به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، حجت الاسلام علی اکبر جلائیان اکبرنیا، معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی در نشست علمی جایگاه «الویتهای اجتماعی در میان پژوهشهای قرآنی» در دانشکده تربیت مدرس قرآن مشهد بیان داشت: برداشت از قرآن و روایات علاوه بر نیاز به داشتن یک مجموعه مقدمات مانند دانستن ادبیات عرب، علوم قرآن، حدیث، تفسیر که نیازمند ذهن خلاق است.
وی با بیان اینکه ذهن خلاق یکی از مسائلی است که در مطالعات و پژوهش ها باید به آن توجه کرد، گفت: ما از یک حادثه یا واقعه وقتی می توانیم برداشت های متعدد داشته باشیم و جوانب مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم که ذهن ما خلاق باشد.
معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی ادامه داد: این مهم فقط با بر مطالعه کردن هم به دست نمی آید، باید پر مطالعه کنیم، اما به خلاقیت ذهن نیز توجه داشته باشیم، به این منظور لازم است که با موضوعات مختلف آشنایی داشته باشیم.
جلائیان اکبرنیا گفت: ذهن خلاق یک نیازمندی دارد و آن مطالعه فراوان است، تا دانسته های ما پیرامون و حاشیه یک موضوع فراوان نباشد ذهن گزش پیدا نمی کند، حساس نمی شویم و پرسش پیش نمی آید، وقتی سؤالی نباشد از یک نکته چیزی نمی فهمیم.
وی در ادامه با طرح سه پرسش چه بخوانیم؟ چقدر بخوانیم؟ چگونه بخوانیم؟ بیان داشت: باید هر آنچه مربوط به رشته تحصیلی ما می شود و پیرامون آن ارتباط دارد بخوانیم؛ روانشناسی، جامعه شناسی، تاریخ و ... بخوانیم، اما این به معنای آن نیست که رشته خود را تغییر دهیم بلکه بایستی دامنه مطالعات خود را گسترده تر کنیم چون انحصار مطالعه فقط حول یک رشته ذهن را بسته نگه می دارد.
معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی اضافه کرد: باید مطالعه فراوان داشته باشیم و در مطالعه نیز نیاز به مدیریت زمان داریم و بایستی مطالب مطالعه شده را در ذهن و خارج از آن نیز تفکیک و طبقه بندی کنیم و این مهم نیاز به یادداشت برداری و فیش برداری دارد و این خیلی اهمیت دارد.
جلائیان افزود: از دفتر و تقویم به عنوان فیش استفاده نکنیم؛ چون قابل تنظیم نیستند و فیش برداری ضروری است؛ زیرا با این روش مطالعات پراکنده نظم داده می شود و تفکیک صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه فهم صحیح ما از قرآن و حدیث ممکن نمی شود، مگر اینکه ما نگاه فرا لفظی به قرآن و روایت داشته باشیم و به مخاطب خود توجه داشته باشیم یکی از بحث های جدی و مطرح را سوژه های اجتماعی دانست و افزود: شخص وقتی میان اجتماع می آید دقیقا نیاز مخاطب را می شناسد.
معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی با ذکر مواردی در این رابطه اشاره کرد که حضرت امام خمینی(ره) در درس خارج فقه خود به طلاب فرموده بودند: وقتی می خواهید فتوایی دهید از مسجد خارج شوید و دو سالی در بازار با مردم باشید آنگاه فتوا دهید.
جلائیان گفت: ما باید کلیات موجود در قرآن و روایات را به روز و مهارتی کنیم؛ ما در روایاتمان مطلب فراوان داریم، در موضوعات قرآن، کلیات فراوان داریم، اینها از پنجره توحیدی قابل ریز کردن و مهارتی شدن هستند و اینها نیاز امروز جامعه ما هستند.
وی خطاب به دانشجویان گفت: شما باید این مطالب را خرد، ریز و کاربردی کنید و به مردم ارائه دهید تا مردم در این مخمصه نظرات متعدد، بفهمند چه باید بکنند و این نیاز جدی جامعه است و کار فراوان هم می خواهد، ولی ما عموماً به جای این کارها، ذهن خود را بسته ایم و خیلی هم اگر می خواهیم موضوعات قرآنی و حدیثی بگیریم، کپی برداری کرده و دوباره همان کلیات را می ریزیم و نمی فهمیم چه جوری هم شد.