به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان، مناظره «توافقات هسته ای» روز گذشته مابین وحید اشتری، سخنگوی کمیته صیانت از منافع ایران و حسین نقاشی، دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشگاه تهران به همت انجمن اسلامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در تالار خلیج فارس این دانشگاه برگزار شد.
وحید اشتری در این مناظره گفت: در حال حاضر اتفاقاتی در کشور در حال رخ دادن است که سرنوشت چند سال آینده اش را رقم می زند.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران افزود: عده ای مذاکرات جدید هسته ای و توافقنامه ای که به دنبال آن امضا شد را فتح الفتوح می خوانند و برخی نیز آن را با معاهده های ننگین گلستان و ترکمنچای قیاس می کنند؛ اما به طور کل فضای عمومی جامعه ما بر خلاف دیگر کشورها فضای بسته ای است و اجازه ی نقد این اتفاق بزرگ وجود ندارد.
وی دانشگاه را فضای مناسب برای تنفس و نقد در وضعیت کنونی خواند و گفت: طیف مسائلی که پیرامون آنها اختلاف نظر وجود دارد از صنعت نفت و فتنه گرفته تا مسائل منطقه و سوریه گسترده است؛ بنابراین بهتر است در این مجال تنها به برنامه هسته ای پرداخته و از طرح مسائل حاشیه ای بپرهیزیم.
اشتری همچنین با بیان اینکه نقدهای من از زاویه جنبش دانشجویی و خارج از فضای قدرت و جناح سیاسی است، گفت: پرونده هسته ای ایران از سال 2002-2001 تا کنون به شکل جدی در جهان مطرح شد؛ اما طی یک برآیند کلی به این نتیجه می رسیم که خوب مدیریت نشده و به سرانجام و نتیجه مطلوب نرسیده است؛ از این رو لازم است مسئولان امر فارغ از نگاه سیاسی بازخوانی شوند؛ چرا که مسئله هسته ای ملی است و کسی نیست در کشور که علاقه به حل مشکل هسته ای و رفع تحریم ها نداشته باشد.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران همچنین با بیان اینکه ما در برابر تحریم و فشار با هم هستیم، گفت: خواهشمند است اختلاف هایمان را در تحلیل شرایط موجود خارج از هوچی گری و جو سیاسی بیان کنیم و از آنجایی که دردهایمان در رابطه با منافع ملی مشترک است و دغدغه آینده مملکت را داریم با ادبیات مستدل و محترمانه با یکدیگر صحبت کنیم.
وی با این مقدمه وارد بحث پرونده هسته ای شد و اتفاقات 12 ساله آن را ناشی از دو رویکرد دانست و افزود: دیدگاه اول معتقد است غرب به ما سوء ظن دارد و ما باید طی یک برنامه اعتمادساز بر سر میز مذاکره بنشینیم.
اشتری ادامه داد: این دیدگاه را در گذشته عملی کرده ایم و با تعلیق دو ساله فعالیت هسته ای خودمان بر اساس معاهده سعدآباد شاهد بیانیه تحقیرآمیز اوت 2005 طرف مذاکرات بودیم و در نهایت با رفتارهای متناقض غرب فعالیت عقب مانده خود را دوباره شروع کردیم.
سخنگوی کمیته صیانت از منافع ملی افزود: در واقع رویه اعتمادسازی و تنش زدایی و دیپلماسی لبخند در برابر ماهیت استعمارگرایانه غرب رویه ای امتحان شده و شکست خورده است.
وی در ادامه تصریح کرد: نگاه دوم معتقد است غرب موجود به خواب رفته ای نیست که با تکان و اعتمادسازی بیدار شود؛ بنابراین باید تا حد امکان با قدرت به تهدیدزدایی بپردازیم.
حسین نقاشی در پاسخ به بیانات اشتری بیان داشت: من نمی توانم در بازی اشتری قدم بردارم و سخن از جناح های سیاسی به میان نیاورم و برخلاف اشتری به مسئله هسته ای تقلیل گرایانه نگاه نمی کنم.
دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشگاه تهران در ادامه به بیان تاریخچه فعالیت هسته ای در سطح دنیا پرداخت و افزود: ابتدا آمریکا در جنگ جهانی دوم از بمب اتم در هیروشیما و ناکازاکی استفاده کرد که در آن زمان حکمرانان آمریکا در پاسخ به این عمل خود گفتند که اگر از بمب اتم استفاده نمی کردیم جنگ پایان نمی پذیرفت و البته عده ای این امر را مورد مناقشه قرار دادند که تبعات ضد انسانی و تخریب های زیستی این امر برای اتمام جنگ غیرقابل توجیه است!
وی گفت: پس از آمریکا در سال 1955 روسیه نیز به این فناوری دست پیدا کرد و سازمان انرژی اتمی با رویکرد جلوگیری از دستیابی و چگونگی مدیریت استفاده از انرژی هسته ای شکل گرفت که در آن منع استفاده از سلاح هسته ای برای دیگر کشورها با رویکردهای انحصارطلبانه آمریکا و روسیه مطرح شد.
نقاشی ادامه داد: این رویکرد آمریکا و روسیه تنها در تقابل با ایران و لیبی و امثال این کشورهای جهان سوم نبود؛ چرا که چین و فرانسه نیز که توسعه یافته بودند در مقابل این روند انحصارطلبانه موضع گیری کردند.
دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشگاه تهران پس از این مقدمات به بیان آغاز تاریخچه هسته ای در ایران پرداخت و گفت: در زمان پهلوی دوم بحث نیروگاه بوشهر و آب سنگین اراک مطرح شد که پس از خرید تجهیزات لازم انقلاب اسلامی پیروز شد و دو نگاه بوجود آمد که نگاه اول معتقد بود انرژی هسته ای در راستای بسط قدرت منطقه ای شاه بود و با وجود ذخایر گاز و نفت احتیاجی به آن نخواهیم داشت و دسته ی دوم موافق انرژی هسته ای بودند.
پس از ایراد این اظهارات، اشتری از نقاشی خواست تا به عنوان شاخص چند تن از اعضای این دو گروه را نام ببرد که حسین نقاشی گفت اعضای آن را نمی شناسم ولی بعدا تحقیق کرده و خواهم گفت.
پس از مرحله اول مناظره مجری برنامه با بیان اینکه روند کلی دیپلماسی هسته ای در سه دولت اخیر متفاوت بوده، در دولت خاتمی جنبه تنش زدایی با دولت های بزرگ مطرح شد، در دولت احمدی نژاد بحث ایستادگی و مقاومت و اتکا به قدرت درونی عملی گشت و در دولت روحانی اساس اختیارات از شورای امنیت گرفته و به وزارت خارجه سپرده شد، از دو نفر شریک در مناظره خواست تا تحلیل خود از روند دیپلماسی این سه دولت را بیان کنند.
وحید اشتری در ادامه این مناظره گفت: بنده با آقای نقاشی در طرح تاریخچه هسته ای در دنیا موافقم؛ چرا که تا مردم و دانشجویان NPT و معاهده الحاقی را نشناسند نمی توانند تحلیل درستی از حوادث داشته باشند.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران در همین رابطه افزود: چهار ماه پس از مرگ هیتلر در سال 1945 آمریکا از یک قدرت بزرگ در هیروشیما و ناکازاکی رونمایی کرد که به علت نگرانی های بوجود آمده برخی شروع کردند به ارائه طرح های محدودکننده که در این راستا شوروی طرح خلع سلاح هسته ای موسوم به طرح «گرونیکو» و آمریکا طرح بازرسی دیگر کشورها موسوم به طرح «باروق» را مطرح کردند.
وی ادامه داد: پس از چهارسال شوروی نیز به بمب اتم دست یافت و در طرح های انحصارطلبانه آمریکا به نوعی شریک شد که با وجود تلاش هایی، کشور فرانسه و انگلیس و چین نیز به این فناوری دست یافتند که اکنون این پنج کشور حق وتو دارند.
