حجت الاسلام علی صادقی در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در خصوص چگونگی فعالیت حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان شهید بهشتی مشهد بیان داشت: حوزه علوم اسلامی در سال 1380 در مشهد تاسیس شد؛ البته قبل از آن در سال 1379 با عنایت رهبر معظم انقلاب در تهران آغاز به کار کرد.
صیانت از مرزهای فکری و فرهنگی یکی از اهداف حوزه علوم اسلامی
وی ادامه داد: پرورش عناصر علاقمند به حوزه و تلاش در جهت اشاعه تفکر دینی در بین دانشجویان، تامین نیروی متعهد جهت صیانت از مرزهای فکری و فرهنگی نظام، زمینه سازی مناسب برای وحدت علمی بین حوزه و دانشگاه از جمله اهداف تشکیل این حوزه بود.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد در خصوص اساس و محتوای طرحها و عملکردها در این حوزه تصریح کرد: حوزه شهید بهشتی مشهد در راستای جذب دانشجویان به ایجاد فضای معنوی میپردازد و رصد، سنجش و جریان شناسی اعتقادی، فکری و سیاسی روز و پیاده سازی در خدمات علمی و فرهنگی، ارتقا و اثر بخشی فردی و موج آفرینی اجتماعی و جذب نخبگان فرهنگی در دانشگاه را در دستور کار دارد.
این استاد حوزه گسترش و تعمیق معارف قرآن و اسلامی، فرهنگ سازی رفتاری در ارزشهای اسلامی و کمک به رشد فرهنگ اسلامی، هم افزایی با نهادهای فرهنگی، مبارزه با افکار انحرافی و پاسخ به شبهات مطرح در جمع دانشجویان، تقویت روحیه پژوهشی را از دیگر عرصههای فعالیت حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان برشمرد.
برگزاری 17 دوره آموزشی در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد
حجت الاسلام صادقی با اشاره به اینکه تعداد دورههای آموزشی که از ابتدا تا کنون برگزار شده 17 دوره است، بیان داشت: تعدادی از این دورهها در بهمن ماه آغاز و تعدادی نیز به صورت آزمایشی در مهر ماه برگزار شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد دین پژوهان 600 نفر هستند که به آنان دانشجو طلبه گفته میشدند، خاطرنشان کرد: حدود 350 نفر ورودیهای قدیمی و 250 نفر نیز به تازگی وارد حوزه علوم اسلامی شهید بهشتی مشهد شدهاند.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد افزود: از ابتدای تاسیس حوزه تا کنون حدود 80 استاد برتر مشهد که با طریق جذب و همچنین دغدغه جوانان به خوبی آشنا هستند، به آموزش دین پژوهان پرداختهاند و در ترم حاضر حدود 25 استاد در حال تدریس در حوزه هستند.
حجت الاسلام صادقی ادامه داد: حدود 8800 نفر متقاضیان ورود به حوزه بودهاند و تعداد پذیرفته شدگان نهایی 2600 نفر بودند که 700 نفر آنان در 9 جشن فارغالتحصیلی شرکت کردهاند.
وی با اشاره به اینکه در هر ترم 49 کلاس در هر هفته برگزار میشود، گفت: به جز فعالیتهای آموزشی که در قالب 60 واحد درسی به دین پژوه ارائه میشود که طی سه سال باید گذرانده شود، کلاسهای فوق برنامه مانند کلاسهای طب و تغذیه، مهارتهای زندگی مجردین و متاهلین، قرائت قرآن، حلقههای مباحثه، کلاسهای شیعه شناسی و بصیرت افزایی و رفع شبهات نیز برگزار خواهد شد.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد با بیان اینکه خوشبختانه حوزه علوم اسلامی مشهد واحد پژوهشی مستقلی را راهاندازی کرده است و این در حالی بود که در سایر نقاط کشور چنین تقسیم بندی شکل نگرفته بود، تصریح کرد: شیوههای متفاوتی در بحث پژوهش برای دین پژوهان ارائه شده که در نهایت به دلیل اینکه اکثر دین پژوهان دانشجو نیز هستند؛ بنابراین این مجموعه پژوهشها تبدیل به یک تحقیق در هر ترم شد.
