به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، اولین کرسی آزاداندیشی با عنوان «اقتصاد مقاومتی و هدفمندی یارانه ها» روز گذشته به همت بسیج دانشجویی دانشکده فنی خواهران ایلام و با حضور اساتید و دانشجویان این مرکز آموزش عالی در حیاط دانشکده مذکور برگزار شد.
اجرای هدفمندی یارانه ها سبب افزایش تورم و کاهش اعتماد مردم شده است
خدیجه خرسان با اعتراض به روند اعطای یارانه ها گفت: این طرح در کشور با اجرای نادرست و مطالعات ناکافی صورت گرفته و اسباب ناامنی های اقتصادی و فضاسازی منفی در میان مردم را ایجاد کرده است.
وی با اشاره به زمان نامناسب طرح ادامه داد: هدفمند کردن یارانه ها در زمانی صورت پذیرفت که هیچ اطلاعات دقیقی از جامعه آماری در دسترس نبود؛ به گونه ای که پس از ثبت نام مردم ایران در تاریخ اعلام شده آمار ثبت نام کنندگان بیش از جمعیت مردم کشور بود.
این مخالف اجرای هدفمندی یارانه ها، یکی از معایب طرح یارانه دهی را افزایش تورم در جامعه عنوان کرد و افزود: از سوی دیگر مسئولان با ابهام گویی اسباب ایجاد تنش روانی و افزایش شایعات در میان مردم را گسترش داده اند.
خرسان با بیان اینکه زیرساخت های سیاسی و اقتصادی برای اجرای هدفمندی یارانه ها محقق نشده است، تاکید کرد: سیاست خارجه پشتوانه مناسبی برای پیشگیری از پیامدهای اجرایی نیست.
وی گفت: اجرای فاز دوم هدفمندی به ضرر مردم تمام می شود؛ زیرا نه تنها درآمد مرد افزایش نخواهد یافت؛ بلکه با تورم و افزایش نرخ حامل های انرژی به مردم ایران فشار وارد خواهد شد.
این دانشجوی رشته کامپیوتر با تاکید بر کنترل ضعف های فاز اول در راستای تداوم فاز دوم تصریح کرد: بسیاری از مردم و اصناف خواهان بازگشت به وضعیت قبل از هدفمندی هستند.
یکی از اثرات مثبت یارانه، کاهش فاصله طبقاتی در جامعه است
همچنین در این مراسم روشنک مردانی با بیان اینکه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها یکی از مهمترین طرح های اقتصادی کشور است، گفت: در این فرایند با حذف تدریجی یارانه ها از مواد سوختی، اقلام خوراکی، آب، برق و سایر اقلام مصرفی در ایران 60 درصد از هزینههای مذکور به مردم داده می شود و سایر درآمد صرف کارهای عمرانی و زیر سازی خواهد شد.
وی طرح مذکور را بزرگترین طرح تاریخ اقتصادی ایران نامید و تصریح کرد: از اثرات مهم این طرح، کاهش فاصله طبقاتی میان اغنیا و فقرا است.
این موافق اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها حذف یارانه شانزده قلم کالا را از برنامه های اجرایی طرح مذکور دانست و خاطرنشان کرد: یارانه بنزین، گازوئیل، گاز، نفت، برق، آب، گندم، شکر، برنج، روغن و شیر و ارائه آن ها به قیمت بازارهای منطقه از تدابیر اتخاذ شده در هدفمندی یارانه ها است.
مردانی بیان داشت: برخلاف دولت دهم که پس از عملیات ناموفق دهک بندی، یارانه را به تمام اقشار جامعه حتی دهک های 9 و 10 اعطا کرد، دولت یازدهم به صورت جدی تصمیم بر آن دارد که با شناسایی افراد نیازمند ثبت نام از متقاضیان را مجددا آغاز کند.
وی با اشاره به نتیجه تحقیقی که یک سال پس از اجرای فاز اول هدفمندی صورت گرفت، گفت: این تحقیق نشان می دهد که کاهش مصرف انرژی پس از هدفمندی یارانه ها مقطعی بوده و رفتار غلط مصرفی مشترکان دوباره مانند گذشته در حال بازگشت است.
هیچکدام از روسای جمهور ایران نگرش راهبردی نداشتند
همچنین در این کرسی علی قاسمی گفت: در دولت هاشمی به سیستم یارانه دهی، تردید اقتصادی می گفتند.
کارشناس مسائل اقتصادی طرح مذکور را راهبردی کارشناسی شده و مدون دانست و گفت: پیش از اجرای این طرح مقرر شده بود که مبلغ 290 هزار ریال به مددجویان کمیته امداد و مبلغ 240 هزار ریال به مردم عادی اعطا شود.
قاسمی افزود: اشتباه آقای احمدی نژاد در این بود که به کارشناسی های صورت گرفته توجه نکردند و مبلغ 455 هزار ریال رایانه را به حساب مردم ریختند.
وی اجرای طرح هدفمندی یارانه را مورد تایید سازمان ملل متحد عنوان کرد و ادامه داد: این سازمان به دولت پیشین درخواست داده بود تا کارشناس های طرح را به اروپا اعزام کنند و مبانی فکری خود را در اختیار سایر کشورها قرار دهند.
کارشناس مسائل اقتصادی با بر شمردن مزایای هدفمند یارانه ها بیان داشت: این طرح فاصله طبقاتی را کاهش داده و عملکرد آن بسیار مطلوب گزارش شده است.
قاسمی گفت: از معایب طرح هدفمندی یارانه ها این بود که دولت وقت به دغدغه کارشناسان توجه نکرد، سهم تولید داده نشد و بسیاری از کارخانه ها بسته شدند، دولت دهم دو میلیارد تومان از بانک مرکز پول قرض گرفت و آن را تسویه حساب نکرد.
وی افزود: در گام های نخست برگزاری این طرح قرار بر این بود که دهک های 9 و 10 از اخذ یارانه معاف باشند؛ اما به دلیل سیستم آماری ضعیف شناسایی اقشار مختلف جامعه بسیار مشکل بود.
این کارشناس اقتصادی تورم موجود در بازار را غیرمرتبط با یارانه دهی خواند و گفت: نوسانات بازار، تحریم، عدم تعادل در قیمت ارز، ایفای نقش واسطه توسط بانک ها و عواملی از این طیف باعث گرانی در جامعه شده اند.
قاسمی خاطرنشان کرد: هدف استکبار از افزایش فشارها و تحریم علیه ایران برانگیزش نافرمانی های مدنی و ترغیب مردم به ایجاد اغتشاش است.
وی توجه به اقتصاد مقاومتی را راهبردی اساسی در عدم وابستگی به خارج دانست و تاکید کرد: دولت باید توجه خود را به بخش کشاورزی بیش از پیش معطوف کند.
این کارشناس اقتصادی گفت: هیچکدام از روسای جمهور ایران نگاه و نگرش راهبردی نداشتند؛ زیرا به مهمترین بخش اقتصادی کشور یکی بخش کشاورزی توجه نمی کردند.