به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، صالح اسکندری دیروز در میزگرد «بایدها و نبایدهای انتخابات دهم» که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد در دانشکده حقوق و علوم سیاسی این دانشگاه برگزار شد، گفت: شرکت مردم در انتخابات به عنوان یک امر سیاسی و در بهترین حالت ممکن، باید ناظر به پیشرفت یک کشور باشد.
وی با اشاره به اینکه کسانی که قرار است در کانونهای تصمیم گیری نظام حضور یابند باید ناظر به مراکز پیشرفت باشند، ادامه داد: صورتبندی جدید در معادلات کشور در انتخابات اخیر در حال رخ دادن است و تصور میکنم این صورتبندی یک صورت بندی قهقرایی است و ما در حال بازگشت به حدود ۳۰ و یا ۴۰ سال قبل هستیم.
عضو حزب موتلفه اسلامی ادامه داد: مشاهده می کنید که برخی میخواهند کشوری را که به الگویی اسلامی ایرانی پیشرفت رسیده است به دلایل مختلف دچار همان دعوای تقدم و تاخر توسعه سیاسی و اقتصادی کنند.
اسکندری خاطرنشان کرد: جریان اصلاحات در دوره رئیس اصلاحات به دنبال این بود که نشان دهد توسعه سیاسی بر توسعه اقتصادی مقدم است و تا زمانی که احزاب نباشند نخواهیم توانست توسعه سیاسی را ایجاد کنیم و در مقابل امروز برخی مانند صریح القلم معتقدند توسعه اقتصادی بر توسعه سیاسی مقدم است.
وی افزود: اتفاقی که در انتخابات مجلس دهم رخ میدهد این است که این دو جریان به هم نزدیک شده و با هم ائتلاف میکنند و نتیجه این تلفیق ناهمگون برخی از کژ کارکردیها در حوزههای مختلف در کشور است؛ که آثار خطرناکی برای کشور دارد؛ یعنی نه تنها نسخه توسعه مالزی در کشور پیاده نمیشود، بلکه ممکن است راه رفتن خودمان نیز فراموش کنیم.
عضو حزب موتلفه اسلامی تصریح کرد: ما در شرایط سخت بحرانی سال ۹۴ قریب به نیم میلیارد دلار موز وارد کشور میکنیم؛ آن هم زمانی است که آقایان مادام میگویند ما پول نداریم!
اسکندری با اشاره به اینکه این نشان از ناهماهنگی بین مسئولان اقتصادی کشور است، بیان داشت: امروز در شرایطی رئیس جمهور اقدام به نوشتن قراردادی مبنی بر وارد کردن ۱۲ هواپیمای ایرباس قول پیکر میکند که آلمان و بلژیک هم که وضعیت فردوگاهشان از فرودگاههای ما بهتر است این تعداد ندارند!.
وی به اختصاص بودجه یک میلیارد دلاری خرید خودرو اشاره کرد و گفت: مشاهد میکنید این پولی که باید صرف بهبود اقتصاد کشور شود چگونه هزینه میشود.
جناح چپ و راست نخستین بار بعد از انقلاب فرانسه شکل گرفت
محمد جواد حق شناس، عضو موسس حزب اعتماد ملی در ادامه این میزگرد سیاسی بیان کرد: مهمترین نماد ارتباطی که در دنیای مدرن که برگرفته از چند صد سال تجربه و تلاش محققان در عرصه دستیابی به رشد و توسعه و پیشرفت بوده، شکل دادن به رابطه میان ملت و حکومت بوده است.
وی ادامه داد: این تجارب مورد کنکاش قرار گرفت و برای آنها جنگها و انقلابات بسیاری بوجود آمد که شاخصترین این انتخابات انقلاب فرانسه است، چراکه از دوران آن پارلمان متولد شد، البته اولین پارلمان در قرن ۱۳ به انگلستان باز میگردد که بیشتر حالت مشورتی داشت.
