به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدعلی زلفیگل وزیر علوم در نشست هماندیشی اعضای کارگروه با مدیران صندوقهای پژوهش و فناوری که به صورت آنلاین در محل صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد، با اشاره به چالشهای اشتغال دانشآموختگان جوان دانشگاهی، افزود: زمانی که برای جوانان کشور شغلی ایجاد شده باشد، بسیاری از مشکلات اجتماعی و روانی کشور کاهش مییابد؛ از این رو امروز ما به جهاد کارآفرینی در کشور نیاز داریم.
وی یکی از راهکارهای اشتغالزایی در کشور را توسعه صندوقهای پژوهش و فناوری عنوان کرد و یادآور شد: به نظر من این صندوقها بهترین راهکار برای این زمینه است وای کاش دولت و حاکمیت پروژه اشتغال را پروژه اول کشور قرار دهند و کلیه امکانات کشور را بر ایجاد شغل، بسیج کنند.
زلفیگل، مدیریت صادرات و واردات را از دیگر راهکارهای توسعه شغل در کشور معرفی کرد و یادآور شد: در این راستا لازم است واردات محصولی که در کشور تولید میشود، کنترل شود و به گونهای مدیریت شود که از ورشکستگی تولید داخل جلوگیری شود.
وزیر علوم با تاکید بر لزوم ایجاد شرایطی به منظور تبدیل ایده به محصول و ثروت، خاطر نشان کرد: یکی از دغدغههای ما در وزارت علوم این است که در کشور این موضوع را نهادینه کنیم که بهترین سرمایهگذاری برای آیندگان، سرمایه گذاری در حوزه علم، فناوری و نوآوری است. این موضوعی است که حاکمیت باید آن را به رسمیت بشناسد، ضمن آنکه مقام معظم رهبری در فرمایشاتشان حتما گریزی به علم و فناوری داشتهاند.
وی با بیان اینکه بر همه ما لازم است که منویات مقام معظم رهبری را اجرایی کنیم، خاطر نشان کرد: ایجاد شغل یک وظیفه قانونی، عرفی و شرعی است و باید تمامقد پای کار بایستیم، در غیر این صورت استعمار همان کاری را با ما میکرد که در کشورهای افغانستان، یمن و اوکراین انجام داده است.
وزیر علوم اضافه کرد: وضعیتی که امروز ما داریم، نشان میدهد که ما در مسیر درستی در حرکت هستیم.
زلفی گل با اشاره به خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوقهای پژوهش و فناوری، اظهار کرد: یکی از کارهایی که صندوق نوآوری باید انجام دهد، این است که از محصولات جدیدی حمایت کند که غیر قابل رقابت باشند، به این معنا که از ایدههایی حمایت شود که دانش فنی آن محصول در اختیار کسی نباشد و این محصول غیر قابل رقابت خواهد بود. این همان مسیری است که کشورهای پیشرفته پیمودهاند.
وزیر علوم با بیان اینکه اگر نظام و مدیران کشور با این رویکرد وارد عرصههای فناوری شوند، صندوقهای پژوهش و فناوری معنای دیگری خواهند گرفت، ادامه داد: در دوران دفاع مقدس هر ایرانی بر اساس توانمندی که داشت، از کشور دفاع میکرد و در دوران حال نیز باید از پتانسیل مردم در جهت حمایت از شرکتهای دانشبنیان استفاده شود و در این زمینه پیشنهاد میشود که این شرکتها را وارد بورس کنیم تا با منابع مالی مردم از آنها حمایت شود.
زلفی گل با تاکید بر اینکه هر ریالی که در این شرکتها سرمایهگذاری میشود، سرمایه گذاری برای ایجاد اشتغال برای جوانان است، افزود: در وزارت علوم نیز لازم است که در زمان تدوین بودجه تفصیلی دانشگاهها، آنها را موظف کنیم که یک تا ۳ درصد از اعتبارات خود را در صندوقهای پژوهش و فناوری سرمایه گذاری کنند. البته تعیین این میزان نیاز به کار کارشناسی دارد.
وی با انتقاد از خام فروشی در کشور، گفت: این در حالی است که در حوزه شیمی رتبه ۱۳ جهانی را داریم و دانشمندان تراز اولی در این حوزه مشغول به فعالیت هستند.