به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» صادق زیباکلام عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در مناظره با علی خضریان عضو سابق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل که به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده فنی با موضوع هسته ای برگزار شد گفت: بسیاری از عناصر توافق لوزان به گذشته های موضوع هسته ای برمی گردد و بدون دانستن تاریخ و عقبه آن نمی توان به خیلی از موضوعات اشاره کرد.
وی اظهار داشت: اگر کسی این ایراد را بگیرد که بر حسب توافق لوزان سایت هسته ای فورود به یک مرکز مطالعاتی تبدیل شود و این که گفته شود در دل بیابان های قم درجای که خیلی قابل دسترس نیست ۶۰ متر زیر زمین را کنده اند و هزاران متر مربع تأسیسات احداث کرده وهزینه های زیادی صرف آن شده شاید برای ما این بحث ایجاد شود که همه این هزینه ها برای چرخیدن چند تا سانترفیوژ عجیب است.
وی با بیان اینکه اگر همین طور بخواهیم به مذاکرات لوزان نگاه کنیم از چه چیزی آن می توانیم دفاع کنیم اظهار داشت: البته برای لوزان یک بخش دیگری هم دارد که برخی ها فقط قسمت اول آن را دیده ولی یقینا کسانی که هفته ها و ماه ها مذاکره کردند همه چیز را می دانستند که مسائلی را پذیرفته اند.
وی افزود: از زمانی که بحث هسته ای مطرح شد یکی از مباحثی که درست برای همگان جانیفتاد صورت مسئله بود اینکه دعوا سر چه چیزی است.
زیباکلام با بیان اینکه فعالیت های هسته ای ما مشخص است و گزارشات آژانس نشان از این دارد که کسی در ایران به دنبال ساخت سلاح هسته ای نیست گفت: اما صورت مسئله در این زمان بیان نشده و اولین اشکال است از زمانی که بحث هسته ای مطرح شد آن چیزی که به عنوان صورت مسئله گفته می شد این بود که غرب و استکبار به دلیل دشمنی که با ما دارند نمی خواهند در زمینه علمی و اقتصادی موفق شویم چون فعالیت های هسته ای در برگیرنده یک جهش بزرگ علمی است و دشمن نمی خواهد جهش علمی در ایران رخ دهد.
وی اضافه کرد: از زمانی که اصولگرایان در انتخابات پیروز شدند این را گفتند که غربی ها نمی خواهند ما پیشرفت علمی واقتصادی داشته باشیم اما من می گویم چیزهای که ۱۲ سال توسط اصولگرایان گفته می شود حقیقت ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه ما می توانیم این مسئله را الگو قرار دهیم که کشورهای که در زمینه هسته ای خیلی از ما جلو هستند مانند پاکستان و هند جزو بدبخت ترین کشورهای دنیا بودند بیان داشت: ما ۲۰ درصد غنی سازی کرده ایم ولی آنها تا ۹۰ درصد هم پیش رفتند در صنعت اتومبیل هم همین طور است و تا به حال به هیچ کس به خاطر نوآوری در صنعت نوبل نداده در بحث هسته ای هم همین طور است.
وی ادامه داد: اگر روزی ملک سلمان پادشان جدید عربستان که رسما گفته ما حکومت شیعه را قبول نداریم در پی دانش هسته ای برود دقیقا همان وضعیتی می شود که امروز ما برای اسرائیل به وجود آوردیم.
وی با بیان اینکه ما در خصوص تأمین سوخت نیروگاه بوشهر و نیز تولید رادیو دارو باید هزینه و فایده را در نظر بگیریم اظهار داشت: اگر ما فولادی تولید کنیم که قیمت تولیدی آن از قیمت جهانی اش بیشتر شود ما نباید در پی تولید فولاد رفته این مسئله را من نمی گویم دبلیتو یا همان سازمان تجارت جهانی روی آن تأکید دارد.
وی با بیان اینکه اگر ما به سازمان تجارت جهانی بپوندیم باید حدود ۹۰ درصد صنایع و کارخانجاتمان را با خاک رس گل بگیریم تأکید کرد: چرا که اولین بند این سازمان می گویند حداکثر ۵ تا ۱۰ درصد تعرفه در روند تولید یک محصول باید اضافه شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: روسیه در سال ۱۹۴۰ به دنبال فعالیت های هسته ای قرار گرفت و الان اورانیوم غنی شده خود را از استرالیا وارد می کند چرا که ارزان تر و به صرفه تر است.
وی با بیان اینکه مسئله هزینه فایده دانش هسته ای زیر پای مباحث سیاسی؛، مرگ بر امریکا و استکبارستیزی له شده است گفت: امریکاستیزترین رادیکال ترین افراد پشت مسئله هسته ای قرار دارند و نه اقتصاد و نه منافع ملی هیچ کدامشان در بحث هسته ای لحاظ نمی شوند.
زیباکلام با بیان اینکه بحث هسته ای بلاگردان و فدای یک تار موی گندیده مرگ بر امریکاست و این مهم نیست که شیرازه مملکت در چاه ریل هسته ای افتاده است گفت: یک قاعده کلی راجع به مسائل کلان مملکتی وجود داشته و آن این است که تنها نظر حکومت در چنین مسائلی لحاظ می شود تسخیر سفارت امریکا، جنگ تحمیلی و یا همین مورد آخر بحث هسته ای از جمله این موارد است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه اینکه مسائل کلان مملکتی تنها حاکمیت حق اظهار نظر دارد یک فاجعه است.
زیباکلام با طرح این سوال که چرا در بین مناسبت های مختلفی که در تقویم وجود دارد نامی از قرارداد الجزایر نیست گفت: در این بیانیه تأکید شد که امریکایی ها در امور داخلی ما دخالت نکنند ودقیقا به همان دلیلی که نامی از بیانیه الجزایر در تقویم نیست در آینده نیز چنین اتفاقی برای روز ۱۳ فروردین ۹۴ خواهد افتاد.
وی با اشاره به رویکرد جبهه پایداری پس از انعقاد توافق ژنو ادامه داد: وقتی در سال ۹۲ قرارداد ژنو میان ایران و ۱+۵ بسته شده دلواپسان در سفارت امریکا تجمع کرده و قرص و محکم به توافق ژنو حمله ور شدند و همان زمان ها رسایی لقب ترکمنچای را به ژنو داد.
وی افزود: در میان شور والتهابی که جناح راست برای حمله به ژنو داشت متوجه یک مسئله نبود و اینکه شاخه ای که داشتند می بردیدند خودشان روی آن نشسته بوده و برای اولین بار سیاست های کلان کشور با انتقاد مواجه شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه هر زمان که در مورد کلان مملکتی صرفا نظام صحبت کرد انتهایش چندان خوب از آب درنیامد اظهار کرد: اتفاقا مسئله ای که غربی ها روی آن تأکید دارند خوب است کار درست این است که در موردحوادث یمن سوریه و همچنین بحث هسته ای صرفا نظام و ائمه جمعه و رئیس جمهور متکلم وحده نبوده و بگذارند دیگران هم حرف بزنند.