امیر آیینه بند عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفت و گو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» درباره وقوع پدیده ال نینو در کشور گفت: پیش بینی پدیده ال نینو نیاز به گذر زمان دارد و نمی توان صرفاٌ بر پایه چند بارش شدید اظهار نظر کرد.
وی درباره تغییرات گسترده در وضعیت جوی کشور افزود: یکی از نشانه های پدیده ال نینو تغییرات گسترده در وضعت جوی است که وجود باران شدید بی سابقه می تواند یکی از نشانه ها باشد ولی اظهار نظر قطعی در این مورد زود است.
این استاد کشاورزی عنوان کرد: ال نینو یک پدیده جهانی است و در سطح اقیانوس تغییرات دمایی رخ می دهد و این باعث تغییرات گسترده به لحاظ دمایی و بارش در سطح منطقه می شود.
وی تصریح کرد: برخی از مدل ها و پیش بینی های جهانی هر چند وقوع ال نینو را پیش بینی کردند ولی باید بررسی های دقیق صورت گیرد و میانگین بارش باران را اندازه گیری کرد و در صورت وجود اختلاف های معنی دار در مورد ال نینو اظهار نظر کرد.
آیینه بند درباره نامه وزیر نیرو درباره تمهیدات لازم برای آمادگی زمستان سرد گفت: چون هنوز درباره وقوع ال نینو نمی شود اظهار نظر دقیق کرد در مورد این نامه اظهار نظر نمی کنم ولی انجام تمهیدات احتمالی و پیشگیرانه کار عقلانی است.
عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: چندین سال که کشور دچار دوره خشکسالی است و این بارش های پاییزی می تواند نشانی از پایان این دوره خشکسالی باشد.
وی بیان کرد: این بارش های باران هر چند ممکن است خسارت های برای کشور ایجاد کند ولی می تواند در حوزه کشاورزی نوید یک ترسالی باشد و شاهد سال پرباری برای کشاورزی باشیم.
شایان ذکر است رویداد ال نینو یا نوسان جنوبی یکی از مهمترین و شاخص ترین رویدادهایی است که منجر به ظهور نا بههنجاریهای بزرگ آب و هوایی در بسیاری از نقاط جهان میشود. هواشناسان و اقیانوس شناسان جهان در سالهای اخیر مطالعات زیاد و دقیقی در مورد مکانیزم ایجاد ال نینو و تاثیرات متقابل جو و اقیانوس انجام دادند، بهویژه مطالعات گستردهای در ارتباط با ناموزونی دما در سطح دریا و نوسانات فشار جو در سالهایی که ال نینو رخ میدهد انجام گرفته است، مجموعه این تغییرات را بهنام نوسانات جنوبی مینامند که با کلمه اختصاری ENSO (ElNino Southern Oscillation ) یعنی ترکیبی از دو کلمه ال نینو و نوسانات جنوبی است بهکار میرود.
براین اساس بنا بر اعلام مرکز ملی اقیانوس شناسی آمریکا NOAA در تاریخ 9 جولای 2015، وضعیت هشدار وقوع النینو برای شاخص دورپیوندی انسو صادر شده است. بر این اساس احتمال وقوع پدیده بزرگ مقیاس النینو در طی زمستان نیمکره شمالی 16- 2015 به بیش از 90 درصد افزایش یافته است. این اخطاریه اذعان دارد که این وضعیت با احتمال بیش از 80 درصد تا بهار 2016 در نیمکره شمالی تداوم خواهد یافت. شایان ذکر است که اکثر مدلهای هواشناسی اعتقاد دارند که در طی ماههای آینده با یک سوپر النینوی قوی و شاید شدیدتر از سوپر النینوی سال 1997 میلادی مواجه خواهیم بود که مشابه آن در 50 سال اخیر بی سابقه بوده است.
پدیده النینو میتواند از جنوب شرق آسیا و استرالیا تا هند، ایران، آمریکای شمالی و کانادا تاثیرات قابل توجهی بر اقلیم جهانی داشته باشد. بهعنوان مثال، در زمان وقوع این پدیده، خشکسالی و دمای بیشتر از نرمال را در بخشهای وسیعی از استرالیا، شبه قاره هند و غرب کانادا رخ میدهد که یکی از تبعات آن وقوع آتش سوزیهای گسترده در مناطق جنگلی مذکور، به دلیل کاهش نزولات جوی، است.
همچنین در زمان وقوع پدیده النینو تعداد طوفانهای اقیانوس اطلس کاهش قابل توجه و تعداد طوفانهای سهمگین بخش مرکزی و غربی اقیانوس آرام افزایش مییابد. النینو میتواند منجر به وقوع سیلابهای مهیب و گسترده در بخشهایی از آمریکای جنوبی از جمله کشور پرو و نواحی جنوب غربی و جنوبی ایالات متحده به خصوص ایالت کالیفرنیا شود.