حجت الاسلام صادقی افزود: در راستای انجام پژوهش هر چه بهتر، موضوعات متناسب با نیاز روز را هم از دانشجویان و هم از اساتید دریافت میکنیم و حتی در چند مرحله اقدام به سوال سنجی میشود تا بتوانیم پژوهشهایی کاربردی را از دین پژوهان دریافت کنیم.
وی بیان داشت: هر سال در جشن افتتاحیه یا فارغالتحصیلی از تحقیقات برتر تجلیل به عمل میآید و گاهی در جشنواره مقالات برتر به تهران ارسال میشود. همچنین چنانچه مقالات مفیدی ارائه شود به چاپ خواهد رسید تا انگیزه دین پژوهان افزایش یابد.
در حوزه مشهد تحقیقات همیشه نمونه بوده است
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد با بیان اینکه در حوزه مشهد تحقیقات همیشه نمونه بوده است، خاطرنشان کرد: واحدهایی که آموزش داده میشود در حد آشنایی با علوم اسلامی است و در این زمان محدود نمیتوان تمامی دروس حوزه را به دین پژوه آموزش داد.
حجت الاسلام صادقی در خصوص واحدهایی که دین پژوهان میگذرانند، گفت: کلاسهای جریان شناسی و غرب شناسی، آشنایی با علوم حدیث و نهجالبلاغه، اصول کافی با رویکرد سیبک زندگی، انسان شناسی و هستی شناسی، دو واحد منطق، ترجمه و مفاهیم قرآن، تدبر در قرآن و غیره از جمله واحدهایی است که دین پژوه میگذراند.
وی در ارتباط با نحوه ثبت نام و تبلیغات جهت آگاهی دانشجویان با این حوزه تصریح کرد: هر سال همزمان با آغاز سال تحصیلی تبلیغات خود را آغاز میکنیم، غرفههایی تشکیل و برنامههایی برای آشنایی دانشجویان با حوزه برگزار میشود. در آغاز ثبت نام حدود 1000 نفر ثبت نام میکنیم که از این تعداد 200 نفر پذیرش میشوند.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد در خصوص چگونگی پذیرش دین پژوهان گفت: در ابتدا از متقاضیان مصاحبهای جهت نیازسنجی و انگیزه سنجی گرفته میشود و در نهایت از بین آنان اقدام به گزینش میکنیم.
حجت الاسلام صادقی ادامه داد: در ابتدا تنها دانشجویان میتوانستند در این دورهها شرکت کنند؛ اما بعدها با توجه به احساس نیازی که حس شد به این نتیجه رسیدیم که فارغالتحصیلان را نیز ثبت نام کنیم. همچنین انگیزهای ایجاد شد تا بخش اساتید نیز راه اندازی شود که در این دوره 105 استاد ثبت نام کردند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در زمینه اقتصاد مقاومتی نیز پژوهشی صورت گرفته است، تصریح کرد: یکی از رسالتهای حوزه، اسلامی کردن دروس است؛ بنابراین دانشجویانی که از رشتههای مختلف در این دوره شرکت میکنند ممکن است در رشته خود پژوهشهایی انجام دهند که یکی از این رشتهها اقتصاد است.
توجه به منویات رهبر انقلاب یکی از دغدغههای حوزه علوم اسلامی
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان مشهد با تاکید بر اینکه در قالبهای مختلف فرهنگی سعی میشود تا منویات مقام معظم رهبری در نظر گرفته شود، خاطرنشان کرد: توجه به راهکارهای مقام معظم رهبری یکی از دغدغههای حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان است به طوری که در این ترم یکی از برنامههایی که راهاندازی شد کرسیهای آزاد اندیشی بود که بسیار مورد توجه ایشان است.
حجت الاسلام صادقی با تاکید بر اینکه ارتباط با بدنه دانشگاه بسیار مورد توجه حوزه است، گفت: سعی میکنیم در راستای هر چه بیشتر دانشجویان به این سمت تلاش کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امروز حوزه علوم اسلامی، پناهگاهی برای دانشجویان شده است تا شبهاتی که دارند پاسخ بگیرند./155الف1/