به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»؛ در قرن ۲۱ رسانهها اعم از مطبوعات، رادیو و تلویزیون و در این اَواخر رسانههای سایبری توانستهاند جایگاه بسیار مهمی در زندگی افراد جامعه پیدا و ایفا کنند. هر رسانه بنا به اقتضائات خاص خود توانسته تاثیرات مثبت و منفی فراوانی بر فرد و جامعه بگذارد. در کنار رشد روز اَفزون رسانهها نگرانیهایی در مورد اثرات سوء و منفی رسانه نیز شکل گرفته است.
در این میان رسانههای مبتنی بر اینترنت توانستهاند به سرعت از سایر رسانهها پیشی گرفته و تبدیل به رسانههایی جریان ساز شوند.
تاثیرات شبکههای اجتماعی بر فرهنگ و سبک زندگی جوانان
با ورود افراد به دنیای اینترنت کم کم علاوه بر سایتهای مختلف، شبکههای اجتماعی و اتاقهای گفتگو نیز به صورت جدی شکل گرفت، افراد با سلایق همسو و گاهی ناهمسو، با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
در مورد اتاقهای گفتگو یا اصطلاحاً چت رومها این نکته وجود دارد که بر اساس تحقیقات صورت گرفته در این زمینه مشخص شده است افرادی که در دنیای واقعی ارتباط میان فردی یا جایگاه اجتماعی مناسبی ندارند بیشتر تمایل به عضویت در شبکههای مجازی را دارند. کار ویژه این فضاهای مجازی تاثیر بر روی سبک زندگی افراد و جامعه، فرهنگ و متلاشی کردند بُنیان خانوادهها است.
با ابداع و گسترش رسانههای جدید، تحقیق در مورد اثرات آنها بر روی سبک زندگی، ارتباطات فردی و پدیدههای نوظهور که در اثر استفاده از شبکههای اجتماعی بوجود میآیند، نیز شدت میگیرد. این سوال که آیا عضویت در شبکههای مجازی باعث انزوای فردی و ترویج فرهنگهای مهاجم و حذف خرده فرهنگ هاست موضوع مورد بحث بسیاری از دانشمندان ارتباطات میباشد.
بعد از اثرات سوء که شبکههای اجتماعی نظیر فیس بوک، توییتر، اینستاگرام و... بر جامعه میگذارد، نرم افزارهای جدیدی که قابلیت نصب بر روی موبایل را دارند نظیر وایبر، واتس اپ، تانگو، لاین و... بازهم متخصصان و روانشناسان اجتماعی را نگران استفاده نادرست از این گونه نرم افزارها میکند.
دانشگاه؛ شبکههای اجتماعی و دوست اجتماعی
بعد از ورود جوانان به شبکههای اجتماعی، واژهای نوظهور هم به ادبیات جامعه اضافه شد بنام «دوستی اجتماعی»؛ در حال حاضر شاید کمتر جوانانی این واژه را نشنیده باشند.
دوستهای اجتماعی در هر محیطی امکان شکل گیری را دارد اما در این گزارش سعی شده است اثرات سوء آنرا در محیط دانشگاه به عنوان بزرگترین نهاد علمی و فرهنگی کشور مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهیم.
بیشک محیط دانشگاه بدلیل باز بودن و همچنین حضور و ارتباط دختر و پسر در آن میتواند بیشتر از هر محیط دیگری درگیر این پدیده نامیمون باشد.
همچنین دانشجویانی که مقیم خوابگاه هستند بدلیل فقر برنامههای فرهنگی که وجود دارد ناخوداگاه برای پر کردن ساعتهای بیکاریشان رو به عضویت در شبکههای اجتماعی میآورند و این آغاز زنگ خطر برای دختران و پسرانی میباشد که بدلیل دوری از خانواده دچار خلا عاطفی نیز میباشند.
گروههای وایبری دانشجویی سرآغاز پدیده دوست اجتماعی
بسیاری از دانشگاهها و دانشکدهها اقدام به ایجاد گروههای در نرم افزارهای موبایلی کردهاند و بدلیل سادگی در استفاده و دسترسی اسان آنها در ابتدای امر شاید به توان نگاه مثبتی به این نرم افزارهای ارتباطی داشت و برای اطلاع رسانی دانشجویان در رشتههای مرتبط بنظر ایده ال بیاید اما به مرور زمان محلی برای اشنایی دانشجویان دختر و پسر خواهد شد.
