
یزدانی: شهید مطهری، پرچمدار عقلانیت و آزاداندیشی در دانشگاههای کشور است

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ عباس یزدانی، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران گفت: سالگرد آیتالله استاد مرتضی مطهری را گرامی میدارم و روز معلم را به تمامی استادان ارجمند تبریک و تهنیت عرض میکنم. افتخار میکنیم که سالروز شهادت استاد برجسته دانشکده الهیات و دانشگاه تهران بهعنوان روز معلم نامگذاری شده است.
وی افزود: در ۱۲ اردیبهشت ۵۹، استاد مطهری توسط جریان افراطیگری، خشونت، تحجر و جمود فکری ترور شدند و در خون خود غلتیدند و به رفیع شهادت نائل آمدند. شهید مطهری در دو جبهه همواره مبارزه علمی میکردند: از یکسو با تحجر و جمود فکری و افراطیگری، و از سوی دیگر با تفکر سکولار که در دهههای ۴۰ و ۵۰ در دانشگاههای کشور سایه افکنده بود. مطهری پرچمدار تفکر عقلانیت، آزاداندیشی و نواندیشی دینی بود، تا جایی که بر اساس یکی از اسناد دانشکده الهیات، استاد مطهری در بهمن ۵۷ در همین دانشکده سخنرانی کرده و میفرمایند: "من به شورای دانشکده نامه نوشتم و بهطور جدی پیگیر هستند که در دانشکده الهیات، مارکسیست باید یک استاد مارکسیست تدریس کند، نه استاد مسلمان؛ و من هم اسلام بگویم و دانشجو قضاوت کند.
یزدانی در ادامه بیان کرد: دانشکده الهیات بهدلیل حضور استادان نواندیشی چون شهید مطهری و شهید مفتح همواره پرچمدار تفکر عقلانیت، نقد، گفتگو، تضارب آرا و آزاداندیشی بوده است. امروز این رسالت بر دوش ما قرار گرفته است تا پرچم آزاداندیشی را بر زمین نگذاریم و آن را پاس داریم تا دانشگاههای ما دارای شادابی و نشاط علمی باشند.
رئیس دانشکده الهیات گفت: باور من این است که نشاط علمی و شادابی علمی زمانی در دانشگاههای ما محقق میشود که این محیطها محل تبادل افکار و اندیشهها باشند، جایی که نقد و گفتگو بخشی از فرآیند علمی باشد. نقد لازمه طراوت و پویایی علم است و در اثر آن، آرا و اندیشههای ناب ظهور و بروز پیدا میکند.
وی خاطر نشان کرد: گر در جامعه ما علوم انسانی و علوم اسلامی تحول مطلوبی نداشته است، بهدلیل نبود فرهنگ نقد و گفتگو در جامعه ماست. این فرهنگ باید نهادینه شود و رسالت ما دانشگاهیان است که آن را در جامعه گسترش دهیم.
یزدانی گفت: جناب آقای سیمایی، عرض کنم که اگر به دنبال تحول علوم انسانی و اسلامی هستیم، باید زمینهها و ملزومات این تحول را فراهم کنیم یا تقویت نماییم. بهطور خلاصه، برخی از این ملزومات عبارتند از به رسمیت شناختن نظرها و صداهای مختلف علمی بهجای نظر رسمی و تکصدایی نهادینه شدن فرهنگ نقد و گفتگو در دانشگاهها و آزادی عقیده و آزادی بیان و قطعاً آزادی پس از بیان؛ برداشتن خطوط قرمز کاذب در پژوهش و تحقق حریت و آزاداندیشی است با فراهم آوردن یا تقویت این ملزومات، میتوانیم شادابی و نشاط علمی را در دانشگاهها ایجاد کنیم و از این طریق تحول علوم انسانی و اسلامی را محقق سازیم.