گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ کمبود بودجه موجب شده که بخش مهمی از رسالت دانشگاهها که همان پژوهشی و ارائه مقالات و پایان نامه های علمی و کاربردی است، به فراموشی سپرده شود.
مهمترین مشکل در تالیف پایان نامه، مسئله تهیه داده هاست؛ بسیاری اوقات بعد از اینکه دانشجو در مرحله کار قرار می گیرد، تازه نگران تهیه داده ها می شود، چون مجبور است از دستگاهی استفاده کند که در ایران وجود ندارد و نیاز است که آن دستگاه تهیه شود.
معمولا دانشگاه ها برای این کار بودجه نمی گذارند و دانشجو به مشکل بر می خورد. استاد راهنما هم که باید همکاری کند گاهی همکاری نمی کند و دانشجو مجبور می شود وسط راه تحقیق، موضوع را عوض کند و تا روند آن طی شود زمان زیادی می گیرد.
مازیار فیض الله زاده، دانشجوی مقطع دکتری رشته بیوسیستم دانشگاه ارومیه با اشاره به مشکلات تالیف پایان نامه گفت: متاسفانه بودجه ای که برای تالیف پایان نامه برای دانشجویان ارشد و دکتری در نظر گرفته می شود، بسیار ناچیز است و برای مقطع دکتری در حد مطلوب دو میلیون و 500 هزار تومان در نظر گرفته می شود که این مبلغ ناچیز حتی کفاف تحقیق درباره پروژه را نمی دهد چه رسد به تهیه ابزار و مواد خام اولیه.
وی افزود: اکثر پایان نامه ها در حد تئوری باقی می ماند و دانشجو چون نمی تواند هزینه آن را بپردازد به ناچار به موضوعات ساده و کلیشه ای که هیچ دردی از مشکلات اقتصادی و تولیدی کشور را دوا نمی کند روی می آورد.
این عضو بنیاد ملی نخبگان کشور تصریح کرد: برخی دانشجویان چون روند ناامید کننده عدم حمایت مالی را می دانند به ناچار به سراغ موضوعاتی می روند که قبلا کار شده و بعضا قانون کپی رایت را هم از یاد می برند.
نیک بخت، مدیرپژوهش دانشگاه ارومیه با اشاره به آسیب حمایت جزیره ای و مقطعی برخی صنایع از پروژه ها و پایان نامه های دانشگاهی گفت: در سال های اخیر با توجه به افزایش قیمت ارز با کاهش بودجه در دانشگاه ها مواجه هستیم و سازمان ها و نهادها نیز کمتر به سراغ پژوهش های دانشگاه می روند.
وی افزود: حمایت های مالی باید به صورت سیستماتیک وجود داشته باشد؛ در غیر این صورت تحقیقات به نتیجه مطلوب نخواهد رسید و دانشجو در تالیف پایان نامه فقط رفع تکلیفی عمل می کند.
مدیر پژوهش دانشگاه ارومیه ارتباط صنعت و دانشگاه را در حد بسیار ضعیف ارزیابی کرد و گفت: متاسفانه شاهد هستیم پایان نامه ها به دلیل کاهش منابع مالی به سمت تحقیقات کم خرج تر و سطحی تر سوق پیدا کرده است.