کد خبر:۳۹۰۶۷۸
رئیس پژوهشکده قنات دانشگاه بیرجند: 

حفر چاه‌های آب در کشور ضربات غیر قابل جبرانی به قنوات زده است 

رئیس پژوهشکده قنات دانشگاه بیرجند گفت: بسیاری از چاه‌ها بدون توجه به حریم قنوات در کشور ایجاد شده‌اند که لطمه غیرقابل جبرانی را به قنات‌های کشور زده است.

به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، حسین خزیمه‌نژاد امروز در افتتاحیه کنگره استحصال آب و آبخیزداری دانشگاه بیرجند با بیان اینکه ایران در منطقه کم ابی است که بسیاری از مناطق این کشور در اقلیم خشک و نیمه خشک واقع شده که اب خود را از قنات تامین می‌کنند، بیان داشت: خواستگاه اولیه قنات در جهان ایران بوده است.

 

وی با بیان اینکه قنات در ایران هزاران سال قدمت دارد، گفت: در گذشته بیش از ۸۰ هزار شاخه قنات در ایران فعال بوده است که اکنون بدلیل مدیریت ناکارامد و خشکسالی‌ها و کم بارانی این تعداد به ۳۰ هزار شاخه قنات کاهش یافته است.

 

 رئیس پژوهشکده قنات دانشگاه بیرجند با بیان اینکه در ۶۵ سال گذشته بیش از ۵۰ درصد آب مصرفی کشور و ۱۰۰درصد آب مصرفی خراسان جنوبی از قنات‌ها تامین می‌شده است، بیان داشت: در سال ۷۸ این میزان در کشور به ۱۲ درصد و در استان به ۳۵ درصد رسیده است.

 

خزیمه‌نژاد با اشاره به اینکه اکنون حدود ۶۲۳۵ شاخه قنات در خراسان جنوبی فعال است، گفت: این تعداد قنات ۲۶۶ میلیون متر مکعب آب، معادل ۲۳ درصد اب استحصالی بخش کشاورزی استان را تشکیل می‌دهد.

 

وی با بیان اینکه میانگین آبدهی هر شاخه قنات در خراسان جنوبی 1.3 لیتر بر ثانیه است، گفت: شهر بیرجند جزو اولین شهرهایی بوده که در ایران از طریق قنات لوله کشی شده است.

 

رئیس پژوهشکده قنات دانشگاه بیرجند با اشاره به اینکه حفر چاه یک روش غربی برای ضربه زدن به قنات‌ها است، گفت: بسیاری از چاه‌ها بدون توجه به حریم قنوات در کشور ایجاد شده‌اند که لطمه غیرقابل جبرانی را به قناتهای کشور زده است.

 

خزیمه‌نژاد با اشاره به اینکه قنات شناسنامه و نشانده نبوغ فکری و ذهنی ما ایرانیان است، گفت: قنات‌ها شیر زمین را می‌دوشند؛ اما چاه‌ها خون زمین را می‌مکند.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار