گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ سفر دانشجویی به مناطق دفاع مقدس از هرمزگان قبل از آغاز سال جدید با اعزام اولین کاروان دانشجویی دانشگاه آزاد بندرعباس رقم خورد و طبق معمول سایر کاروان ها، ناهار مهمان شهدایی شدند که هر چند وقت یکبار گلدسته هایی از خاکریز اخلاص معراج الشهدا مهمان شهرها می شوند.
طریقت عشق را می یابی؟ سراغش را از معراج الشهدا بگیر، آری معراج الشهدا که هرچند وقت یکبار به خصوص مهمان شهدای گمنام است، این خبر که حتما به گوشت رسیده است، روز شهادت مادر شهدای نینوا، کشور میزبان شهدای گمنامی است که از همین گذرگاه عبور می کنند، معراج الشهدا! چه غوغایی می شود اگر شهید گمنامی آن هم در شب های فاطمیه، مهمان معراج الشهدا شود، حتما هق هق گریه های همرزمانش، خواهر شهید و مادر شهید را خوب شنیده ای از همین قافله عشق...
راهیان جبهه ایران که با تسبیح و سلام و صلوات و دود اسفند مادر کربلایی شدند تا دنباله باطل را قطع کنند، این روزها در معراج الشهدا نوای عاشورایی سر می دهند، دلت را هوایی کن همسفر.
سد کرخه امسال هم میزبان دانشجویان هرمزگانی می شود برای صرف صبحانه، نوش جان برادر! به یاد رزمنده های آن دوران، اولین عکس یادگاری ات از سد کرخه؛ سدی که بر روی رود کرخه در 22 کیلومتری شمال غربی شهرستان اندیمشک در استان خوزستان ساخته شده است و یکی از بزرگترین سدهای خاکی دنیا و بزرگترین سد خاکی ایران و خاورمیانه است، را اینجا قاب دوربینت کن.
صدای توپ تو را به یاد پادگان حمید می اندازد
خادم های اینجا دانشجویان را با بوی اسفند و قرآن به داخل پادگان هدایت می کنند؛ خوش آمدید، خوش آمدید... می گویند اینجا صدای تیر و توپ زیاد به گوش می رسیده و پرواز هلیکوپترها و هواپیماها به این سمت زیادتر از بقیه جبهه ها بوده است، پادگان حمید حکایت سوزناک و تلخی دارد... دانشجوها ساک هایشان را می گذارند بالای سرشان... دانشجویان چند استان دیگر هم هستند که در این فرصت کم با بعضی هایشان دوست می شوند.
مقصد بعدی فتح المبین است
به فتح المبین می رسیم... راوی در اول یادمان از عملیات فتح المبین می گوید که چگونه انجام شد، قبل از شروع عملیات فتح المبین به دلایلی تردید بود که گردان ها از کدام محور به دشمن بزنند، در آن گیرودار بنا بر این شد شهید مصطفی ردانی پور به قرآن رجوع کند و این برای حسین خرازی به معنای رسیدن به آرامش کامل بود، معبر جدید محل عبور به سمت عین خوش بود و ما با تمسک به قرآن به بزرگترین پیروزی رسیدیم (کتاب جز لبخند چیزی نگفت).
آری! این عملیات با مراجعه به قرآن کریم «فتح» نامگذاری شد و در ساعت 30 دقیقه بامداد روز دوشنبه، دوم فروردین ماه فرمان آغاز حمله بزرگ و سرنوشت ساز فتح المبین اینگونه صادر شد: بسم الله الرحمن الرحیم، بسم الله القاصم الجبارین و یا زهرا
رزمندگان دلاور اسلام با دریافت پیام، عملیات حماسی و تاریخی فتح المبین را در شمال خوزستان آغاز کردند و از جنوب و شمال غربی شوش و غرب دزفول در چند محور با ارتش عراق درگیر شدند.
منطقه عمومی فتح المبین در غرب رودخانه کرخه واقع شده است و از شمال به ارتفاعات صعب العبور تی شکن، دالپری، چاه نفت و تپه سپتون، از جنوب به ارتفاعات میشداغ، تپه های رملی و چزابه و از شرق به مرز بین المللی (در شمال و جنوب فکه) منتهی می شود.
در این عملیات، برای نخستین بار در جریان جنگ تحمیلی، بیمارستان صحرایی مجهز به اطاق عمل به کار گرفته شد که در این بیمارستان ها مجروحان زیادی از خطر مرگ نجات یافتند.
