به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهسا روحی ؛ محمد علی زلفی گل در آیین گرامیداشت اولین سالروز تاسیس معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم که امروز در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر شاهد تدوین برنامه توسعه هفتم کشور و ارسال لایحه بودجه به دولت هستیم و باید از این فرصت نهایت استفاده را هم در تدوین برنامه و احکام توسعه هفتم و هم احصا کمبودهای بودجه داشته باشیم.
وزیر علوم با اشاره به اینکه با مرور تاریخ تاسیس پارکها و با توجه به مدت کمی که از سن تاسیس پارکها میگذرد، شاهد رخداد اتفاقات ارزشمندی هستیم، گفت: دهه اول انقلاب دهه ترویج علم، دهه دوم با تاسیس مقطع دکتری دهه تولید علم، دهه سوم بحث کیفیت تولید علم و استانداردسازی و دهه چهارم دهه تولید ثروت از دانش نام گذاری شده است.
زلفی گل ادامه داد: انصافا در بحث شرکتهای دانش بنیان و تولید دانش بنیان قدردان دکتر ستاری هستیم. انصافا جاانداختن بحث فناوری و نوآوری و شرکتها در کشور کار راحتی نبوده و این کار را دکتر ستاری پیگیری کردند.
وی با بیان این مطلب که بحث آموزش پژوهش محور و پژوهش آموزش محور و آموزشی که میزان کارآمادگی دانش آموختگان را ارتقا دهد یکی از سرفصلهای مهم وزارت علوم است، تصریح کرد: صرفا آموزشهای نظری برای جوان ما اگرچه یک ضرورت است، ولی کافی نیست. شرایط کشور میطلبد دانش آموختگان ما در بحث مهارت محوری توانمند باشند. دانشگاهها باید حکمت بنیان باشند؛ یعنی فعالیت دانشگاهها باید هدفمند باشد.
وی افزود: امروز به این نتیجه رسیدیم که شان و شخصیت علمی و فناوری کشور باید متوازن باشد و شخصیت کاریکاتوری در شان علم فناوری کشور نیست. برای این کار نیاز داریم که فکر کنیم و تجربه را ارزان بخریم و از طریق مطالعات فراملی آن را به دست بیاوریم.
در همین راستا ماموریت جدیدی را به معاونت فناوری دادم و قرار است بحث کار و کارآفرینی را در یک مطالعه فراملی بررسی و آن را بومی کنیم. پارکها دائما علم و فناوری دنیا را پیگیری، مطالعه و بومی کنند.
وزیر علوم در ادامه بیان کرد: تکالیف پارکها در مقایسه با دانشگاه در خلق علم و فناوری است. نوع نگاهمان به پارکها و دانشگاهها در سیاستگذاری، برنامه ریزی و اجرا باید متفاوت باشد. به همین دلیل معاونت فناوری را از معاونت پژوهشی جدا کردیم.
زلفی گل با اشاره به اینکه نکته دیگری که بسیار مهم است و از آن غافل بودیم، بحث یکپارچگی علم است، خاطرنشان کرد: علوم طبیعی؛ مباحث مربوط به پزشکی، فنی مهندسی، دامپزشکی و کشاورزی را شامل میشود و خروجی آن به رفاه بشر و افزایش طول عمر و سلامت بشر منجر میشود. در حالی که علوم انسانی کمک میکند که از دستاوردهای علوم طبیعی چگونه برای آرامش استفاده کنیم. به دلیل عدم یکپارچگی، یک شکافی بین علوم افتاده است و باید تحقیقات چند رشتهای را ارتقا دهیم.
وی با اشاره به جداسازی دانشگاههای علوم پزشکی از وزارت علوم، گفت: میشود روشی را ایجاد کرد که اینها هماهنگ با هم کار کنند؛ مگر میشود علم داروسازی را از علم شیمی جدا کرد؟ خوشبختانه در پارکها این مشکل را نداریم. همه گروهها در کنار هم میتوانند کار کنند.
وزیر علوم با اعلام اینکه حدود ۲ درصد علم دنیا مربوط به جمهوری اسلامی است، گفت: اگر امروز در بحث فناوری و شرکتهای دانش بنیان مشکل داریم دلیلی نمیشود که تولید علم کشور را کنار بگذاریم؛ نیاز امروز جامعه دلیل نمیشود که داشتههای قبلی خودمان را نادیده بگیریم. این هنر ما است که با تدوین قوانین، جامعه علمی را تشویق کنیم در زمینه فناوری و ثروت هم فعال شوند.
وی قانون جهش تولید را سکوی پرتاب علم به فناوری دانست و گفت: ماده ۱۳ قانون برای دانشگاهها فوق العاده است. اگر خواستیم به یک هدف مقدسی برسیم با توصیه نمیشود و باید فکر کنیم و قوانینی تصویب کنیم که اجرای آن جمعیت مورد نظر را به سمت هدف هدایت کند.
وزیر علوم ادامه داد: گزارشاتی میرسد مبنی بر اینکه رابطه روسای پارک و دانشگاهها عمیق و دوستانه نیست؛ باید بدانید که از تقابل موفقیت حاصل نمیشود. رئیس دانشگاه و پارک زمانی موفق میشوند که ارتباطات قوی با یکدیگر داشته باشند. اگر سراغ تقابل رفتید مطمئن باشید که بازنده هستید.
زلفی گل افزود: اوایل زمان تاسیس معاونت فناوری عدهای تلاش کردند بگویند این معاونت با معاونت علمی در تقابل هستید در حالی که تلاش کردم بگویم معاونت فناوری بازوی معاونت علمی است.
وزیر علوم از بازنگری در آیین نامه جامع مدیریت دانشگاهها و موسسات آموزش عالی خبر داد و گفت: مسئول این امر دکتر خیرالدین است. در ایین نامه مدیریت جدید تصمیم داریم رئیس پارک علم و فناوری، عضو شورای دانشگاه باشد و تلاش داریم که پارکها و دانشگاهها ارتباط سیستماتیک داشته باشند.
وی افزود: همچنین از رئیس مرکز نظارت وزارت علوم خواستم شاخصهای اثربخشی در وزارت علوم را احصا کند و در همین راستا سامانه هوشمندی را تحت عنوان نظام ارتقا بهره وری "ناب" راه اندازی خواهیم کرد تا هر لحظه اراده کردیم یک شاخص را رصد کنیم امکان پذیر باشد و این سامانه زیر مجموعه آی اس سی خواهد بود.
وی بیان کرد: خیلی اوقات صحبت از این میشود که از طریق تحقیقات دانش بنیان ما میتوانیم محصولات رقابت پدیر با دنیا تولید کنیم. من معتقدم اگر ما به بحث فناوری و نوآوری توجه جدی کنیم میتوانیم محصولاتی تولید کنیم که رقابت ناپذیر باشند. پارکها به شرکتها تاکید کنند که برای بخش تحقیق و توسعه خود هزینه کنند و محصولات رقابت ناپذیر تولید کنند. هنر نوآوری این است که محصولاتی را تولید کند که برای اولین بار و رقابت ناپذیر باشد.