معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه میزان مصرف سموم کشاورزی در مازندران پنج برابر متوسط کشور است، گفت: شیوع بالای انواع سرطان در مازندران از تبعات مصرف بالای سموم است.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ساری، ابراهیم صالحی فر امروز در نشست خبری کیفیت شیر خام را مهمترین مشکل در بحث صنایع لبنی این استان عنوان و تصریح کرد: در راستای ارزیابی کیفیت شیر خام، برای شمارش میکروارگانیسم ها سه محل دامداری ها، سکوهای جمع آوری شیر و کارخانجات لبنی مورد نمونه برداری قرار گرفت.
وی افزود: در این بررسی ها میزان بار میکروبی شیر در دامداری 44 میلیون در سی سی، در سکوهای جمع آوری شیر 96 میلیون و 300 هزار در سی سی و در کارخانجات لبنی 46 میلیون و 500 هزار در سی سی مشاهده شد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران یادآور شد: اقدامات جدی در سطح دامداری های سنتی، انتقال شیر به سکوهای جمع آوری شیر و بحث تجهیزات باید انجام شود.
صالحی فر با اشاره به اهمیت بحث ارزیابی باقی مانده سموم در محصولات کشاورزی مازندران گفت: مصرف بالا و بی رویه سموم کشاورزی یکی از دغدغه های جدی ما در استان محسوب می شود.
وی با بیان اینکه یک درصد خاک کشور و 12 درصد تولیدات باغی و زراعی کشور به مازندران اختصاص دارد، یادآور شد: ضریب کشت محصولات کشاورزی در مازندران نسبت به سایر استان های کشور 1.35 در برابر 0.7 است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه از 650 نوع آفت در کشور، 427 بیماری و علف هرز در مازندران وجود دارد، گفت: میزان مصرف سموم در مازندران پنج برابر متوسط کشوری است.
صالحی فر ادامه داد: شیوع بالای انواع سرطان ها از جمله لوکمی، لنفوم، گوارشی، پستان، پروستات و تیروئید، کاهش رشد و نمو جنین، نازایی و پارکینسون از تبعات مصرف بالای سموم در محصولات کشاورزی مازندران است.
وی میزان مصرف سموم در دهه 60 در کشور را 35 هزار تن و در مازندران 10 هزار تن دانست و اظهار داشت: این رقم در سال 89 تا 90 در کشور به 25 هزار تن و در مازندران به 3750 تن رسیده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار داشت: حذف سموم خطرناک، روند کاهش میزان مصرف سموم و تدوین 20 استاندارد در ارتباط با آفت کش ها از اقدامات مثبت انجام شده در بحث مصرف بی رویه کودهای شیمیایی محسوب می شود.
صالحی فر با بیان اینکه 27.5 درصد از 211 نمونه توت فرنگی اخذ شده در سطح استان حداقل به یک سم آلوده بودند، گفت: آلودگی به حداقل یک سم در خیار 49 درصد و در کدوی خورشتی نیز 50 درصد بوده است.
وی در خصوص راهکارهای عملیاتی در بحث کنترل مصرف سموم کشاورزی اظهار داشت: ساماندهی سموم مصرفی، توسعه و تجهیز واحدهای آموزشی و ترویجی در قالب برنامه مدرسه در مزرعه، مبارزه بیولوژیک با آفات، توسعه و تجهیز کلینیک های گیاه پزشکی خصوصی، فروش سموم کشاورزی با نسخه گیاه پزشکی، حمایت از محصولات ارگانیک، پایش منظم محصولات زراعی و باغی، توجه جدی به آلودگی خاک و آب و توجه به مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در کنار سموم و آفت کش ها از اهمیت بسیاری برخوردار است.