عملیات فتح المبین که درس عبرتی تاریخی به صدام داد، به اندازه ای اهمیت دارد که در رسانه های خارجی بازتاب زیادی پیدا می کند تا جایی که رادیو آمریکا در روز چهارم فروردین 1361 به نقل از روزنامه نیویورک تایمز و به گفته تحلیل گران آمریکایی میگوید: «حمله بزرگی که نیروهای ارتش ایران علیه واحدهای عراقی در منطقه دزفول آغاز کردند، ضربهای کاری به افراد لشکر زرهی عراق که به جبهه نبرد منتقل شده بودند، فرود آورد. تحلیلگران این حمله را از نظر لجستیکی درخور توجه دانستهاند؛ اما حاضر نشدند ادعای ایران را در مورد پیروزی قبول کنند.»
دانشجویان خاک های رملی فکه را پشت سر گذاشتند
فکه هم همچون سال های قبل حکایتگر رشادت، تشنگی، استقامت، له شدن در زیر تانک و دلاوری رزمنده هاست، یادآور روایتگری روایتگر رزمنده بعد از جنگ سید اهل قلم مرتضی آوینی است؛ او که چه زیبا گفت: «راهیان کربلا را بنگر. آنان خوب دریافتهاند که زندگی به خون وابسته است و پیکر تاریخ، بیخون خدا-ثار الله- مردهای بیش نیست و سر مبارک امام شهید بر فراز نی، رمزی است بین خدا و عشاق، یعنی که این است بهای دیدار».
دانشجویان دل به کانال کمیل زدند
آنها که با تشنگی و عطش آشنایی دارند کانال کمیل و گردان «حنظله» برایشان واژه درد آوری است… امروز روز پنجم است که در محاصره هستیم آب را جیره بندی کرده ایم... دانشجوی بسیجی قلبت چگونه می زند حالا؟!
«بیسیم چی گردان حنظله حاج همت را خواست، آمار شهدا را می داد، باطری بی سیم داشت تمام می شد، حاج همت به پهنای صورت می گریست، بچه ها در محاصره گیر افتاده بودند، عراقی ها داشتند یکی یکی زخمی ها را تیر خلاص می زدند، بیسیم چی می خواست بیسیم را قطع کند، حاج همت گفت: قطع نکن هر چه می خواهی بگو، بیسیم چی گردان حنظله گفت: سلام ما را به امام برسانید و از قول ما به امام بگویید همانطور که فرموده بودید حسین وار مقاومت کردیم، ماندیم و تا آخر جنگیدیم...»
دانشجوی هرمزگانی! این حرف سید اهل قلم را خوب به گوش دل بسپار: «بگذار دشمن خود را بفریبد و از پیوند تاریخی ما با عاشورا غافل بماند. اگر امام تنها نماند اسلام هم پیروز خواهد شد، و ما اهل کوفه نیستیم که امام را تنها بگذاریم».
مسیر کاروان های دانشجویان هرمزگان به سوی دهلاویه
آری دهلاویه! پاهایت کوفته شده؟ جوراب هایت پر از رمل های فکه شده است؟ خواهرم چادرت گلی شده؟ کمی طاقت بیاور در این خاکریز... این زمزمه ها را خوب بشنو: ای حیات با تو وداع می کنم، با همه زیبایی هایت، با همه مظاهر جلال و جبروت، با همه کوه ها و آسمان ها و دریاها و صحراها، با همه وجود وداع می کنم... ای پاهای من سریع و توانا باشید، ای دست های من قوی و دقیق باشید... دیگر شما را زحمت نخواهم داد. دیگر شب و روز استثمارتان نخواهم کرد. دیگر فشار عالم و شکنجه روزگار را بر شما تحمیل نخواهم کرد. دیگر به شما بی خوابی نخواهم داد... اما این لحظات حساس، لحظات وداع با زندگی و عالم، لحظات لقای پروردگار، لحظات رقص من در برابر مرگ باید زیبا باشد.
می خواهم از مصطفی چمران برایت بگویم؛ او که مرگ هم از وی فرار می کرد، او که در آخرین وداع با دنیا می گوید: خدایا! تو را شکر می کنم که مرا با درد آَشنا کردی تا درد دردمندان را لمس کنم و به ارزش کیمیایی درد پی ببرم...
اینجا دهلاویه است؛ یادمان شهید مصطفی چمران! به اینجا که می رسی یاد لحظات قبل از شهادتش می افتی که در ماشین چطور با پاها و دست ها و قلبش زمزمه می کند و کلام آخرش را چنان زیبا و عاشقانه می سراید.
