گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، پایان نامه های دانشجویی آخرین مشق دانشجو در دوره کارشناسی ارشد می باشد و تحقیق و پژوهشی است که دانشجو آخرین روزهای فراغت از تحصیل با آن دست و پنجه نرم می کند.
این پایان نامه دانشجویی کارکردهای زیادی دارد که به اعتقاد اکثر کارشناسان آموزشی یکی از مهم ترین آن ایجاد تفکر و خلاقیت برای دانشجویان است که در بعضی مواقع باعث می شود که دانشجو با همین پایان نامه وارد عرصه ای شود که زندگی او را دگرگون کند.
دانشجو برای تهیه پایان نامه به هر دری می زند که آن را ارائه کند و در بعضی مواقع تا پاسی از شب در قسمت های مرجع کتابخانه ها مشغول است و در شرایطی به مراکز کپی رایتی و موسسات فروش در سطح جامعه مراجعه می کند تا از زیر بار این تکلیف رهایی یابد.
امروز در زمینه تدوین پایان نامه های دانشجویی هرج و مرج است
رمضان زاده، دانشجوی ارشد حقوق پیوسته دانشگاه باهنر کرمان در خصوص تهیه پایان نامه گفت: تولید علم در عرصه های مختلف وظیفه اصلی دانشگاه هاست و نتیجه کار علمی دانشجویان در دوره کارشناسی ارشد، در پایان نامه خلاصه می شود که هنوز نتوانسته این پایان نامه دردی را از جامعه دوا کند.
وی با اشاره به مشکلات کشور در عرصه های مختلف افزود : اگر پایان نامه یک دانشجو درست هدایت و به نتیجه برسد به طور یقین می تواند کاربردی شود و مشکلی را حل کند.
دانشجوی ارشد حقوق پیوسته دانشگاه باهنر کرمان با اشاره به اینکه امروز پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی از دوره های کارشناسی بیشتر است، افزود: سالهای قبل در دانشگاه ها تعداد محدودی دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی مورد پذیرش قرار می گرفتند و همین امر در کیفیت آموزشی و پژوهشی موثر بود و اکنون در برخی از دانشگاه ها تعداد پذیرفته شدگان کارشناشی ارشد از تعداد دانشجویان کارشناسی بیشتر است و روز به روز از کیفیت آموزش کاسته می شود.
رمضان زاده گفت: امروز در زمینه تدوین پایان نامه های دانشجویی هرج و مرج است و برخی از دانشجویان به دلیل اشتغال همزمان با تحصیل، نبود استاد راهنمای مسلط در طول تدوین پایان نامه تحصیلی به کپی برداری و خرید پایان نامه می پردازند و نظام آموزشی، فارغ التحصیلانی تحویل جامعه دهد که درک صحیحی از نوع رشته خود ندارند.
پایان نامه های تدوین شده در کتابخانه دانشگاه خاک می خورند
وی با اشاره به دلایل کپی برداری گفت: امروز یک دانشجو بیش از یکسال از عمر خود را صرف تحقیق و نگارش پایان نامه می کند و بعد پایان نامه ها در کتابخانه دانشگاه خاک می خورد و دانشجویان پایان نامه های خود را فاقد ارزش کاربردی می دانند و این مسئله باعث عدم تدوین درست پایان نامه و کپی برداری می شود.
رمضان زاده ادامه داد: هدف اصلی برای رفتن به دانشگاه علم آموزی و تولید علم است که متأسفانه هم اکنون هدف کسب مدرک شده است، در نتیجه آن دانشجویان پس از فارغ التحصیلی از سواد کمتری برخوردار می شوند.
استادان راهنما اهمیتی به پایان نامه های دانشجویی نمی دهند
دانشجوی ارشد حقوق پیوسته دانشگاه باهنر کرمان با اشاره به اینکه استادان راهنما نقش موثری در تدوین پایان نامه دانشجویان دارند، گفت: استادان راهنما اهمیتی به پایان نامه های دانشجویی نمی دهند و وزارت علوم باید درباره حضور استادان راهنما در دانشگاه ها برنامه ریزی جدی تری داشته باشد.
مریم احتشام، معاون آموزشی دانشکده فنی دانشگاه شهید باهنر کرمان در این خصوص بیان کرد: پایان نامه نتیجه گیری دانشجو در پایان دوره دوساله می باشد و شناخت دانشجو از تهیه این پایان نامه مشخص است.
