آخرین اخبار:
کد خبر:۴۱۰۵۵۲
از ژنو تا لوزان؛

نبویان: بیانیه لوزان مبنا و چارچوبی برای توافق نهایی است/ در لوزان امنیت ملی و حقوق هسته‌ای را از دست داده‌ایم

حجت‌الاسلام سید محمود نبویان عصر دیروز در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی قم گفت: بیانیه لوزان مبنا و چارچوب مورد توافق نهایی است، بر این اساس سخنرانی خود را بر اساس دو متن توافقنامه ژنو ، بیانیه لوزان و شرایطی که ایران قبل از ژنو داشت پیش برد.

به گزارش «خبرگزاری دانشجو» به نقل از ایران روشن، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی پس از بیان این نکته که اگر خوب به بیانیه لوزان توجه شود، پی خواهیم برد که در همین دو صفحه تکلیف تمامی مراکز هسته ما را مشخص کرده اند، به تفکیک مراکز هسته ای نظنز، فردو، اراک به مقایسه دوران قبل از ژنو ، الزامات ژنو و در آخر تعهدات تیم هسته ای در لوزان پرداخت.


وی در همین زمینه افزود که در دولت سابق نطنز یک مرکز غنی سازی بوده و طبق گزارش آژانس بین المللی انمی، ایران قصد داشته است ۱۰ مرکز اتمی دیگر تأسیس کند. اما در ژنو در گام اول ایران ۲۸ تعهد را می پذیرد که از جمله متعهد شدیم که نطنز را داشته باشیم اما حق ایجاد مرکز دیگری را نداریم و در لوزان نوشته شده است که نظنز تنها مرکز غنی سازی ایران است و این یعنی ۱۰تای دیگر که هیج و اگر چیزی هم از قبل وجود داشته مانند فردو، دیگر حق غنی سازی نداریم.


دکتر نبویان در همین راستا افزود که قبل از ژنو ما در نطنز غنی سازی ۵ و ۳٫۵ و حتی ۲۰ درصد داشتیم که در ژنو ، بیش از ۵ درصد را ممنوع کردند و حالا هم که در بیانیه لوزان ۳٫۶۷ را حد مجاز غنی سازی تا ۱۵ سال برای ما تعیین کرده اند. این مقدار غنی سازی معلوم نیست به چه درد ما می خورد و اصلا چه نیاز ما را رفع می کند.


اما در قضیه فردو نیز حجت الاسلام نبویان به مقایسه پرداخت و اشاره کرد که در دولت سابق فردو مرکز غنی سازی با انواع خروجی و مرکز ذخیره سازی بوده است که در ژنو متعهد شدیم که خروجی نداشته باشد و در لوزان پذیرفتیم که اصلا مرکز غنی سازی نباشد. در دولت سابق ۲۷۱۰ سانتریفیوژ نصب شده بود که قرار بود به ۲۹۷۶ عدد برسد که در ژنو تعهد کردیم نصب آنها را متوقف کنیم و در لوزان تعهد کردیم که ۱۰۴۴ عدد از آنها را باقی بگذاریم و بقیه را انبار کنیم و این مقدار نیز حق غنی سازی ندارند. در دولت سابق ۵ و ۲۰ درصد در فرودو غنی سازی میشد که در ژنو بیش از ۵ درصد ممنوع شد و در لوزان گفتند که درش را تخته کنید، مطلقا حق غنی سازی در فردو ندارید!!
 


وی همچنین در مورد تأسیسات آب سنگین اراک افزود که در همه خبرها می گویند ایران اراک را باید برچیند و بر اساس مذاکرات لوزان راکتور اراک باید نابود شده یا به کشورهای خارج از ایران انتقال داده شود، به این بهانه که محصول راکتور اراک پلوتونیوم است و این درحالی است که پلوتونیوم علاوه بر زمینه‌های هسته‌ای در نیروگاه‌های تولید برق نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.


وی کانادا را توانمندترین کشور در تولید آب سنگین دانست و ابراز کرد: ایران اسلامی با ساخت راکتور اراک، جزء معدود کشورهایی قرار گرفته که می‌تواند به محصول پلوتونیوم دسترسی داشته باشند و در دولت قبل قرار بود که تا زمستان ۹۲ تکمیل شود اما در بیانیه لوزان این دستاورد از بین رفته است. در دولت سابق ۱۰۰ تن آب سنگین تولید شده بود و کارخانه آن فعال بود که میتوانست سالانه ۱۶ تن تولید داشته باشد اما در لوزان آمریکا می¬گوید تمام آب سنگین های خود را باید به ما بدهید و اگر از همین الآن بیایند و شروع به ساخت راکتور جدید کنند به گفته دکتر صالحی چیزی بین ۳ تا ۶سال زمان میبرد.


نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت تحقیق و توسعه به مقایسه این موضوع د رسه برهه زمان پرداخت و تصریح کرد: تحقیق و توسعه عوامل اصلی پیشرفت کشورهای مختلف دنیاست به همین علت رهبر انقلاب اسلامی بر عقب‌نشینی نکردن در زمینه تحقیق و توسعه تاکیدات بسیاری کرده‌اند.
وی ادامه داد: در دولت سابق تحقیق و توسعه به اندازه توان دانشگاهیان و متخصصان در حوزه‌های مختلف وجود داشت اما بر اساس تعهدات که تیم مذاکره‌کننده دولت جدید مطرح کرده این تحقیقات باید متوقف شود.


نبویان از بیانیه لوزان به عنوان یک توافقنامه یاد کرد و گفت: این بیانیه توافق بر سر کلیات است و که الآن بر سر جزییات در حال توافق کردن هستند. و این همانی است که حضرت آقا خط قرمز قلمداد کرده بود و آقایان آن را نادیده گرفتند.


وی با تاکید بر اینکه فعالیت سانتریفیوژها در بیانیه لوزان متوقف شده است، عنوان کرد: ادامه تحقیق دانشجویان و متخصصان در زمینه دستگاه‌های هسته‌ای از جمله سانتریفیوژها بر اساس مذاکرات لوزان لغو شده و برای موارد مطرح شده در بیانیه گاهی زمان‌های مشخص و گاهی زمان‌های نامشخص در نظر گرفته شده است. در لوزان تحقیق و توسعه فقط به سانتریفیوژ محدود شده است و آن هم بر اساس شرایطی که آنها تعریف میکنند یعنی محدودیت در محدودیت!!


نبویان موضوع بعدی مقایسه را نظارت ها بیان کرد و با بیان اینکه بسیاری از مأموران آژانس انرژی اتمی، نیروهای اطلاعاتی طرف غربی هستند، خاطرنشان کرد: نظارت‌های پذیرفته شده در بیانیه لوزان امنیت ایران اسلامی را به خطر می‌اندازد؛ ماموران آژانس عامل اصلی انتشار اطلاعات برخی از دانشمندان هسته‌ای و به شهادت رسیدن آنها بوده‌اند.


وی با اشاره به موارد بیانیه لوزان و ژنو و برخی از داشته‌های ایران اسلامی که بر اساس این بیانیه‌ها از بین می‌رود، تاکید کرد: روند عقب‌نشینی در مذاکرات روز به روز بیشتر می‌شود در صورتی که این روند برای مردم دستاوردی نخواهد داشت.


نبویان نظارت بدون اطلاع را یکی از موارد بیانیه لوزان دانست و گفت: دوربین آژانس بدون حضور مأموران به صورت آنلاین فیلم‌برداری می‌کند و با استفاده از این دوربین‌ها به خوبی تصاویر متخصصان و دانشجویان در اختیار دشمن قرار می‌گیرد.


عضو مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بر اساس بیانیه لوزان نظارت‌های طرف غربی محدود به سایت‌های هسته‌ای نمی‌شود، اظهار کرد: آژانس هر مکان و زمانی که ادعا کند می‌تواند بازرسی‌هایی از اماکن نظامی ایران اسلامی انجام دهد و در این نظارت‌ها علاوه بر استفاده کردن از امکانات مدرن دسترسی‌های بیشتری به داشته‌های ایران اسلامی خواهند داشت.


وی با بیان اینکه بر اساس بیانیه لوزان اطلاعات سایت‌ها و متخصصان هسته‌ای باید در اختیار دشمن قرار داده شود، ابراز کرد: دشمن بر اساس بیانیه لوزان می‌تواند به اطلاعات اماکن و اشخاص نظامی ایران اسلامی نیز آگاهی پیدا کند.


نبویان با اشاره به سخنان رهبر انقلاب اسلامی خطاب به مسئولان نظامی در مورد نظارت دشمن بر امکان نظامی تصریح کرد: در بیانیه لوزان داشته‌های نظامی ایران در اختیار دشمن قرار می‌گیرد، به همین علت دشمن بعد از عمل طرف ایرانی به موارد توافق‌شده می‌تواند به راحتی وعده‌های خود را عملی نکند.


نبویان در خصوص تحریم ها نیز با بیان این مطلب که در یک تقسیم بندی تحریمها به چهار دسته تقسیم میشوتذ: ۱ – مرتبط با هسته ای۲- مرتبط با مباحث موشکی ایران ۳- مرتبط با مسائل حقوق بشر در ایران و ۴- مربوط به حمایت ایران از گروه هایی مانند حزب الله که آنها میگویند تروریست افزود که در لوزان آمده است که فقط تحریم های مرتبط با هسته ای از حالت اجرا خارج می¬شوند و آن هم نه اینکه قانون آنها لغو شود.



نبویان با تاکید بر اینکه بر اساس بیانیه لوزان ایران اسلامی در تقسیم‌بندی‌های جدیدی قرار می‌گیرد، اظهار کرد: بر اساس مذاکرات لوزان اتحادیه اروپا اجرای یک‌چهارم تحریم‌ها را لغو می‌کند و کاری به اصل قانون تحریم علیه ایران در اتحادیه اروپا ندارد به همین علت تحریم بازرسی کشتی‌ها، بیمه کشتی‌ها و بسیاری از موارد دیگر باقی می‌ماند.