اشتری ادامه داد: این پنج کشور سعی کردند هر چه زودتر حلقه کشورهای دارای این فناوری را ببندند؛ بنابراین در 1967 معاهده NPT مطرح شد که طبق آن همه کشورهایی که در آستانه دستیابی به فناوری هسته ای هستند باید تحت بازرسی های بی حد قرار گیرند، که کشورهایی که استقلال جدی نداشتند مانند ایران این قرارداد ظالمانه را امضا کرده و به NPT پیوستند.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران بار دیگر با تأکید بر اینکه کشورهای فاقد استقلال این قرارداد ظالمانه را امضا کردند، گفت: برای مثال کشور کامبو که نیروگاه برق هم ندارد جزو NPT است!
وی با بیان اینکه مسئولان دوران شاهنشاهی قرارداد ظالمانه NPT را داوطلبانه امضا کردند، گفت: یک عده بعد از انقلاب به کشور خیانت کردند و پروتکل الحاقی بهNPT را که عضویت داوطلبانه ی با اجبار تحریم و فشار را تحمیل می کند و خواهان افشای اطلاعات بی حد و حصر است را مادام العمر امضا کرده اند.
اشتری تصریح کرد: چین و فرانسه نیز که آقای نقاش از آنها سخن به میان آوردند پس از دستیابی به بمب و پس از سال ها از گذشت NPT یعنی در سال 1994 عضو آن شدند که البته این عضویتی نمادین است؛ چرا که چین روز به روز به بمب های اتمی خود می افزاید و مورد بازرسی نیز قرار نمی گیرد.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران ادامه داد: شاید پس از طرح اینکه در اول انقلاب عده ای مخالف انرژی هسته ای بودند سوال پیش آید که آیا فرزندان لیبرال ها و بازرگان بودند و یا انقلابیون و فرزندان امام (ره) که پاسخ آن در تجربیات گذشته است؛ چرا که طبق تاریخ تمام قراردادهای تجاری ما در دوران بازرگان به باد فنا رفت و اتفاقا جریان اصیل انقلاب و استقلال خواه با تمام معاهدات استعماری مخالف بودند، بهتر است مردم بدانند که چه کسی مذاکرات اشتباه سعدآباد را انجام داد.
وی گفت: دانشجویان برای مناظره انتخاباتی در این جا ننشسته اند بهتر بود مستدل و منطقی راجع به توافق ژنو صحبت کنیم، همگی ما دغدغه ملی داریم.
اشتری ادامه داد: اتفاقا ما منتقدان به روند مذاکرات بودیم که از ابتدا با عنوان های لنگه کفش پراکن و بی سواد و افراطی خطاب شدیم و از همه برچسب خوردیم.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران خطاب به نقاشی افزود: بحث را از مناظره جنبش دانشجویی به جناح سیاسی نکشانید شما من را عامل احمدی نژاد جنگ جهانی دوم می دانید؟! کارنامه 13 ساله جمهوری اسلامی در بحث هسته ای را وارد دعواهای سیاسی نکنید.
وی با بیان اینکه توافق ژنو دارای سه گام اول و دوم و نهایی و یک گام بعد از نهایی است، بیان داشت: طبق این توافقنامه در گام اول در یک مدت شش ماهه برخی محدودیت ها از قبیل رقیق سازی و تبدیل به سوخت تمام دارایی های هسته ای خود تا این زمان را پذیرفتیم.
اشتری گفت: در گام دوم مقرر شد ایران در حین گام اول و گام نهایی به شورای امنیت بپردازد.
معاون سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران افزود: در گام نهایی اقدامات داوطلبانه ایران نام برده می شود و در نهایت در گام بعد از نهایی غرب در دو خط متعهد می شود با ایران مانند سایر کشورها برخورد کند که البته مشخص نشده سایر کشورها منظور کدام است.
نقاشی در پاسخ به وی بیان داشت: بعد از سال 2003 همزمان با دولت خاتمی برخی منافقان و اعضای مجاهدین خلق مشکل ایجاد کردند و جریان اصلاح طلب از ابتدا با امپریالیزم مخالف بوده است.
وی افزود: دادن حق وتو به پنج کشور به نظر ما نیز بی منطق است، اصلاح طلبان اعتقاد دارند در عرصه بین المللی یک ساختار مشخص وجود دارد.
لازم به ذکر است، این مناظره در همین جا به پایان رسید و جلسه که به حاشیه کشیده شده بود با پرسش و پاسخ دانشجویی و اعتراض برخی ادامه یافت.