به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»،الیاس نادارن در اردوی سیاسی حرکات اعتدال که امروز در مجتمع فرهنگی ۱۳ آبان در حال برگزاری است با اشاره به نظام مدیریت کشور گفت: در جمهوری اسلامی و در نظام مدیریت یک کشور به دلیل انحراف موضوع برداشت در حوزه اقتصاد دچار ضعف بود در سال ۷۶ رهبری به مجمع ماموریت دادند که سیاستهای کلی نظام را بنویسند و این کار تا سال ۸۴طول کشید.
وی افزود در سال ۸۴ وقتی سیاستهای کلی ابلاغ شد دولت به فکر افتاد قانونی بنویسد و مجلس ناچار شد پیشنهاد دولت را کنار بگذارد و براساس سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی که مبتنی بر این است که دولت نیاز به رشد اقتصادی دارد یک برنامه کلی ایجاد کند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان داشت برنامه ریزی و سیاستها به سمت کارایی، بدون توجه به پیامدهای منابع در نظام اقتصادی کارایی ندارد فرایند خصوصی سازی نیز در همین راستا انجام شد عدم ترجیح بنگاههای دولتی بر غیر دولتیها بحث انحصارات مجلس با کمک کارشناسان به لایحه دولت اضافه شد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه نه دولت قبل و نه دولت فعلی هیچ سازگاری با سیاستهای اقتصادی اصل ۴۴ نداشت گفت: اگر مواردی که پیش بینی شده بود عملیاتی میشد کشور در منطقهای بالاتر از این قرار داشت که الان حضور دارد در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که ابلاغ شده ۲۴ بند آمده که میتواند در مقابل تهاجمات خارجی و نظامهای بین المللی اقتصاد داخلی و ملی را بیمه کند.
نادران به تکیه به تولید ملی و تولید داخلی تاکید کرد و افزود: این دو شعارهای سال هست که به اقتضائات سیاسی داخلی تدوین شده است استفاده از ظرفیتهای داخلی برای تقویت تولید داخلی حداقل ۳ پیامد میتواند داشته باشد که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد یکی اینکه ما را نسبت به تهدیدات بیرونی بیمه میکند و از ظرفیتهای داخلی حداکثر استفاده را انجام میدهد و حوزه اشتغال کشور را در حد نیاز میتواند مرتفع کند.
وی تصریح کرد: اقتصادی که دچار آسیبهای احساسی در مناسبات غلط قدرت باشد و از راه نامشروح استفاده کند این اقتصاد در مسیر صحیح حرکت نخواهد کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به ظرفیتهای مالی گفت: بنگاههای اقتصادی هستند که معطل چند میلیارد پول هستند تا سرمایه در گردش آنها فعال شود و صدها و هزاران شاغل به شاغلین کشور اضافه شود تکیه ایی بر نظام بانکی با این وضعیت نظام بانکی که بیش از صد هزار معوقات بانکی دارد و معضلات خودش را دارد هیچ مشکلی از اقتصاد ملی حل نمیکند.
وی با اشاره به توقع دولت از مردم گفت: از مردم توقعی که میتوان داشت این است که در حوزه مصرف و استاندارد صرفه و صلاح اقتصادی را ملاحضه کند تمایل به مصرف تولیدات داخلی و پرهیز از اینکه به تولیدات خارجی روی بیاورند و در حین مصرف هم حداکثر صرفه جویی ممکن را انجام دهند توقعاتی از که قابل قبول است توقع از مردم برای انجام این امر موکول است که امرا، حاکمان و مجریان سیاستهای اقتصادی کشور خودشان پیش قدم شوند اگر وزیر، وکیل، قوه قضائیه و شرکتهای دولتی و همه کسانی از بودجه عمومی کشور استفاده میکنند این دو مسئله را مد نظر قرار بدهند میتوان از مردم توقع داشت.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه بیش ار ۸۰درصد اقتصاد ملی در دست دولت و نهادهای دولتی و عمومی کشور است گفت: سهم مردم در استفاده از این کالاها و خدمات به اندازه یک چهارم آن چیزی است در حوزه دولتی انجام میگیرد مردمی کردن اقتصاد به عنوان پیش فرض اقتصاد مقاومتی باید مد نظر قرار بگیرد.
