به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، سعدالله زارعی امروز در شانزدهمین اجلاس سالانه بسیج اساتید در مشهد با اشاره به اینکه سفرهای جان کری به کشورهای منطقه از کشورهای اروپایی بیشتر است، گفت: این بیانگر این است که آمریکاییها با استفاده از کشورهای این منطقه به قدرت رسیدند و چالشهای خود را در طول ۷۰ سال در آن رهبری کردند.
وی با بیان اینکه منطقه خاورمیانه به ویژه کشور ایران مرکز توجه آمریکاست، یادآور شد: یک ماه گذشته آمریکایی ها قرارداد امنیتی در ریاض امضا کردند که یک طرف این قرارداد روسیه و طرف دیگر عربستان بود که موضوع این قرارداد تعیین تکلیف کشورهای منطقه و به ویژه نفوذ در ایران بود و از طرفی دیگر یک قرارداد 10 مادهای با ترکیه نسبت به فعالیت در پایگاههای هوایی امضاء کردند.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار داشت: آمریکا به عنوان قدرتی که سابقه ۷۰ ساله در منطقه دارد، در یکی دو دهه آینده از بازیگران این منطقه باقی خواهد ماند.
زارعی به بروز جریانات نوظهور در منطقه اشاره کرد و افزود: یکسری از این جریانات دارای ابعاد امنیتی، اجتماعی و سیاسی هستند و از نظر سیاسی دارای یک ساختار جهانی همراه با ایدههای جهانی هستند که میتوان به گروههایی نظیر القاعده و داعش اشاره کرد.
وی در ادامه بیان داشت: دسته دیگر جریانات نوظهور دارای اندیشه جهان گرایی با تکیه بر سنتهای مذهبی هستند که با استفاده از یک بستر تاریخی از صدر اسلام تاکنون فعالیت میکنند. در این گروه کسانی هستند که با یک هدف مذهبی، مقوله اختلافات را مطرح میکنند و برای رسیدن به هدف از همه موجودی خود مایه میگذارند. این گروه اگرچه دنبال یک آرمان سیاسی به نام بازتولید خلافت هستند ولی این را از منظر شرعی دنبال میکنند.
این کارشناس سیاسی گفت: دسته دیگر این جریانات کسانی هستند که مسئله خلافت را به عنوان یک ابزار برای رسیدن به یک هدف سیاسی که احیای خلافت است میدانند، خلافتی که بازتولید خلافت عباسی و اموی میباشد که این نوع خلافت چارچوب دینی ندارد.
ایران ذیل هیچ جبهه ای نیست
زارعی در ادامه به جریان دیگری به نام جریان مقاومت اشاره و بیان کرد: جبهه مقاومت یک جریان قوی، دارای هدف مشخص، آرمان جهانی، رهبری معین و با یک جبهه مشخص است. این جریان در منطقه صاحب جبهه ای است که نسبت به جریان غربی متمایز است.
وی با اشاره به اینکه پس از آمریکا که توانست یک جبهه جهانی را ایجاد کند، در حال حاضر تنها کشوری که دارای یک جبهه است ایران می باشد، تصریح کرد: شاید برخی بگویند عربستان نیز دارای جبهه است این در حالی است که در دنیا عربستان ذیل جبهه آمریکا دسته بندی می شود؛ اما ایران ذیل هیچ جبهه ای نیست.
این تحلیل گر مسائل منطقه با بیان اینکه وضعیت آینده در رقابتی که بین این سه جبهه است مشخص میشود، گفت: چنانچه آمریکا بتواند در منطقه مسلط شود به طور قطع بر ایران اثرگذار خواهد بود؛ چنانچه ایران بتواند طی ۱۰ سال آینده مقاومتی رو به جلو انجام دهد ۵۰ تا ۶۰ سال آینده سرنوشت منطقه را تعیین خواهد کرد و چنانچه داعش بتواند پیروز شود ۲۰ تا ۳۰ سال آینده منطقه با آشوب های فراوانی روبرو میشود.
زارعی ضمن بیان اینکه از نظر آمریکا جریان انقلاب اسلامی جریانی ماندنی تر و خطرناک تر است، بیان کرد: نگاه غرب نسبت به آنچه در منطقه است این است که یک قدرت غیرقابل مهار در منطقه وجود دارد.
وی یادآور شد: چالش بزرگ آینده ما در منطقه چالشی است که بین ما و آمریکا به طور خاص وجود دارد. برخی در ایران درصددند این مسئله را بقبولانند که همان طور که چالش مذاکره را حل کردیم می توانیم چالش ارتباط مان با آمریکا را نیز حل کنیم.