وی افزود :امروز دانشجو جهت رفع تکلیف ثمره دوساله خود موضوعی را پیدا می کند و به اساتید ارائه می دهد و در بعضی مواقع اساتید موضوع را به دانشجو ارائه می دهند.
احتشام افزود: یکی از مشکلات امروز در بحث تهیه پایان نامه این است که دانشجو به دنبال ارائه مقاله از این پایان نامه می باشد و به دنبال موضوعاتی راحتر می رود.
معاون آموزشی دانشکده فنی دانشگاه شهید باهنر کرمان افزود: در رشته های فنی مهندسی دانشجو برای اجرای پروژه زمان زیادی ندارد و برای اتمام به هر دری می زند که مشکل سنوات برایش ایجاد نشود.
سیاست های وزارت علوم درقبال پایان نامه ها قدیمی است
وی با اشاره به پیشرفت های علمی و الکترونیکی افزود: امروز سیاست های وزارت علوم درقبال پایان نامه ها قدیمی است و متولی درستی در وزارت علوم ندارند.
احتشام افزود: اساتید و دانشجویان به ارائه مقاله به ISI توجه بسیاری دارند؛ زیرا این مقالات بیشتر جهت امتیاز بندی اساتید محسوب می شود که در این مورد سیاست وزارت علوم بر پایه امتیاز دهی است که باید اصلاح شود.
رحمان جلالی، دانشجوی ارشد مدیریت دانشگاه آزاد کرمان نیز که هم اکنون در حال تدوین پایان نامه است، گفت: متاسفانه پایاننامههایی که امروز کار میشود تکراری هستند و منطبق با نیاز کشور تدوین نمی شوند.
وی با اشاره به مدک گرایی در دانشگاه ها و جامعه افزود: امروز جامعه و دانشگاه به سمت مدرک گرایی پیش رفته و دانشجو دیگر الزامی به پژوهش و تحقیق ندارد و پایان نامه خود را از بیرون که کپی رایتی و یا تکرای است تهیه و ارائه می دهد که خرید و فروش پایان نامه در دانشگاه ها رواج پیدا کرده است.
میدان آزادی و موسسه ها ی کپی رایتی مکان تولید علم
جلالی با اشاره کپی کردن پایان نامه به شیوهای مختلف گفت: متاسفانه امروز تولید علم در دانشگاه اتفاق نمی افتد و دانشجو به جای اینکه در دانشگاه به دنبال تحقیق پژوهش باشد در میدان آزادی در کافی نت ها و موسسه های کپی رایتی به دنبال تولید علم است.
این دانشجو افزود: امروز به طور رسمی در بخش های دانشگاه اطلاعیه موضوع، تدوین و نگارش پایان نامه توسط موسسات بیرون نصب می شود و وقتی هم مراجعه می کنیم محل این اطلاعیه میدان آزادی است.
وزارت علوم هنوز نتوانسته یک سیستم جامع برای پایان نامه راه اندازی کند
وی با اشاره به وضعیت نابسامان تدوین پایان نامه در دانشگاه افزود: وزارت علوم بعد از سالیان هنوز نتوانسته یک سیستم جامع برای جلو گیری از تکراری بودن و خرید و فروش پایان نامه راه اندازی کند.
جلالی گفت: در سالهای گذشته اساتید از زیر بار مسئولیت راهنمای پایان نامه ها فرار می کردند؛ ولی امروز به دلیل هزینه زیاد دعوی دارند.
اساتید راهنما در هر ترم 7 پایان نامه راهنمایی می کنند
این دانشجوی ارشد مدیریت دانشگاه آزاد کرمان افزود: امروز به دلیل افزایش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی، کیفیت تحصیل در دانشگاه ها به شدت افت داشته است و اساتید مجبور هستند در هر هفت ترم پایان نامه ای را راهنمایی کنند که به دلیل افزایش پایان نامه، اساتید دیگر زمانی برای مطاله تحقیق دانشجو ندارند و اگر موضوعی کپی و تکراری باشد مشخص نمی شود.
وزارت علوم در آیین نامه تدوین پایان نامه ها بازنگری کند
وی با بیان اینکه نظارت دقیقی بر روی پایان نامه ها از سوی وزارت علوم نیست، گفت: مادرخواست داریم وزارت علوم در آیین نامه تدوین و موضوع پایان نامه ها بازنگری انجام دهد.