به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدرضا منظم رییس دفتر توسعه فناوری وزارت بهداشت گفت: در تولید و تحقیق موانعی در کشور وجود دارد که نیاز به برطرف کردن آنهاست. بخشهایی از این موانع درون دانشگاههاست و بخشهایی به وزارت بهداشت برمیگردد و بخشی هم در خارج از دانشگاههاست.
منظم در ابتدا به نبود فضای نوآوری برای اساتید و دانشجویان در دانشگاهها اشاره کرد و گفت: منظورفضای فیزیکی یا یک مرکز نیست منظور فضا و شرایطی است تا اساتید و محققان بتوانند آزادانه فکر کنند، آزادانه تصمیم بگیرند و تحقیق کنند و کار را پیش ببرند.
وی از دانشگاهها دعوت کرد تا تجربیات موفق خود را برای ایجاد فضای نوآوری و خلاقیت به اشتراک بگذارند.
منظم همینطور بر ارتباط دانشگاه با صنعت تاکید کرد و گفت: اگر دانشگاه با صنعت ارتباط نداشته باشد، انجام پژوهش کاربردی غیرممکن است. اگر قرار است دانشگاهها مشکلی از این جامعه برطرف کنند، باید این ارتباط وجود داشته باشد. در غیر این صورت نه دانشجوهای ماهر خواهیم داشت و نه خدمات ارائه شده برای جامعه مفید است و تولیدات انجام شده هم به بازار راه نمییابد.
وی در ادامه پیشنهاد کرد: در زمان دفاع پروپوزال دانشجویان افرادی از صنعت حضور داشته باشند؛ زیرا صنعت است که باید مشارکت کند و به تولید خدمات و محصولات بپردازد. اگر این ارتباط برقرار نشود، مفهوم فناوری و فناور شدن دانشگاهها پایهریزی نخواهد شد.
منظم افزود: ارتباط با صنعت یعنی برداشتن دیوارها یعنی باز کردن فضا برای ورود صنعت به داخل دانشگاه.
رییس دفتر توسعه فناوری وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: افقی که برای سال ۱۴۰۴ فقط به منظور جذب منابع برای دانشگاهها در نظر گرفته ایم، ۲۴۰۰ میلیارد تومان است که باید دانشگاهها حداقل این مقدار جذب را داشته باشند. در سال ۹۹ در حدود ۱۱۴ میلیارد تومان جذب منابع داشتیم که نسبت به آن افق و انتظاری که داریم، دور است.
وی افزود: اگر دانشجویی پایان نامه دارد، دانشگاه خود را ملزم بداند که این پایان نامه را حمایت کنید. اما مشکل اینجا است که این حمایت همه از بودجه دولتی است و این یک مدل دولتی تخصیص منابع به گونهای بر ضد ارتباط با صنعت است و باید اصلاح شود.
منظم با اشاره به اینکه بسیاری از فناوران از امکانات و تسهیلاتی که میتوانند بهرهمند شوند، مطلع نیستند، گفت: کارگاههای مجازی تشکیل میشود تا اساتید و فناوران در آن شرکت کنند و در این حوزه توانمندتر شوند تا بدانند از کجا گرنت بگیرند، از کجا تسهیلات بگیرند و چگونه میتوانند مجوز را تسریع کنند و فرایند آن چیست. این بخشی است که میتوانیم تعامل بین وزارتخانه و دانشگاه را داشته باشیم تا این موانع را کمرنگتر کنیم.
رییس دفتر توسعه فناوری وزارت بهداشت افزود: یکی از اقداماتی که در وزارت بهداشت در حال پیگیری آن هستیم، ساده کردن و برداشتن موانعی است که در مسیر مجوزها در سازمان غذا و دارو وجود دارد.
وی در ادامه به انتقال فناوری اشاره کرد و گفت: بحث دیگر، ایجاد شرکت توسط اساتیدی است که ایده را به محصول تبدیل کرده اند و باید وارد بازار شود. البته باید این مدل را با تقویت دانشگاهها و با استفاده از ظرفیتهای موجود در کشور انجام دهیم تا بتوانیم انتقال فناوری داشته باشیم و اساتید بتوانند با فراغ بال تولید را افزایش دهند.
منظم در آخرین نکته به بحث بازار پرداخت و گفت: محصولات شرکتهای دانشبنیان و سایر فناوران به بازار وارد شود. امید است این اتفاق نیز در سطح ملی بیفتد. البته وزارت بهداشت بخشی از خریدها را از محصولات فناورانه داخلی انجام میدهد که لازمه آن طی کردن مجوزهای لازم و داشتن سطح کیفی حداقلی و ورود به بازار است.