به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قم، حجت الاسلام میرباقری شب گذشته در همایش سبک زندگی اسلامی که به همت بسیج مدرسه معصومه در تالار همایش های این مدرسه برگزار شد، با اشاره به اینکه کسانی که مطالبات رهبری را پیگیری می کنند، باید آن را مجموعه وار بررسی کنند، تصریح کرد: جریان سکولاریسم در حوزه های علمیه از بیاناتی است که رهبر انقلاب در سفر خراسان شمالی مطرح کرد که نباید به فراموشی سپرده شود.
وی سبک زندگی را در جریان الگوی پیشرفت دانست و افزود: سبک زندگی اسلامی در مقابل سبک زندگی غربی که زادگاه آن ادبیات غرب است، با نگاه های مختلف ممکن است، برخورد کنیم.
بررسی سبک زندگی در سطح فردی، اجتماعی و تکامل اجتماعی
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان اینکه سبک زندگی را می توان به صورت خرد و در حد روش زندگی افراد بررسی کرد، بیان داشت: ادبیات مذهبی این نوع سبک و روش زندگی همچون کتاب های فقهی و دینی عهده دار زندگی افراد در شئونات مختلف زندگی می باشد.
حجت الاسلام میرباقری با اشاره به اینکه مطالعه سبک زندگی از نگاه اجتماعی نوع دیگری از بررسی سبک زندگی می باشد، ادامه داد: دانش های اجتماعی عهده دار سطح حاضر در جامعه می باشد و این مباحث در مقیاس علوم اجتماعی بررسی می شود.
وی افزود: جایگاه سبک زندگی در تکامل اجتماعی نوعی دیگر از بررسی سبک زندگی است و می خواهیم بدانیم که سبک زندگی در تکامل اجتماعی و تکامل در سبک زندگی کدام قسمت از زندگی را مورد مطالعه قرار می دهد.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با تاکید بر اینکه بررسی سبک زندگی در جایگاه تکامل اجتماعی باید بررسی شود، گفت: دنیای غرب مسائل زیادی را پیش روی ما قرار داده است که به دنبال حل آن می باشیم.
امام(ره) می فرمود که نبض زمان باید در دست حوزه علمیه باشد
میرباقری نوع بررسی های ما را در حد پاسخگویی مسائل اتفاق افتاده دانست و تصریح کرد: امام(ره) می فرمود که نبض زمان باید در کنترل حوزه های علمیه باشد و در این شرایط نبض زمان در اختیار شما نیست و عده ای آن را تعیین کرده و شما در پاسخگویی به آن حاضر می شوید.
وی با اشاره به اینکه سبک زندگی را در خصوص رفتار فردی و زندگی شخصی نباید دید، بیان داشت: سبک زندگی را باید با ارزش ها و تکامل های اجتماعی ببینیم و آن را به صورت کلان بررسی کرده و متناسب با شیوه های الهی مقیاس بندی کنیم.
با ابزار غربی نمی توان سبک زندگی اسلامی را رهبری کرد
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه اگر دانش های خاصی برای وصول به سبک زندگی اسلامی به روش داخلی نیاز باشد، باید توسط خودمان تهیه و تولید شود، گفت: نمی توان با استفاده از ابزارهای غربی، سبک زندگی اسلامی به صورت کلان را داعیه داری و رهبری کرد.
میرباقری با تاکید بر اینکه مطالعه سبک زندگی در دوران تجدد از واحد فرد به جامعه ارتقا یافته است، تصریح کرد: در این نوع سبک زندگی از الگوهای رفتار اجتماعی به رفتار فردی استفاده می شود.
سکولاریسم در کشور ما به صورت مخفیانه برنامه ریزی می کند
وی با تاکید بر اینکه وقتی به دنبال مباحث اجتماعی می روید، بررسی های آن بسیار گسترده و پیچیده می شود و با دانش های زیادی درگیر خواهید شد، خاطرنشان کرد: سکولاریسم غربی به صورت مخفیانه در کشور ما به بررسی مباحث مختلف می پردازد و آن را برای حال و آینده مردم برنامه ریزی می کند.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان اینکه تغییر در رفتار، پوشاک، اقتصاد، تغذیه و آداب و معاشرت را از انواع سبک های اجتماعی در زندگی ها می باشد، گفت: هنگامی که سبک تغذیه تغییر پیدا می کند، سبک تفریح، رفتار و معاشرت و بسیاری از الگوهای زندگی را مورد تغییر قرار می دهد و مبانی ارزشی و فرهنگی را درگیر خود کرده و آن را به چالش می کشد.
