به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاههای اصفهان و علوم پزشکی، جلسهای تحت عنوان «کرسی آزاد اندیشی اقتصاد مقاومتی» را با حضور یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی ایران و محمدرضا حیدری، عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان در تالار شهید صدر دانشگاه اصفهان برگزار کرد.
آل اسحاق در این نشست با تاکید بر اهمیت توجه به اقتصاد مقاومتی و لزوم کار کارشناسی حرفهای در این زمینه، خاطرنشان کرد: ما باید فضایی را که اقتصاد ما در آن استنشاق میکند را شناسایی کنیم و به ارزیابی مدیران اقتصادی با یک معیار برابر بپردازیم. بعد از آن است که میتوانیم چالشهای اقتصادی بر سر راه کشور را ارزیابی کنیم.
وی با اشاره به تجربیات سی و شش ساله انقلاب اسلامی در زمینه سیاستگذاری اقتصادی، گفت: ما از راه آزمون و خطا که طی این سالها انجام دادهایم به یک سری از نتایج مثبتی رسیدهایم که نقاط ضعف و قوت ما را مشخص میکند و ما را به یک مدل کامل و جامع هدایت میکند. این مدل که توسط مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی نام گرفته است، بهترین و جامعترین مدل برای مدیریت کشور میباشد.
عضو حزب موتلفه اسلامی اهمیت شناخت فضای حاکم بر اقتصاد را یادآور شد و افزود: لازم است هر کسی در هر جایی و موقعیتی که حضور دارد فضای حاکم بر اقتصاد را به خوبی بشناسد و تا این فضا را به خوبی درک نکند به مقصود خود نخواهد رسید.
آل اسحاق با بیان این که اولین عاملی که بر روی اقتصاد اثرگذار است، عناصر خارجی هستند، گفت: بازیگران خارجی که در عرصه اقتصاد بینالملل بر روی اقتصاد ایران اثر گذارند را باید به خوبی شناسایی کرد. در قدم بعدی باید وزن هریک از این بازیگران خارجی را معین کرد و قدم آخر این است که برآیند اثرگذاری آنها بر اقتصاد کشور را مشخص کرد بدین حالت که اثر افزایش رابطه اقتصادی چین و آمریکا بر اقتصاد ایران چه مقدار میباشد؟ و به چه حالت بر اقتصاد ایران تاثیر میگذارد؟
وی عامل بعدی اثرگذار بر اقتصاد ایران را، عناصر داخلی دانست و افزود: در عرصه داخلی نیز باید بازیگران اصلی عرصه اقتصاد را شناسایی کرد و سیاستگذاریها را با فهم کامل از نقش این عوامل انجام داد. دولت، مجلس، بانکها، احزاب و غیره جزو عناصر داخلی میباشند که هر کدام وظایف مخصوص به خود را بر عهده دارند.
عضو حزب موتلفه اسلامی عوامل معنوی را قسمت سوم عناصر اثر گذار بر اقتصاد ایران دانسته و گفت: قانون اساسی، فرهنگ، انضباط، آرمان ها و اعتقادات این بخش را تشکیل میدهند که به طور بسیار موثری بر اقتصاد اثرگذارند.
آل اسحاق دولت سازندگی را دولتی واقعنگر و بدون توجه به آرمانها و در راستای اهداف مورد نظر بانک جهانی توصیف کرده و افزود: این واقعیتنگری و دوری از آرمان خواهی، شرایطی را پدید آورد که ما شاهد تورم و اختلاف طبقاتی شدید در جامعه شدیم. آنها بر روی شاخصهای درآمدی و آمارهای کلان کار میکردند و به این که این درآمد به چه نحوی تقسیم میشود، کاری نداشتند.
وزیر بازرگانی دولت ششم، دولت خاتمی را نیز پیرو دولت هاشمی دانست و افزود: در اثر همین مشکلات پیش آمده بود که احمدی نژاد بر روی این موج از اعتراضات سوار شد و شعار دولت رفاه مطرح کرد. دولت احمدی نژاد نیز بیش از حد به آرمان گرایی چنگ زده و از واقعیتهای جامعه دور شده بود.
وی با بیان اینکه دولت روحانی بر موج اعتدال سوار است و میخواهد نمونهای از توازن بین آرمان و واقعیت را برقرار کند، افزود: اما این نگاه دولت یازدهم نیز با لاستیکسابیهایی همراه خواهد بود و آخر باعث خواهد شد که این دولت نیز از خط خود منحرف شود و باز موجی جدید ایجاد شود.
یحیی آل اسحاق، با بیان اینکه ایران دارای پتانسیل بالا و چالش های عمیقی میباشد، خاطرنشان کرد: از لحاظ نیروی انسانی، یکی از جوانترین کشورهای جهان هستیم و از منظر منابع طبیعی و موقعیت ژئوپلوتیک نیز در جهان نمونه هستیم که این نقاط قوت ما در رسیدن به اهداف عالیه کشورمان میباشد. بیکاری، معیشت مردم، رکود، نظام بانکی و روابط بین ایران و سایر کشورها نیز جزو چالشهای کشورمان است که باید به اصلاح آنها بپردازیم.