میشداغ؛ مسیر بعدی دانشجویان
میشداغ را همیشه به رزم شبانه شناخته ایم، معمولا هر ساله کاروان های دانشجویی راهیان نور غروب ها بعد از دهلاویه به سمت قرارگاه عملیاتی میشداغ جهت استقرار در قرارگاه و اسکان در سنگرهای زیرزمینی حرکت می کنند، اینجا حس عجیبی داری، اینجا دلاوری ها، زمزمه های شبانه و ذکر یاالله، یازهرا و یاعلی را برایت تداعی می کند... اینجا میشداغ، میعادگاه سپهبد شهید علی صیاد شیرازی همان صیاد دلهاست که منافقان کوردل طاقت دلاوری هایش را نداشتند و...
دانشجویان شلمچه، میعادگاه حسین خرازی را زیارت کردند
دانشجویان امسال نیز مثل هر سال شلمچه، میعادگاه حسین خرازی را زیارت می کنند، آری حسین خرازی که دستش را در طلائیه جا گذاشت و دل و تن چابکش را به شلمچه سپرد، زندگی نامه اش را خوانده ام؛ او که مقابله با کفر و دشمن را از کردستان، دارخوین، بستان، فتح المبین، چزابه و طلائیه تا شلمچه پیمود تا این منطقه را خاکریز خود کند و بعد هم غروب جمعه سال 65 مسجد چهارده معصوم شهرک دارخوین سر پاره حسین را به مهمانی می پذیرد.
شلمچه! ایام فاطمیه را خوب به یاد می آوری؟ ایامی که رزمندگان مناجات نامه فاطمی خواندند و پر کشیدند، اینجا را مادر دشت نینوا خوب می شناسد که فرزندانش دل شب چه غوغایی کردند برای بهشتی شدن، اینجا، شلمچه قطعه ای از بهشت است...
دانشجویان دانشگاه های آزاد، هرمزگان، علوم پزشکی از اروندکنار، یادمان عملیات فاو، دوکوهه، هویزه و طلائیه هم دیدن کردند.
و اما، طلائیه؛ در این منطقه دانشجویان آرام آرام خود را به موقعیت «حاج همت» رساندند، گوشه سه راهی شهادت را می گویم، اگر می خواهی طلائیه را خوب بشناسی باید سکوت کنی و از زبان همرزمان حاج همت، خرازی و باکری بشنوی؛ از پیکرهایی که زیر آب ماندند، پیکرهایی که فرصت برگشتن به عقب را پیدا نکردند و...
و پایان سخن اینکه «شهادت داستان ماندگاری آنانی است که فهمیدند دنیا جای ماندن نیست» (شهید مرتضی آوینی).
جواد بیژنی، مسئول سازمان بسیج دانشجویی هرمزگان در این خصوص گفت: اعزام کاروان های راهیان نور از 17 اسفندماه امسال به مناطق عملیاتی دفاع مقدس آغاز شد و در ابتدا دانشگاه آزاد بندرعباس با 180 دانشجو راهی مناطق جنوب شد و دومین کاروان نیز 18 اسفندماه با 240 دانشجو از دانشگاه های پیام نور، آزاد، مراکز فنی و آزاد سما اعزام شدند.
وی افزود: دانشگاه های آزاد بندرعباس، علوم پزشکی و هرمزگان با ستاد صیاد شیرازی هر کدام به طور جداگانه طی یک هفته از یادمان های اروند، شلمچه، دهلاویه، طلائیه، هویزه، دوکوهه، پادگان حمید، معراج الشهدا، چزابه، فکه، کانال کمیل و سایر مناطق عملیاتی دفاع مقدس بازدید کردند.
بیژنی گفت: دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی 20 اسفند و دانشگاه هرمزگان 23 اسفند به اردوهای راهیان نور اعزام شدند.
مسئول سازمان بسیج دانشجویی هرمزگان افزود: در این کاروان ها از حضور راویان جوان و روحانی نیز استفاده شد و در مجموع دانشجویان از اردوی امسال راضی بودند.
وی تاکید کرد: اردوهای راهیان نور صرفا بازدید از مناطق عملیاتی نیست؛ بلکه دانشجویان وظیفه ای مهمتر از این بازدیدها را برعهده دارند و آن هم پیاده کردن فرهنگ ایثار و شهادت و تبیین سخنان مقام معظم رهبری در حوزه های مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در فضای دانشگاه هاست.
بیژنی گفت: دیروز سنگر و جبهه ما دانشگاه رزمندگان بود و امروز دانشگاه های ما باید جبهه و درس اخلاق رشادت ها، ایمان و استقامت همان رزمندگان باشد.