وی متذکر شد: بر اساس بیانیه لوزان، ایران اسلامی باید به تعهدات خود عمل کند و بعد از تایید سازمان ملل طرف غربی بخشی از تحریم‌ها را لغو و برخی دیگر را در حالت تعلیق قرار می‌دهد.


نبویان با تاکید بر اینکه نگاهی بر ترجمه بیانیه لوزان به خوبی تعهدات طرف غربی و ایرانی را مشخص می‌کند، تصریح کرد: غربی‌ها مدعی هستند که تحریم‌هایی که در بیانیه لوزان در مورد آنها بحث شده به صورت کامل و همه‌جانبه نباید لغو شوند در صورتی که یکی از خط‌های قرمز رهبر انقلاب اسلامی برداشتن همزمان تحریم‌هاست.


نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: غربی‌ها بیانیه لوزان را سرنوشت‌ساز می‌دانند و در آن اهداف خاصی را دنبال می‌کنند به همین علت خواسته‌های کلی خود را که بخشی از آن مسائل هسته‌ای است را در لوزان مطرح کردند و جزئیات و خواسته‌های اصلی را تاریخی دیگر عنوان می‌کنند.


وی خاطرنشان کرد: دولت گذشته علاوه بر تقویت سایت هسته‌ای نطنز و غنی‌سازی مناسب به دنبال ایجاد ۱۰ مرکز غنی‌سازی دیگر در کشور بود اما در دولت جدید با توافقنامه ژنو ساخت مراکز غنی‌سازی در ایران متوقف و با بیانیه لوزان مرکز فردو تعطیل می‌شود و ایران اسلامی نمی‌تواند به جزء نطنز مرکز دیگری داشته باشد.


نبویان با بیان اینکه در دولت گذشته ۱۵ هزار و ۴۰۰ سانتریفیوژ به صورت مستمر فعالیت داشت، تصریح کرد: با تدابیر دولت و امید آمار این سانتریفیوژها به ۵ هزار و ۶۰ عدد کاهش یافته است که این عقب‌افتادن ایران اسلامی در زمینه هسته‌ای را اثبات می‌کند.
 


وی جمع‌آوری زیرساخت‌های سانتریفیوژ‌های اضافی را یکی دیگر از موارد تحمیل شده در بیانیه لوزان برشمرد و اظهار کرد: در دولت سابق ایران اسلامی حجم زیادی اورانیوم ۲۰ درصد ذخیره داشتیم اما در ژنو این میزان به پنج درصد و در لوزان به ۳٫۶۷ درصد رسیده است که این میزان هیچ کاربردی برای کشور ندارد.


وی با بیان اینکه زیرساخت‌های امنیتی بسیاری برای نیروگاه هسته‌ای فردو در نظر گرفته شده است، مطرح کرد: زیرساخت‌های فردو بر اساس بیانیه لوزان باید تخریب شود در صورتی که برای ساخت این زیرساخت‌ها وقت و هزینه بسیاری صرف شده است.


وی با بیان اینکه تا کنون ۷ قطعنامه در شورای امنیت علیه ایران صادر شده است متعجبانه اظهار داشت که در لوزان خودمان قبول کرده¬ایم که قطعنامه جدیدی صادر شود که این توافقاتی که در بیانیه قبول کرده ایم را الزام آور بین المللی کند و آنها قبول کردند که تمام قطعنامه های مرتبط با هسته ای را لغو کنند. سوال اینجاست که کدام یک از این ۷ قطعنامه مرتبط با هسته ای است؟ باید گفت که ۷۵ ذرصد مرتبط با هسته ای نیست و این یعنی قطعنامه جدید = محدودیت های جدید و در این بند از بیانیه اضافه شده است که گامهای معین محدودساز نیز در قطعنامه گنجانده خواهد شد!


نبویان در انتها اینطور نتیجه گرفت که بر اساس لوزان از این به بعد قرار است تمام اطلاعات مواد ۲ استفاده را به آمریکایی ها بدهیم( مواد ۲ استفاده یعنی هر چیزی که ممکن است کاربرد هسته ای نیز داشته باشد) و باید اطلاعات زنجیره تأمین نیازهای هسته ایمان را در اختیار آنها بگذاریم یعنی اینکه از کجا می خریم، چه کسی می خرد، دانشمندان ما چه کسانی هستند و…. و این یعنی منافع ما بر اساس این دو توافق از دست خواهد رفت و امنیت ملی نیز از دست رفته است.


وی در آخر افزود که خواسته ملت حفظ حقوق هسته ای و برداشته شدن تمامی تحریمها به صورت یکجا و در یک مرحله است.


حجت الاسلام نبویان در انتهای سخنرانی خود بود که برق سالن رفت اما جلسه با پرسش و سوالهای دانشجویان و پاسخ های دکتر نبویان ادامه داشت که دانشجویان از طیفهای مختلف دانشگاهی و احزاب سیاسی سوالها و شبهات خود را مطرح کردند و حجت الاسلام نبویان در کمال خونسردی به همه سئوالات پاسخ دادند جلسه نزدیک به سه ساعت طول کشید.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار