گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از آسوشیتدپرس؛زچین روز سهشنبه در پاسخ به تعرفههای جدید دولت دونالد ترامپ بر کالاهای چینی، بر واردات متعددی از ایالات متحده تعرفه اعمال کرد و همزمان از آغاز تحقیقات ضدانحصاری درباره گوگل خبر داد. این اقدام، جدیدترین مرحله از تنشهای تجاری بین دو قدرت اقتصادی جهان محسوب میشود.
بر اساس اعلام وزارت دارایی چین، تعرفههای جدید به این شرح خواهد بود:
۱۵ درصد تعرفه بر زغالسنگ و گاز طبیعی مایع (LNG) وارداتی از آمریکا
۱۰ درصد تعرفه بر نفت خام، ماشینآلات کشاورزی و خودروهای دارای موتور بزرگ
این تعرفهها از دوشنبه آینده اجرایی خواهند شد.
در بیانیه رسمی وزارت دارایی چین آمده است:«افزایش یکجانبه تعرفهها از سوی آمریکا، نقض جدی قوانین سازمان تجارت جهانی است. این اقدام نهتنها مشکلات اقتصادی داخلی آمریکا را حل نمیکند، بلکه به روابط تجاری بین دو کشور آسیب میزند.»
چین در حال حاضر بزرگترین واردکننده گاز طبیعی مایع (LNG) در جهان است و بخش عمدهای از نیاز خود را از استرالیا، قطر و مالزی تأمین میکند. در مقابل، ایالات متحده بزرگترین صادرکننده جهانی LNG است، اما صادرات آن به چین سهم کوچکی از کل صادراتش را تشکیل میدهد.
طبق دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، این کشور در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۷۳,۲۴۷ میلیون فوت مکعب LNG به چین صادر کرده که تنها ۲.۳ درصد از کل صادرات گاز طبیعی آمریکا را شامل میشود.
علاوه بر تعرفههای جدید، اداره دولتی تنظیم بازار چین اعلام کرد که در حال انجام تحقیقات ضدانحصاری درباره گوگل است. اگرچه این بیانیه مستقیماً به تعرفههای جدید اشاره نکرد، اما تنها چند دقیقه پس از اعمال تعرفههای جدید دولت ترامپ منتشر شد.
هنوز مشخص نیست که این تحقیقات چه تأثیری بر فعالیتهای گوگل خواهد داشت، زیرا این شرکت حضور محدودی در چین دارد. موتور جستجوی گوگل از سال ۲۰۱۰ در این کشور مسدود شده است، پس از آنکه این شرکت از پذیرش درخواستهای سانسور دولت چین سر باز زد و بهدنبال حملات سایبری متعدد، از بازار این کشور خارج شد.گوگل تاکنون در این مورد اظهارنظری نکرده است.
تحلیلگران معتقدند که این اقدامات تلافیجویانه چین میتواند اقتصاد آمریکا و جهان را تحت تأثیر قرار دهد.
فیلیپ لاک، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، هشدار داده است:«چین کنترل شدیدی بر صادرات مواد معدنی حیاتی مانند گالیم، ژرمانیم و گرافیت دارد. آمریکا در بسیاری از این منابع به چین وابسته است، بنابراین پکن میتواند ضربه اقتصادی جدی به ما وارد کند.»
استفان دوور، استراتژیست ارشد بازار، نیز در مورد پیامدهای احتمالی این تنشها گفت:«این اقدام میتواند رشد اقتصادی جهان را کاهش داده، تورم آمریکا را افزایش داده، ارزش دلار را تقویت کرده و نرخ بهره را در ایالات متحده بالا ببرد.»
تعرفههای جدید ایالات متحده نهتنها چین، بلکه مکزیک و کانادا را نیز هدف قرار داده است. این تعرفهها قرار بود از سهشنبه اجرایی شوند، اما ترامپ اجرای آنها را برای مکزیک و کانادا به مدت ۳۰ روز به تعویق انداخت. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که این دو کشور اقداماتی برای کاهش نگرانیهای ترامپ درباره امنیت مرزی و قاچاق مواد مخدر انجام دادند.
چین همچنین اعلام کرد که محدودیتهایی بر صادرات مواد معدنی حیاتی که در صنایع فناوری پیشرفته استفاده میشوند، اعمال خواهد کرد. این عناصر شامل:تنگستن، تلوریوم، بیسموت، مولیبدن و ایندیوم
این تصمیم در ادامه اقدامات مشابهی است که چین در دسامبر گذشته بر صادرات گالیم و سایر مواد مورد استفاده در نیمههادیها اعمال کرده بود. بسیاری از این مواد توسط سازمان زمینشناسی ایالات متحده بهعنوان مواد معدنی حیاتی طبقهبندی شدهاند، به این معنا که آنها برای امنیت اقتصادی و ملی آمریکا ضروری هستند و زنجیره تأمین آنها در معرض خطر اختلال قرار دارد.
وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که دو شرکت آمریکایی را در فهرست نهادهای غیرقابلاعتماد قرار داده است:
این اقدام باعث خواهد شد که این شرکتها از انجام هرگونه فعالیت تجاری در چین منع شوند و نتوانند سرمایهگذاری جدیدی در این کشور انجام دهند.
چین پیشتر در سپتامبر سال گذشته تحقیقاتی را درباره گروه PVH آغاز کرده بود. این شرکت متهم شده بود که به دلیل تحریمهای غربی از خرید پنبه تولیدشده در منطقه سینکیانگ خودداری کرده است.