گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» به نقل از دانشجوخبر- یادداشت دانشجویی*؛ رسالت همه انبیاء و اوصیاء و اولیاء، به کمال رساندن انسان و به فعلیت رساندن کمالات بالقوه اوست.
انسانی که در طول عمرش به کمال انسانیت برسد، غرض خلقت الهی را محقق نموده و گر نه عمر را به بطالت گذرانده هدف الهی را از خلقتش محقق ننموده است. برای رسیدن به کمال، باید زحمتهای فراوان کشید و مرارتهای بسیاری را متحمل شد و از فرصتهای پیش رو نهایت استفاده را نمود. یکی از مواقعی که میتوان برای نیل به این هدف مورد استفاده قرار داد و به هدف رسید شبهای متبرک قدر است که باید قدر این شبها را دانست و نهایت بهره را از این فرصت برد.
شب قدر شبی است که کتاب هدایت انسان و نقشه کامل انسانیت در آن نازل شده است: «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ» و عقول ما انسانها از درک حقیقت آن عاجز است: «وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ الْقَدْرِ» خداوند متعال در قرآن کریم شب قدر را برتر از هزار ماه میداند: «لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ» و میدانیم منظور قرآن از هزار، هزار عددی نیست بلکه منظور عدد کثیر است. یعنی شب قدر از ماههای بسیار زیادی برتر است ،حال اگر همین عدد هزار را بر دوازده ماه سال تقسیم کنیم عمری حدود 83 ساله میشود یعنی میتوان در یک شب قدر توشه عمری 83 ساله را برگرفت.
حضرت آیت الله فاطمینیا در فضیلت شب قدر میفرمایند: «جمال السالکین آیت الله آمیرزا جواد آقای ملکی تبریزی قدس الله روحه مینویسد: یک سال مانده به شب قدر به فکر شب قدر باشید، من نمیگویم که الان این جمله را میفهمم، ادعا ندارم اما آنقدر بگویم که در جوانی که این مطلب را دیدم خیال خامی داشتم، خیال میکردم که این مرد بزرگ میخواهد بگوید که یعنی آدم تقویمش را نگاه کند آن شب مثلا به خانه دوستش نرود، آن شب عروسی نرود، آن شب را ضایع نکند و از این حرفها. بعد فهمیدم که نه مقصودش این نیست، میخواهد بگوید در طول سال کاری نکنی که آن کار، شب قدر بیاد جلوی تو را بگیرد. یک دلی شکستی بدست نیاوردی همینطور که سرگرم بک یا الله هستی اون دل میاد میگه یواش برو کجا میری! حقی رو ضایع کردی هنوز جبران نکردی، پدر رو خشمگین کردی، دل مادر رو شکستی و هکذا».
بلی اگر در طول سال مراقب اعمال و رفتار خود باشیم در شب قدر توشه یک عمر را بر میگیریم و گرنه شب قدر باید شب توبه و شروع عمل باشد و نباید نا امید از رحمت خدا بود که خداوند متعال شب قدر را مختص به ابتدای نزول قرآن نکرده بلکه شب قدر در هر سال تکرار میشود، «تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ فِیها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ» تَنَزَّلُ در اصل تَتَنَزَّلُ بوده فعل مضارع دال بر استمرار است پس هر سال شب قدر تکرار می شود و هر سال در این شب ملائکه و روح بر قلب نازنین امام حاضر، نازل شده و این شب، شبی پر از سلامت است تا طلوع فجر: «سَلامٌ هِیَ حَتَّی مَطْلَعِ الْفَجْرِ».
*حمید قربانی- محقق و پژوهشگر علوم قرآنی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.