به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محققان دانشگاه علوم پزشکي مشهد با ابداع روش نويني، موفق به درمان خشکي دهان «گزروستومي» در بيماران مبتلا به سرطانهاي سر و گردن شدند.
اين طرح به استاد راهنمايي علي تقي زاده، استاديار گروه راديوتراپي و انکولوژي و داريوش حميدي علمداري، استاديار گروه بيوشيمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد و به همت پيام ايزد پناهي در قالب بررسي «اثرات درماني پلاسماي غني پلاکتي اتولوگ و پلاسماي غني اتولوگ به همراه سلول هاي خون محيطي در درمان گزروستومي ناشي از راديوتراپي سرطان هاي سر و گردن» براي نخستين بار در کشور با موفقيت انجام شده است.
علي تقي زاده، عضو هيات علمي گروه راديوتراپي و انکولوژي دانشگاه علوم پزشکي مشهد گفت: براي درمان بيماران مبتلا به سرطانهاي سر و گردن که طيف گستردهاي از بيماريها همچون لنفوم، غدد بزاقي، گردن، کام، زبان، لثه، تيروئيد و دهان را شامل ميشود از روشهاي ترکيبي همچون شيمي درماني، راديوتراپي و جراحي استفاده ميشود.
وی بیان داشت: استفاده از روش هاي راديوتراپي در مبتلايان سرطانهاي سرو گردن، غدد بزاقي بيمار را به شدت تحت تاثير قرار ميدهد و خشکي شديد دهان يکي از مشکلات شايع اين دسته از بيماران به شمار ميرود.
تقي زاده تصريح کرد: خشکي شديد دهان در مبتلايان به سرطانهاي سر و گردن کيفيت زندگي آنها را تحت تاثير قرار ميدهد، به طوري که به عوارضي همچون اختلال در تکلم، تخريب دندانها، اختلال در جويدن، بلع غذا و متوجه نشدن طعم و مزه غذا مبتلا ميشوند.
استاديار گروه راديوتراپي و انکولوژي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با بيان اينکه براي بهبود شرايط بيماران، تا کنون اقدامات زيادي در سراسر دنيا صورت گرفته؛ اما موثر واقع نشده است، خاطر نشان کرد: در حال حاضر تنها يک نوع دارو براي از بين بردن اثرات راديواکتيو در کشور آمريکا توليد شده است که هزينه يک دوره آن بيش از 100 ميليون تومان است که به دليل هزينه بالا به طور قطع تامين آن امکان پذير نيست.
وی بیان داشت: در اين روش ابداعي، سلولهاي بنيادي به همراه فاکتورهاي رشد پلاکتي از خون محيطي بيماران مبتلا به سرطانهاي سرو گردن( به جز سرطان غدد بزاقي) در کلين روم دانشکده پزشکي مشهد جدا سازي شد و پس از آن سلولهاي بنيادي به غدد بزاقي بيماران تزريق شد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با بيان اينکه خاصيت سلول هاي بنيادي در اين است که به هر قسمت از بدن تزريق شود به سلولهاي همان ناحيه تبديل شود، گفت: اين اقدام نوين درماني بر روي 21 بيمار مبتلا به سرطانهاي سرو گردن انجام شد که پس از بررسيهاي انجام شده در يک دوره يک ماهه و پس از آن شش ماهه عملکرد غدد بزاقي به شکل قابل توجهي بهبود يافته است.
وي با اشاره به اينکه با استفاده از اين روش درماني کيفيت زندگي بيماران ارتقاء يافت و از مشکلات ناشي از خشکي دهان تا حدود زيادي رها شدند، تصريح کرد: بر اساس تحقيقات انجام شده تا کنون اين روش در هيچ يک از مراکز درماني گزارش نشده است.