به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، آیت الله علم الهدی امروز در دومین روز از پانزدهمین اجلاس بسیج اساتید در مشهد گفت: نسبت فرهنگ و اقتصاد به عنوان یک مسئله اصلی آن هم در یک موقعیت راهبردی نظام بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به اینکه رهبر در انتخاب پیام سال مجموعه کلماتی که ارائه فرمودند بسیار حساب شده است، افزود: عنوان اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی صرفنظر از چینش این کلمات معنای بسیار وسیعی را در برمیگیرد.
خطیب جمعه مشهد تاکید کرد: به همان میزان که عزم ملی در جریان مدیریت جهادی وجود دارد، باید به مسئله اقتصاد و فرهنگ نیز توجه داشت، زیرا تحقق و توسعه اقتصادی مبتنی بر تحقق فرهنگ است.
علم الهدی خاطرنشان کرد: ادب و تربیت، علوم و معارف، مجموعه آداب و رسوم، مجموعه دانستنیهای یک قوم، کتابی شامل لغات و دهانه کاریز از جمله معانی فرهنگ است که در لغت نامه دهخدا و معین آمده است.
آیت الله علم الهدی فرهنگ مجموعه خلقیات و زاکیات یک ملت دانست که افکار آرمانها و باورها از آن نشات میگیرد و مبانی فرهنگ را شکل میدهند.
وی در خصوص مسئله اصالت یا عدم اصالت فرهنگ گفت: در این بخش دو جریان حاکم است که یکی، فرهنگ را تبعی و جریان دیگر آن را اصیل میداند.
عضو خبرگان رهبری بیان داشت: در حوزه جریان معتقد بر اصالت فرهنگ با سه نظریه مواجه هستیم که میتوان به انسانی محض دانستن فرهنگ، فرهنگ را برخواسته از رشد وضعیت ذهنی و فرهنگ را جریانی انسانی دانستن که عنصری لاهوتی در آن دخیل است اشاره کرد که طبیعتا در بین این سه نظریه ارائه شده نظریه سوم؛ جریان رابطه دین با فرهنگ را مشخص میکند.
وی افزود: در رابطه دین با فرهنگ نیز با سه رویکرد مواجه هستیم که شامل فرهنگ دین را میسازد، فرهنگ و دین دو جریان موازی هستند و دین مولد و سازنده فرهنگ است میشود که رویکرد سوم نظریه اسلامی ما بوده و در جریان انقلاب پیامبر(ص) و پیدایش اسلام، ایشان تمام فرهنگ جاهلیت را براندازی کرده و به تولید فرهنگ پرداختند که آن فرهنگ بر جامعه مسلط شد.
جریان اقتصادی با زیر بنای فرهنگی قابل رشد است
عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه جریان اقتصاد یک جریان رفتاری است، گفت: اقتصاد مبتنی بر فرهنگ بوده و جریان اقتصادی با زیر بنای فرهنگی قابل رشد است.
علم الهدی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب اقتصاد مقاومتی را به عنوان الگوی اقتصادی معرفی میکنند.
وی بیان داشت: اقتصاد مقاومتی دارای یک سری مولفه میباشد که چهار مولفه آن موضوعی کاملا فرهنگی دارد؛ که شامل فساد ستیزی در مسئله اقتصاد، مردم محوری، صرفه جویی و کاهش هزینه و رویکرد جهادی در فعالیت اقتصادی میشود.
امام جمعه مشهد رویکرد جهادی را جریانی فرهنگی دانست و گفت: رویکرد جهادی به نوع فرهنگ حاکم بر جامعه وابسته است. رویکرد جهادی یعنی حرکتی مبتنی بر اراده و تصمیم به جای تکیه بر امکانات و ثروت؛ که قطعا نیازمند فرهنگی است که این خاصیت را ایجاد کند.
آیت الله علم الهدی خاطرنشان کرد: در مسئله مردم محوری، در شرکت مردم در فعالیتهای اقتصادی باید نفع عامه مدنظر باشد نه نفع شخصی.
وی اظهار داشت: مسئلهای که امروز با آن روبرو هستیم برهم زدن فرهنگ دینی و ابتذال فرهنگی است. اگر دین از حوزه قدرت پایین کشیده شود اساس فرهنگ دچار مشکل خواهد شد.
عضو خبرگان رهبری افزود: از ابتدای سال تاکنون در راه ابتذال فرهنگی و اقتصادی از هر کوششی دریغ نشد، اگر امسال را رهبر معظم انقلاب نعوذ بالله سال ضد فرهنگ مینامیدند، هیچ کس بیش از این نمیتوانست در این راه قدم بردارد.
وی با تاکید بر اینکه استاد حرف اول را در محیط دانشگاه میزند، گفت: اساتید نباید اجازه دهند افراد بیدین در دانشگاه جلوه کنند.