مریم. ب دانشجویی رشتهٔ خبرنگاری دانشکده خبر در این خصوص میگویید: بچههای دانشکده اقدام به ایجاد گروهی در وایبر کردهاند در ابتدا همه چیز عالی بود و فقط خبر در آن گذاشته میشد که این برای دانشجویانی که در ارتباط با خبر و رسانه هستند بسیار مفید بود، اما بعد از اندک زمانی رفته رفته دانشجویان عضو در این گروه، شروع به شوخی و ارتباط گیری با یکدیگر کردهاند و شور قضیه را انقدر در آوردند که من و چند تن از دوستان ترجیح دادیم این محیط مجازی را ترک کنیم.
آتنه. ف دانشجویی ارشد علوم تربیتی دانشگاه تهران نیز اضافه میکند مگر میشود دختران وارد رابطهٔ شوند و درچار وابستگی عاطفی نشوند؟ «دوستی اجتماعی» با «دوستی دختر و پسر» هیچ تفاوتی ندارد و در این نوع دوستی نیز دختران بیشتر از پسران در معرض آسیب هستند.
دلایل موافقان و مخالفان پدیده «دوست اجتماعی:
دلایل موافقان دوست اجتماعی:
۱) داشتن یک دوست و هم دل در کمک به حل مسایل درسی و غیر درسی میتواند مفید باشد.
۲) در رابطه دختر و پسر به عنوان دوست اجتماعی، رابطهٔ جنسی جایگاهی ندارد.
۳) رابطه و دوستی میتواند به بیرون از دانشگاه گسترش یابد.
۴) عاطفه و روان جوانان در این نوع دوستی درگیر نمیشود.
و اما دلایل مخالفان دوست اجتماعی:
۱) با فطرت وجودی دختران و پسران متناقض است که با یکدیگر در ارتباط باشند اما درگیر مسائل عاطفی نشوند.
۲) مگر میشود پسران با دختران در ارتباط باشند اما از لحاظ جنسی تحریک نشوند.
۳) دختر یا پسر میتواند به راحتی دوست، همدل و هم صحبت خود را از بین هم جنسان خود انتخاب کند.
۴) گسترش روابط دانشجویان غیر هم جنس به خارج از دانشگاه میتواند خطرات اجتماعی زیادی را بهمراه داشته باشد و...
در این گذر باید به مهمترین علت رد اینگونه روابط بخصوص بین جوانان و قشر دانشجو، این میباشد که بفرض که در این روابط دختر و پسر خود را کنترل کرده و پای احساسات عاطفی و شهوت در میان نباشد اما این رابطه از نظر شرع و اسلام از زیر بنا دارای مشکل میباشد و رابطهای دختر و پسر نامحرم از ریشه مشکل دارد.
زمانی که بخواهیم به چیستی و علل به وجود آوردنده این گونه روابط بپردازیم بیشک با اندکی مطالعه پی میبریم که این جریان روشنفکری ریشه در غرب زدگی و تهاجم فرهنگی دارد که جامعه با آن دست به گیربان میباشد.
در راستای باب شدن اینگونه دوستیها و در پی آن مضررات مخربی که برای دانشجویان و قشر دانشگاهی در پی خواهد داشت در قسمتهای بعدی سعی خواهد شد با کارشناسان فرهنگی گفتگو داشته باشیم و همچنین برای اشنایی با نقطه نظر دانشجویان در خصوص این نوع ارتباط بین دختر و پسر و در محیط دانشگاه با آنان نیز گفتگوهایی جداگانه داشته باشیم.
***ادامه دارد...
سلام
ممنون و متشکر
اتفاقا بنده میخوام همچین گروهی رو در دانشگاه خودمون راه اندازی کنم ، ولی فعلا دس نگه می دارم.
فقط چرا دلایلی ک گفتید فقط برا موافقانه ولی باهم تناقض داره!!!!!!!!!!!!!!!؟؟
یاعلی مدد
اللهم عجل لولیک الفرج