۱۱ آوریل در تاریخ؛ از تصرف سیبری توسط روسیه تا شکست مجارستان از مغول

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ روز ۱۱ آوریل اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
۴۹۱ - شکستهای نظامی روم از ایران در عهد امپراتور آناستاسیوس
آناستاسيوس اول (Flavius Anastasius) که از سال ۵۰۲ تا ۵۰۵ میلادی با امپراتوری ایران جنگید و شکست خورد، یازدهم آوریل سال ۴۹۱ میلادی امپراتور روم شرقی شد. نام قبلی او «فلاويوس» بود. آناستاسيوس قصد تصرف دو منطقه استراتژیک درعا (داراس در سوریه) و تل عفر (در عراق شمال غربی امروز و درچهل مایلی مرز سوریه) را کرده بود تا در آنجا دو دژ بسازد و نیرو مستقر کند. به علاوه، به منطقه آمِد (دیاربکر) لشکر فرستاده بود که قباد ساسانی سه سپاه از سه جانب به سوی قلمرو روم فرستاد. یک سپاه ارتش ایران نیروهای رومی را در کردستان امروز ترکیه شکست داد و شهر «آمِد» را پس گرفت. رومیها این شهر را «آمیدا»، ارمنیها «آمید» و ایرانیان «آمد» تلفظ میکردند که امروز «دیاربکر» خوانده میشود و کُردنشین است.
سپاه دیگر در جهت مسیر تراکیه به حرکت درآمد و سپاه سوم بعداً شهر تئودوسیوپولیس را تصرف کرد. در پی این شکستها، دولت روم حاضر به پرداخت غرامت به ایران شد و میان دو امپراتوری در سال ۵۰۶ میلادی یک پیمان صلح امضاء شد که هفت سال رعایت میشد. این پیمان به قباد ساسانی فرصت داد تا اقوام ساکن شرق آسیای میانه که عزم مهاجرت به قلمرو ایران را کرده بودند به اروپای جنوب شرقی برانند. این راندهشدگان به نوبه خود در شرق اروپا و بالکان اسلاوها و بلغارها را تحت فشار قرار دادند و آناستاسيوس از بیم حرکت این اسلاوها و بلغارها به سوی منطقه قسطنطنیه، در سر راه آنان یک دیوار طولانی (میان مرمره و دریای سیاه) کشید که به دیوار آستاسیانوس معروف است.
ساسانیان نسبت به مهاجرت مردمانی از تبار و فرهنگ دیگر به ایران زمین حساسیت زیادی از خود نشان میدادند. به نظر برخی از مورخان، این تفکر هنوز در میان کُردهای ترکیه، عراق و سوریه وجود دارد. اینان تنها پس از جنگ ملازگرد در سال ۱۰۷۱ میلادی که به پیروزی آلپ ارسلان انجامید، اجباراً اجازه دادند که سلجوقیان در برخی از مناطقشان سکونت کنند و پس از آن زمان است که ترکمانان در مناطق کُردنشین از جمله سلیمانیه و تل عفر و ... سکونت کردهاند.
یک اقدام آناستاسيوس که باقی مانده و جهانی شده است تدوین ضابطه «قطعیت اقدامات مأموران دولت پس از صدور حکم دادگاه» است که جهانگیر شده است. طبق این ضابطه که به تصمیم آناستاسيوس تدوین شده است؛ هر تصمیم و اقدام مأموران دولت در صورتی که مورد اعتراض قرار گیرد، هنگامی قطعیت مییابد که دادگاه صالحه به آن رسیدگی کند و حکم بدهد. آناستاسيوس اول تا سال ۵۱۸ میلادی حکومت کرد.
۱۲۴۱ - شکست مجارستان از مغول
یازدهم آوریل سال ۱۲۴۱ مغولها به فرماندهی باتو خان نوه چنگیز خان (پسر جوجی) در منطقه موهی ارتش مجارستان را شکست دادند. باتو بر متصرفات شمال غربی و اروپایی امپراتوری مغول از جمله مناطقی از روسیه امروز، اوکراین و قفقاز شمالی حکمت داشت. نیروهای باتو تا اروپای مرکزی پیشروی کرده بودند. قلمرو مغول در شمال غربی متصرفات این قوم و اروپا به «گلدن هورد» معروف بود.
۱۶۳۳ - تصرف سرزمین سیبری توسط ارتش روسیه
منطقه سیبری به بخش وسیعی از قسمت آسیایی روسیه اطلاق میشود که ناحیهای پهناور را تا کرانه اقیانوس آرام دربر گرفته است. روسها در اوایل قرن هفدهم به سرعت بر منطقه سیبری تسلط یافتند و ظرف مدت سه دهه مرزهای کشور خود را قریب پنج هزار کیلومتر پیش برده و تا کرانههای اقیانوس آرام رساندند. روسها در ابتدا در آن منطقه به دنبال خز بودند اما سایر منابع موجود، از قبیل نمک، الوار و انواع مواد معدنی، آنها را در این سرزمین ماندگار کرد. سیبری منطقهای بود که بومیان آن از لحاظ بهداشتی بدون مشکل زندگی میکردند اما ورود روسها و به همراه آنها انواع بیماریها، باعث شد تا جمعیت بومی این مناطق کاهش یابد و پس از ورود مهاجران روس تا حدود ۱۳ درصد از جمعیت بومی و اصیل آن منطقه کاسته شود.
زادروزها
-
۱۲۱۴ - تولد راجر بیکن، فیلسوف و نظریهپرداز انگلیسی
مرگها
-
۱۷۱۱ - مرگ نیکولا بوالو، شاعر و منتقد معروف فرانسوی
-
۱۰۳۴ - رومانوس سوم، امپراتور بیزانس
-
۱۹۸۵ - درگذشت انور خوجه، رئیسجمهور سابق آلبانی