به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، استاد دانشگاه بریتش کلمبیای کانادا دیروز در همایش سبک زندگی دینی در دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: منظور از سبک زندگی مجموعه نگرش ها و رفتارهای مرتبط با آن که مفهوم منسجمی را تشکیل می دهد و نگرش ارزیابی از یک رخداد فرد و یا شی است. وقتی از نگرش ها صحبت می شود خود به خود با یک ارزیابی همراه خواهد بود.
این استاد دانشگاه گفت: ارزیابی نگرش ها سه مولفه شناختی، هیجانی و رفتاری دارد که در نگرش یک انسان این سه مولفه موضوعیت دارد. برخی از نگرش ها مانند نوشتن کتاب در مورد نژاد پرستی آشکار هستندو برخی دیگر از آنها به صورت غیر آشکار، ضمنی و یا تلویحی وجود دارد به عنوان مثال فکری که یک انسان ممکن است وقتی در کنار یک آفریقایی می نشیند در او به وجود آید.
سبک زندگی رابطه زیادی با نگرش انسان دارد
وی گفت: جهان مدرن مصرف گرایی گرایش به ماده و توجه به آن را به صورت نگرش حاکم بر جامعه بدل کرده و شکل قالب نگرش های انسان امروز را به وجود می آورد.
پروفسور فاطمی با توجه به اینکه مصرف گرایی با توجه به عالم ماده در انسان های مدرن به وجود آمده افزود: با این وجود فیلم هایی در زمینه نقد مادی گرایی ساخته شده است اما هنوز این نگرش به صرف قالب است و سبک زندگی انسان امروز به طور ویژه ای با مصرف گرایی مرتبط است.
این کارشناس با بیان نگرش پست مدرن ها در سبک زندگی بیان داشت: برخی فکر می کنند با خرید یک ماشین به شخصیت بیشتری از لحاظ اجتماعی دست یافته اند و این سرنوشتی مادی برای زندگی مادی است، برای افرادی که به غیر از ماده به چیز دیگری فکر نمی کنند.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی نگرش امام حسین(ع) به عالم سبک زندگی را دینی بیان کرد و گفت: از نگاه امام حسین(ع) انسان هیچ گاه تنها نخواهد بود و این اولین مفهوم از سبک زندگی ایشان است.
وی دیدگاه برخی از انسان ها را برای فرار از مشکلات روی آوردن به کار و غیره دانست و گفت: مسئله ای که امروزه انسان های مدرن با آن روبرو هستند تنهایی فیزیکی و روان شناختی است و همواره در صدد حل و یا فرار این مشکل هستند.
وی مهمترین شاخصه فرهنگ عاشورا را تنها نبودن انسان دانست و گفت: اینکه هر کجا باشیم خدا هم با ماست که این امر باعث می شود که انسان شکست را تحربه نکند و یا در حال استیصال ویاس قرار نگیرد و این زمینه رسیدن به موفقیت است.
فاطمی بالندگی فرهنگی امام حسین(ع) را در جملات آخری که از ایشان مانده است، حضور همیشگی خداوند در لحظات زندگی دانست و گفت: این جملات ایشان در آخرین ساعت عمر خویش مملو از وجود خداست تا جایی که در ظهر عاشورا امام حسین(ع) به نیایش با خدا می پردازد و می گوید ای خدایی که در همه سختی ها پشتیبان من هستی تو شاهد سختی ها من د راین روز باش و این جمله امام حسین شاخص بزرگی است که انسان به کمک آن می تواند از مشکلات عبور کند و تکیه گاهی قوی داشته باشد.
وی انگیزه انسان را در گرو دو محور دانست و افزود: اولین محور انگیزش انسان اراده ای است که از بیرون بر وی تحمیل می شود مثلا شخصی برای به دست آوردن پول کار می کند و این نگرش باعث می شود تا انسان دچار کاهش تکاپو شود.
و محور دیگر انگیزش انسان ها در درون فرد وجود دارد و این باعث می شود تا انسان به هیچ عنوان دچار یاس نشود همانند اقدام امام حسین در روز عاشورا.
فاطمی گفت: سبک زندگی امام حسین(ع) ارزش مدار است و محور همه مسائل و باید و نباید ها ارزش های الهی است و سبک زندگی امام حسین(ع) کشف این ارزش هاست یعنی شیوه ای از زندگی که مسئولیت پذیری در آن به اوج می رسد و بی تفاوتی در آن وجود نخواهد داشت بنابراین در چنینن روشی انسان بی تفاوت نمی تواند در آن زندگی کند.
وی انسان حسینی را شخصی دانست که در همه ابعاد از شیوه انگیزش درونی احیا شود و به رشد بالاتری برسد.
وی اختیار انسان را دلیل رشد انسان دانست و گفت: برتری امام حسین در اختیار او در انتخاب مسیرش است از آنجا که او شخصی است که به فرزندش از همه پدرهای جامعه بیشتر عشق می ورزد اما هدف او دید بالاتری دارد بنابراین از خود گذشتگی امام حسین زیباترین تجلی عاشوراست و اساسا انسان هایی که چنین سبکی از زندگی انتخاب کرده اند نگاه بالاتری دارند البته این بدان معنا نیست که دیدی مضمون به دنیا داشته باشند برخلاف کلبیون.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: سبک زندگی عاشورایی از هویت ها مملو است و افراد دیگر به هیچ عنوان در اعمالش تاثیری نمی گذارد و این سبک زندگی هویت خود را احیا کرده است.