این تحلیل گر مسائل منطقه ادامه داد: سوال ما این است که آیا ما به عنوان جمهوری اسلامی در مذاکرات هسته ای از یکسری امتیازات گذشتیم و آمریکا ما را پذیرفت؟ یا اینکه ما حاضر شدیم با منطق و مذاکره پرونده هسته ای را حل کنیم؟
زارعی تاکید کرد: به فرض که ما در پرونده هسته ای بنا به مصالحی از برخی منافع خود گذشتیم؛ اما در پرونده لبنان چه چیزی میخواهید تحویل دهید که آنان بپذیرند که شما یک کشور آرام در چارچوب نظام بین الملل هستید؟
وی با اشاره به اینکه چنانچه این امر را بپذیرند مطمئنا دست و پای شیعه در لبنان له خواهد شد، گفت: آمریکایی ها دوباره به این سیاست بازگشته اند که بدون حضور مستقیم، امکان پیگیری پرونده ای وجود ندارد به همین دلیل است که امروز معتقدند عراق باید تبدیل به سه کشور شود تا این سه کشور بتوانند محفلی برای حضور آمریکا در منطقه باشند.
زارعی یادآور شد: امروز در پرونده یمن نیز معتقدند انصارالله اسلحه خود را باید بدهد تا آن گاه بتواند فعالیت سیاسی داشته باشد. سوال ما این است که آیا انصارالله می تواند در چنین طرحی به فعالیت بپردازد ؟ یا اینکه انصارالله یک رسالت منطقه ای دارد و باید کارکردی را به نمایش بگذارد که مجموعه این کارکردها در برگیرنده منافع جهان اسلام باشد.
زارعی با بیان اینکه آمریکا میخواهد منطقه ما را به سال 57 برگرداند، گفت: در اتفاقات یمن جنگ تمام عیاری را عربستان و آمریکا با استفاده از هواپیماهای جنگی مدل جدید ایجاد کردند و بمبهایی سر مردم یمن ریختند که یا از هواپیماهای آمریکا استفاده میشده و یا با هواپیماهای آمریکایی این بمب ها را به هواپیماهای سعودی منتقل و از آن سر مردم یمن می ریختند.
کینههای آمریکا و عربستان از تشیع به سادگی خاموش نخواهد شد
وی باطرح این پرسش که چگونه میتوان با چنین کشوری همکاری کرد؟ ابزار داشت: اگر بخواهیم با آمریکا تفاهم کنیم فردا زیر پای عربستان و آمریکا خواهیم بود. کینه هایی که این دو کشور علیه شیعه دارند و امروز تبدیل به آتش شده به این سادگیها خاموش نخواهد شد.
این تحلیل گر مسائل منطقه تصریح کرد: امروز مسئله حضور آمریکا در ایران مطرح شده است برخی در کشور عنوان می کنند چه ایرادی دارد که همان طور که ما در آمریکا دفتر حافظ منافع داریم آنان نیز در ایران چنین دفتری را افتتاح کنند.
زارعی یادآور شد: چنانچه این دفتر، دفتری عادی بود جان کری تا این میزان افتتاح چنین دفتری در ایران را پیگیری نمیکرد این امر به این علت است که آمریکا معتقد است چنانچه در مکانی حضور نداشته باشید نخواهید توانست تاثیرگذار باشید.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: روزی که دفتر سفارت آمریکا در هاوانا باز شد جان کری گفت باز گشایی سفارت آمریکا در کوبا ربطی به تحریم ها ندارد و تحریمهای ما علیه این کشور باقی خواهد ماند. در این بین سهم کوبا این است که آمریکا درون کشورش باشد و به مخالفانش کمک رسانی کند.
وی ابراز داشت: متاسفانه برخی در کشور از استدلال هایی متضاد برای جا انداختن مسائل سیاسی بهره میبرند به طور مثال زمانی که می گویند بگذارید دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران باز شود عنوان می کنند ایران کشوری قوی است و آنان نخواهند توانست در ما نفوذ کنند؛ اما همین افراد زمانی که میخواهند مذاکرات را توجیه کنند می گویند برای حل کردن مشکل آب مان باید مذاکره کنیم.
امروز جنبش انصارالله یقه عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی را گرفته است
این تحلیل گر مسائل منطقه ای در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امروز جنبش انصارالله یقه عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی را گرفته است گفت: چنانچه ما بخواهیم با آمریکا ارتباط برقرار کنیم آمریکا انتقام 35 سال گذشته را از ما خواهد گرفت و این مسئله بسیار مهم تر از مسئله هسته ای است.
زارعی ادامه داد: مسئله اصلی امروز ما خطی است که در کشور تلاش می کند و درصدد است جا بیندازد که می توان مقاومت نکرد و پیروز شد همچنین می توان «مرگ بر آمریکا» نگفت.
وی گفت: چنانچه «مرگ بر آمریکا» برای آمریکا حائز اهمیت نباشد چرا رئیس جمهور این کشور تا این اندازه از این شعار نگران است؟
وی در پایان ضمن اشاره به اینکه تمام ملت های منطقه نسبت به آمریکا حساسیت قطعی دارند و هر چه متدین تر باشند مخالفت شان و مقاومت شان بیشتر میشود، تصریح کرد: امروز جریان اول و دوم میان مردم منطقه جایگاه ندارد؛ اما به جریان انقلاب اسلامی معتقدند زیرا عنوان می کنند مقاومت ایران است که باعث میشود ما امتیاز بگیریم.
لازم به ذکر است اساتید حاضر در جمع در پایان شعار «مرگ بر آمریکا» سر دادند.