وی افزود: کار دیگر این است که تنوع سازی محصولات کشور در حوزه مصرف داخلی و صادرات انجام بگیرد که به جلوگیری از خام فروشی و عدم اتکا به منابع نفتی منجر میشود در همه اینها باید تنوع سازی محصولات در نظر گرفته شود امروز ما در صنعت پتروشیمی کشور خام فروشی انجام میدهیم یعنی گاز و مایع را یک مرحله فرآوری میکنیم و به عنوان ماده اولیه پتروشیمی صادر میکنیم در معادن نیز خام فروشی انجام میشود این خام فروشی در حوزههای مختلفت آثار نامطلوبی دارد اگر ما صنعت پتروشیمی را یک مرحله بیشتر فرآوری کنیم ارزش افزوده و میزان اشتغالی که از آن به دست میآید دهها برابر میشد.
نادران با تاکید بر اینکه امروز حداقل ۳ سال است که دولت برای فروش یک بشکه نفت بیشتر خود را به هر دری میکوبد گفت: در صورتی که اگر فرآوری انجام میشد تمامی کشورها برای داشتن محصولات ما دست و پا میشکستند.
وی با بیان اینکه شفاف سازی محیط کسب و کار و روان سازی محیط اقتصادی امر مهمی است گفت: به دلیل آنکه صنعت کشور دچار راندخواری و غیر شفاف بودن گردش مالی و فعالیتهای اقتصادی است امکان رقابت با کشوری که هزاران کیلومتر با ما فاصله دارد را نداریم که بخش اعظم آن ناشی از غیر شفاف بودن محیط کسب و کار است تا بنگاه بزرگ اقتصادی محیط اقتصادی شفاف نداشته باشند و گردش مالی آنها روشن نباشد و افرادی که در حوزههای سیاسی از این پول استفاده میکنند شفاف سازی نکنند نمیتوان پیشرفتی در این زمینه داشت.
این نماینده مجلس شواری اسلامی با طرح این پرسش چه تعداد از روسای جمهور، کاندیدای مجلس و شورای شهر به دلیل مناسبات مالی محکوم کردیم سخنان خود را ادامه داد و افزود: این طور برداشت میشود که همه انسانهایی که در این مسندها قدرت دارند درستکار هستند و نه رای میخرند و نه شناسنامه! شگردهای خرید رای هر روز اصلاح و پیشرفتهتر میشود ولی ما چند نفر را به جرم خرید آرا محاکمه کردهایم و یا به اتهام فسادو سو استفاده از منابع محاکمه میکنیم.
وی تشریح کرد: آیا مردم گرفتار تامین حداقلهای زندگی خود هستند یا گرفتار این معضل که در جاهای مختلف روسری سر کنند یا نه؟ دولت قادر به حل این مسائل نبوده به همین خاطر با اجاه دادن به اینکه چند تیتر و چند تئاتر اکران شود میخواهد این مشکلات را حل کنند آقای وزیر ارشاد با این کارها مردم در بورس سرمایه گذاری میکنند؟
نادران در ادامه افزود: مشکل وقتی حل میشود که یک پیامد مثبت اجتماعی را در جامعه ببنیم ولی با این کارها چه پیامد مثبتی در جامعه وجود دارد آنچه از اقتصاد مقاومتی میفهمیم دغدغه رهبری و مطالبات مردم است که در این صورت ناهنجاری موثر از معیشت اقتصادی حل میشود و کشور سامان میگیرد ولی یک مقدمه اساسی لازم است که باید اراده دولت و دولتمردان برای انجام این کار وجود داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه دولت روحانی استراتژی غلطی را انتخاب کرده گفت: دولت روحانی به دلیل استراتژی غلطی که انتخاب کرده از ابتدای ورود در قدرت بر این اساس کار کرده است که با حل مذاکرات هسته ایی تمام مشکلات اقتصادی داخلی حل خواهد شد به همین دلیل است که شما شاهد کمترین تحرکی از وزیر نفت، مسکن، صنعت میبینیم و همین مختصر کار هم بدون وزیر انجام میشود.
این استاد دانشگاه به فعالیتهای زنگنه اشاره کرد و گفت: وزیر نفتی که تا به تریبون میرسد این حرف را میزند که تحریمها را برداند مشکلات نفتی حل خواهد شد آیا این جمله کمک به ملت است یا دشمن؟ میخواهند در داخل یک مشکل درست کنند که رهبری را مقابل مردم قرار دهند و این وزیر نبودنش بهتر از بودنش است.
وی با تاکید بر اینکه ظرف دو سال گذشته ظرفیت اقتصادی به مراتب بدتر از زمانی است که دولت تحویل گرفته شد گفت: در دوره روحانی بیش از یک میلیون نفر به صورت خالص از بازار کار اخراج شدهاند و رشد اشتغال کشور منفی یک میلیون نفر است و این یعنی رکود حاکم بر کشور تعمیق شده است بورس کشور که منبع تامین مالی است شاخصش از هشتاد و چند هزار به شصت و یک هزار رسیده است بانکها نیز با نرخ سود ۲۲ درصد به صورت رسمی و ۳۰ درصد به صورت غیر رسمی میخواستند منابع را جذب کنند که البته منابع جای معوقات بانکی را گرفت و در حساب کتابهای بانکی وضع بانک بهتر شد ولی در کشور هیچ اتفاق مثبتی نیافتده و به انتظار مذاکرات هستند که شاید اتفاق خوبی بیفتد.
