از بازدیدهای خود گزارشهایی ارائه میدهند.
رئیس جمهور تأکید کرد: رسیدگی به مسائل استانها وظیفه مسئولان میدان دار است. باید مشخص شود که وعده و قولی که وزیر میدهد به دست توانایی مجموعهای از مدیران توانمند استانی انجام میشود و استاندار، به عنوان نماینده عالی دولت در استان، پیگیر اجرای این وعدهها است.
ماحصل دهمین سفر استانی رئیسی، مهلت یک ماهه رئیس جمهور به استاندار و وزیر صمت برای تکمیل و بهره برداری کارخانه سرجین بافت، تکمیل ۲ سد ناتمام این استان، پیگیری مطالبات مالباختگان تعاونیهای مسکن زنجان، حل مشکلات مواصلاتی مردم ارمغانخانه به زنجان، ۲ خطه کردن مسیر راه آهن زنجان به قزوین، رسیدگی به وضعیت پسماندهای معادن سرب و روی، بازگشایی خطوط تولید کارخانه روغن نباتی جهان و... بوده است.
با این حال مطالبات مردم زنجان به این موارد ختم نمیشود؛ اهالی ماهنشان و خدابنده نیز از جادههای مواصلاتی به روستاهای این شهرستان گلایه دارند. نبود مراکز بهداشتی مناسب در روستاها، عدم مدیریت مناسب منابع آبی و هدررفت آب، نبود زیرساخت مناسب برای توسعه کشاورزی مدرن و صنایع تبدیلی کشاورزی و ... از جمله مسائل دیگری است که هم باعث توسعه متوازن در زنجان میشود و هم مطالبه عمومی مردم این استان است.