به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد،، رحمت ستوده قرهباغ ظهر امروز در سومین همایش ملی فناوریهای نوین شیمی و مهندسی شیمی در سالن اجتماعات جوانبخت دانشگاه آزاد قوچان بیان داشت: علیرغم تلاش در جهت گسترش واحدهای دانشگاهی و شمار دانش آموختگان از سطح رفاهی و خدمات پایین در کشور رنج می بریم.
وی ایجاد بازار برای شرکتهای دانشبنیان را وظیفه حاکمیت دانست و تأکید کرد: تعداد بسیار کمی از ایدههای تولیدی در دانشگاه به علت وجود پتانسیل کم به محصول تبدیل میشود و اگر نتوانیم مشکل صادرات شرکتهای دانشبنیان را حل کنیم این شرکتها از بین میرود.
رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران، کشور ایران را در زمینه تولید علم دارای رتبه 16 جهان دانست و افزود: در اقتصاد دانشبنیان به دو زیر نظام مالکیت معنوی و استانداردسازی نیازمند بوده و با توجه به شاخصهای رفاه در سطح جهان، ایران دارای رتبه 80 است.
ستوده قرهباغ با یادآوری این مطلب که ایران در جهان به عنوان کشوری که دارای نفت بوده شناخته میشود، گفت: باید استعدادهای سرشار جوانان ایرانی مورد توجه قرار بگیرد و امروز در کشور تعداد واحدهای دانشگاهی به گونهای افزایش یافته که نزدیک به دو سوم آنها حداقل امکانات ساختمانی و هیئت علمی را ندارند.
وی با اشاره به وجود 200 هزار نشریه علمی در سطح دنیا بیان داشت: در ایران حدود 4500 مجوز نشریه در اختیار دانشگاههای دولتی، آزاد و حوزههای علمیه بوده که نسبت به سه سال گذشته با افزایش سه برابری صدور مجوز روبرو هستیم.
رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران تصریح کرد: از 200 هزار نشریه چاپ شده حدود 7.5 درصد توسط ISI نمایه شده و 92.5 درصد استانداردهای لازم را ندارد و این بدان معنا است که بسیاری از مطالبی که در دنیا چاپ میشود مشتری ندارد که در کشورهای جهان سوم زیاد است.
ستوده قرهباغ با تأکید براین موضوع که کیفیتسازی در یافتههای علمی باید مورد توجه قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: 28 درصد تولید مقالات علمی به آمریکا تعلق دارد که 90 درصد آن مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و تنها یک درصد از یافتههای علمی ایران در مخازن علمی دنیا به ثبت میرسد.
وی تصریح کرد: امروز بسیاری از خانوادهها در زمینه آموزش و دولت در تولید علم سرمایهگذاری داشته و برای تولید و چاپ مقالات نیز مشوقهای خوبی در آییننامهها ایجاد شده است.
رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران با اشاره به گردش مالی دنیا در صنایع دارویی که حدود هزار میلیارد یورو بوده، گفت: دنیا به دنبال بردن یافتههای علمی خود برای تولید انرژی درون محصولات بوده و خام فروشی نماد غمانگیز اقتصاد ایران بشمار میرود.
ستوده قرهباغ تصریح کرد: نباید در ایستگاه تولید مقاله متوقف شده و دنیا برای عبور از این مسیر به سمت ایجاد زیرساختهای لازم برای تبدیل علم به فناوری، اقتصاد دانشبنیان و تولید ثروت رفته است.
وی ایجاد بازار برای شرکتهای دانشبنیان را وظیفه حاکمیت دانست و تأکید کرد: تعداد بسیار کمی از ایدههای تولیدی در دانشگاه به علت وجود پتانسیل کم به محصول تبدیل میشود و اگر نتوانیم مشکل صادرات شرکتهای دانشبنیان را حل کنیم این شرکتها از بین میرود.
رئیس پژوهشگاه استاندارد ایران گفت: استانداردسازی کار فردی نیست و در کار گروهی نیز بدون هماهنگی و همفکری و نبود زیرساختهای لازم کار به درستی انجام نشود.
ستوده قرهباغ با تأکید بر این مطلب که اشتغال در کشور بحث جدی بوده، تصریح کرد: باید به سمتی برویم که نفت را فراموش کرده و جوانان در دانشگاهها به سمت ایجاد شرکتهای دانشبنیان حرکت کنند که سازو کارهای مناسبی با صندوقهای حمایتی ایجاد شده است./155ب2/