نادران به از دست دادن ۵۰۰ هزار شغل اشاره کرد و گفت: و این یعنی تعمیق رکود وقتی استراتژی انتخاب شد حریف ما و مشاوران اقتصادی طرف مقابل مذاکره که جریان اقتصاد ملی را رصد میکردند متوجه شدند که نیاز اصلی در کجا است و از آن استفاده کردند تا بتوانند در مذاکرات بیشتری دریافت کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه مطالبات آمریکایی را مطالعه کنید افزود: اگر پیگیر مطالبات آمریکا تا کنون باشید متوجه میشوید که در هر دوره یک حرف و مطالبه جدید داشتهاند آنها زیاده خواهی میکنند چون میدانند طرف ایرانی میخواهد به هر قیمتی توافق را امضا کند و دشمن ما چگونه میتواند با ما مسالمت آمیز رفتار کند آنها ما را مسبب اصلی بیداری اصلی در منطقه میداند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی به توافق ژنو اشاره کرد و گفت: روز اول که توافق ژنو را امضا کردیم داوطلبانه نطنز و فوردو را تعطیل کردیم و کاری نکردیم و در ازای عدم فعالیت ما به ما اجازه داده شد که از پولهای خودمان ماهی هفتصد میلیون دلار برداریم کشوری که سالانه ۵۰ میلیارد دلار واردات دارد سالانه ۸ میلیارد دلار چه ارزشی برای آن خواهد داشت که به خاطر آن انرژی هستهای را از دست بدهیم.
وی به گفتههای ظریف اشاره کرد و افزود: تنها دستاوردی که ظریف همه جا آن را عنوان میکند حق غنی سازی را به رسمیت شناختهاند ولی چه فایده که گفته شده هیچ کاری نمیتوانید بکنید امیدواریم دولت بتواند در حوزه اقتصاد مقاومتی فعالیت صحیحی داشته باشد.
نادران در ادامه بیان داشت: در حوزه هوا و فضا و هسته ایی و منابع نظامی فعالیت داریم در ابتدای امر باور کردیم که جز با اتکا به توانمندی داخلی کار جلو نخواهد رفت وعلی رغم اینکه دانش منفی را دزدیم و با مشکلات زیادی قطعات حساس را تامین کردیم و لی چون تکیه بر ظرفیت داخلی داشتیم به هر قیمتی توانستیم صنعت را بومی کنیم و امروز در نسل ۸ سانتریفیوژها صاحب صنعت هستیم همچنین در هوا و فضا کشور میتواند موشک دور برد بسازد پس چگونه نمیتوانیم پتروشیمی را فعالتر کنیم تا یک محصول فرآوری شده استخراج کنیم.
وی با اشاره به اینکه پیشرفت پتروشیمی پیچیدگی ندارد گفت: ولی اراده لازم برای آن وجود ندارد ساخت یک پالایشگاه برای تبدیل نفت به بنزین کار پیچیده ایی نیست من اگر جای وزیر نفت بودم به جای نمایشگاه بین المللی نفت یک نمایشگاه داخلی از دست آوردهای ایران برگزار میکردم که به همه دنیا دستاوردهای ایران را نشان بدهم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی به جلسات دولت و مجلس اشاره کرد و گفت: چند لایحه برای مجلس آورده شده که لایحه دفع موانع تولید یکی از آنها بوده چون غالب مجلس با دولت متفاوت بوده بایدیک تعامل در آن ایجاد میشد همچنین لایحه برخی مقررات مالی دولت از دیگر لوایح جلسات دولت و مجلس بوده است.
وی با تاکید بر اینکه اراده بر دولت وجود ندارد ما سال گذشته به دولت گفتیم: از یارانه پر درآمدها حدود ۱۰ میلیون نفر کم کنید و به تولید بیفزایید مجلس تقصیر ندارد و تمامی تلاش خود در صدد تحقق مطالبات رهبری میکند و با توجه به محدودیتهای مسیر قابل قبولی را طی کرده ولی دولت اراده ندارد و نمیخواهد.
نادران درپایان خاطر نشان کرد: بسیاری از اجزای اقتصاد مقاومتی نیاز به قانون گذاری ندارد و فقط اجرا میخواهد و دولتیها هم قول دادند ولی عمل نشده است.