دنیای غرب مردم دنیا را به سمت متحدالشکل کردن پیش می برد
میرباقری با اشاره به اینکه غربی ها جهان را به سمت متحدالشکل کردن پیش می برند، افزود: غربی ها به دنبال یکسانی جوامع از نظر مد لباس و پوشاک، شیوه تغذیه و بسیاری از مسائل دیگر در جهان می باشند و در نهایت در الگوی توسعه اجتماعی می خواهند مردم را به صورت متحد از جهات مختلف تبدیل کنند.
وی با اشاره به اینکه خانه های قدیمی غیر از اینکه اندرونی و بیرونی دارند، دو نوع دستگاه درب زنی داشت که از نوع درب زدن می توان تشخیص داد که پشت درب زن یا مرد قرار دارد، گفت: مدل جدید زندگی آپارتمانی طوری طراحی شده است که زن و مرد همچون خواهر و برادر در یک آسانسور قرار می گیرند.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان اینکه سبک زندگی همراه با الگوهای رفتار اجتماعی در حد جامعه را زمانی می توان بررسی کرد که چندین دانش پشتیبان درگیر شده و مسائل مختلف را با یکدیگر تلفیق کند، افزود: الگوهای رفتاری پس از بررسی ها و اجرایی شدن مسائل اجتماعی مختلف تشکیل می شود و پس از آن مسائل بنیادین در درون جامعه عملی می شود.
سبک زندگی در کلان شهر پشتیبانی تکنولوژی و فناوری و دانش را طلب می کند
میرباقری با اشاره به اینکه نوعی از سبک زندگی جامعه در جهت حرکت به سمت تحول برنامه ریزی شود، الگوی پیشرفت اجتماعی را تشکیل خواهد داد، گفت: الگوی پیشرفت اجتماعی، نرم افزار سبک زندگی می باشد.
وی ساختارهای اجتماعی را سخت افزار سبک زندگی دانست که تکنولوژی و فناوری های پشتیبان برای سبک زندگی مورد احتیاج می باشد، بیان داشت: سبک زندگی در کلان شهر پشتیبانی تکنولوژی و فناوری و دانش را طلب می کند.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه سبک زندگی از واحد فرد، جامعه و توسعه اجتماعی پشت سر هم قرار بگیرد، به نکته مهمی خواهیم رسید، گفت: بنیان سبک زندگی بر ایدئولوژی های اجتماعی است، یعنی عمیق ترین لایه ای که سبک زندگی مبتنی بر آن است، ایدئولوژی های اجتماعی است.
سبک زندگی غربی تمام جوامع را تحت تاثیر خود قرار داده است
میرباقری با اشاره به سبک زندگی مدرنی که بعد از رنسانس به تدریج شکل گرفته و به سبک زندگی جهانی تبدیل شده است، اظهار داشت: این سبک زندگی تمام جوامع را تحت تاثیر خود قرار دهد و به نوعی به خود تبدیل کند و مدعیان خود را به کنار زده و خود را به بهترین نوع زندگی حال حاضر معرفی کرده است.
وی با بیان اینکه تمدن غرب را می توان به عنوان دستگاه تولید، توزیع و مصرف دانست، گفت: نظام مفاهیم سکولار خود را مبتنی بر تولید تشکیل داده و نظام توزیع اجتماعی را درست کرده و متناسب با آن ارزش یابی جایگاه آن را مشخص کرده و نظام توزیع قدرت را نسبت به آن تولید کرده است که این مناسب در آن جایگاه ها به فعالیت می پردازند.
مدل لیبرال فریدمنی در اقتصاد ما حاکم است
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه یکی از مشکلات اجتماعی این است که متدینین ما از نیمه شب تا صبح مشغول عبادت هستند و صبح این کتاب ها را کنار می گذارند و دانش غربی را به کار می گیرند، بیان داشت: مدل لیبرال فریدمنی در اقتصاد حکومت کرده و نسخه های اقتصادی مختلف را برای جامعه طراحی می کند و عدالت اجتماعی را در روابط اقتصاد لیبرالیستی تعریف می کند.
میرباقری با اشاره به اینکه غرب نظام مفاهیم را تولید کرده و ساختارهای اجتماعی را شکل داده و مناسبی را برای آن مشخص می کند، گفت: الگوهای نیاز و مصرف در جامعه را غرب ساماندهی می کند و در این جریان عواطف و انسانیت انسان ها را صرف توسعه اقتصادی می کند.
وی با بیان اینکه غرب انسان های مختلف را با نوع نگاه و برداشت های خود تربیت می کند، بیان داشت: جریان مبتنی بر ایدئولوژی مدرن ملحدانه می باشد و مبتنی بر زمینی کردن انسان و قطع رابطه انسان با خدا و حیات غیر قدسی می باشد و دین و علم را جدا از یکدیگر می داند، جریان پیچیده ای اتفاق افتاده و سبک زندگی جامعه جهانی را تغییر داده و سبک حاکم جهانی را می خواهد در جهان مسلط کند.
حمله نظامی به کشورهای اسلامی به دلیل عدم تاثیرگذاری فرهنگ اسلام از غرب است
این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه تمدن غرب مدعی مدیریت جهانی است، افزود: حمله و لشکرکشی به دنیای اسلامی مبتنی بر این بوده است که ایدئولوژی های دیگر جهان باید از بین برود و اگر به این ایدئولوژی تبدیل نشوند باید با روش نظامی و فیزیکی از بین برود.
میرباقری با تاکید بر اینکه ما سدهای قبلی را نبسته و از ورود آن جلوگیری نکرده ایم، گفت: پس از قبول سبک زندگی غربی به دنبال مسائل و مشکلات پیش آمده در ادامه آن می باشیم.
وی با بیان اینکه ما به دنبال زندگی در بسته و به صورت روستایی نمی باشیم، گفت: مواجهه با سبک غربی با روش امام(ره) باید حرکت کنیم.
الگوی سرمایه داری در ادامه نوع زندگی غربی است
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان اینکه توجیه الگوی سرمایه داری در ادامه نوع زندگی به سبک غربی می باشد، گفت: هنگامی که واحد تکامل اجتماعی به عنوان الگوهای سرمایه داری بر جامعه ما حاکم می شود، سبک زندگی اسلامی از بین می رود و جامعه با الگوهای سرمایه داری زندگی خواهد کرد.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه دستگاهی که تغییر سبک زندگی می دهد و همه الگوها را درون یک الگوی کلان منحل می کند و مبتنی بر الگوی کلان زندگی ها را اداره می کند، نمی توان به صورت خرد جامعه را اداره کرد و با آن مواجه شد، افزود: باید به صورت کلان و گسترده با این نوع جریان تجدد مواجه شده و موضع خود را در مقابل جریان تجدد قرار بگیریم.
وی با بیان اینکه غرب پدیده ای به هم پیوسته و منسجم که دارای لایه های عمیق می باشد، گفت: اگر بخواهیم از آن گذر کنیم، پدیده های به هم پیوسته را باید ببینیم و سپس در برابر آن به مقابله و برنامه ریزی بپردازیم.
درگیری تمدن اسلامی با تمدن غرب، مسئله مهم امروز انقلاب است
میرباقری با اشاره به اینکه مسئله امروز انقلاب اسلامی، مسئله درگیری انقلاب اسلامی و تمدن غرب است، افزود: کسی که مسئله سبک زندگی را خارج از آن بداند، درست به سمت این مسئله مهم حرکت نکرده است.
این استاد حوزه علمیه با تاکید بر اینکه دنیای غرب به صورت حداکثری حرکت می کنند و خود را به عنوان ایدئولوژی برتر در سطح جهان می داند، بیان داشت: تمدن غرب برای همه چیز انسان ها برنامه دارد و آن را بین تولد و مرگ برنامه ریزی می کند.
وی با بیان اینکه غرب برای قبل از تولد تا پس از تولد برنامه ریزی دقیقی طراحی کرده است، گفت: نمی توان بخشی از این تمدن را قبول کرده و بخش دیگری از آن را استفاده نکرد.
دنیای غرب، دین را پاسخگوی نیاز بشریت نمی داند
میرباقری با اشاره به اینکه در دانش های جدید غربی به جای دین از دانشی همانند روانشناسی استفاده می شود، گفت: غرب دین را پدیده ای می داند که زمان و وقت آن گذشته و به درد زمان حال نمی خورد.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی افزود: پرچم دار تمدن اسلامی مقابل تمدن غرب باید بررسی کرد که مقام معظم رهبری در این مقیاس برنامه ریزی و حرکت می کنند و باید با این اندازه و حد به مقابله و مواجهه بپردازیم.
کشورهای اسلامی بیدار شده به الگوی ایران اسلامی نیاز دارند
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری کشورهای اسلامی را تشنه سبک و الگوی ایران اسلامی می داند، خاطرنشان کرد: باید الگوها و تجارت 30ساله انقلاب را به صورت منسجم برنامه ریزی و طراحی کرد و به عنوان الگو به کشورهایی که بیداری اسلامی اتفاق افتاده است، ارائه دهیم.