حق شناس با اشاره به اینکه جناحهای چپ و راست برای نخستین بار در این پارلمان شکل گرفت، گفت: در کشور ما نخستین زمان تشکیل پارلمان در دوره مشروطه بود.
مجلس آینده در مسیر پیشرفت چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهد؟
در ادامه علی خرم، مشاور وزیر اموز خارجه در دولت یازدهم در خصوص افق پیشروی کشور در باب وزارت خارجه بیان داشت: یکی از نکاتی که مجلس آینده باید به آن توجه کند اجرای توافق هستهای است. امروز توافق صورت گرفته؛ اما اجرای آن با پیچیدگی همراه خواهد بود، چراکه ما از یک طرف باید صنعت هستهای را توسعه دهیم و از طرف دیگر باید به مصوبات برجام توجه کنیم.
وی افزود: اجرای توافق هستهای به گونهای نیست که به صورت روان پیش رود، چون ممکن است با چالشهایی مواجه باشیم.
مشاور وزیر امور خارجه دولت یازدهم بر بهبود روابط خارجی تاکید و تصریح کرد: در این۳۰ ساله روابط ما با کشورهای خارجی و خصوصا کشورهای غربی و آمریکا سرد بود و متاسفانه در ۱۰ سال اخیر این سردی بیشتر شد و این سردی روابط به حدی بود که با مشکلات بسیار اقتصادی و سیاسی مواجه شدیم. امروز وقت ان رسیده که روابط خود را عادی کنیم تا ایران را هیچ خطری تهدید نکند.
خرم پیشبرد اهداف منطقهای را از دیگر نکات مورد توجه مجلس آینده خواند و ادامه داد: امروز عربستان و ترکیه از حمایت غرب برخوردارند و تلاش میکنند غرب را از همکاری با ایران در صحنههای مختلف منصرف کنند.
وی مبارزه با تروریسم جهانی، جذب سرمایه خارجی، نوسازی صنایع فرسوده، تقویت بخش خصوصی، تقویت بخش خصوصی، برنامه ریزی برای صادرات و غیره از جمله نکاتی است که مجلس آینده باید به آن توجه نشان دهد.
مهمترین وظیفه مجلس آینده نظارت بر تیمی است که قرار است برجام را اجرا کند
عبدالرضا داوری، مشاور وزیر کشور دولت دهم نیز در ادامه این میزگرد بیان کرد: اشغال سفارت آمریکا، جنگ تحمیلی و پرونده هستهای سه واقعیت مهمی هستند که از ابتدای انقلاب آنان را پشت سر گذاشتهایم. این سه مسئله، مسائلی بودند که ایران را در سطح بین الملل مطرح کردند.
وی با طرح این پرسش که اهمیت مجلس دهم کجاست؟ در ادامه سخنان خود گفت: همان تیمی که در بیانیه الجزایر و در قطعنامه ۵۹۸ نقش آفرینی کرد، همان تیم امروز مجری قرارداد برجام است. من اعتقاد دارم مهمترین وظیفه نمایندگان آینده نظارت بر عملکرد تیمی است که قرار است برجام را اجرا کنند.
دشمن چشم طمع به جریان اصلاحات دوخته است
در ادامه اسکندری، عضو حزب موتلفه اسلامی بیان کرد: علی رغم دستیابی به الگوی اسلامی ایرانی و پیشرفت، متاسفانه در انتخابات مجلس دهم شاهد ارائه الگوهای ناقصی از توسعه هستیم که چنانچه این جریان در مجلس شورای اسلامی حضور یابد در اقتصاد، فرهنگ و سیاست کشور مشکل ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: در حوزه سیاست داخلی سر بی تن دولت اعتدال روی تن بی سر دولت روحانی قرار گرفته است که این تن بی سر یک سری مطالبات داشت؛ اما بعید است که این دولت از پس این مطالبات برآیند.
اسکندری با اشاره به اینکه یکی از این دو جریان باید کوتاه بیاید، گفت: آن چه که من شنیدهام این است که تن بی سر جریان اصلاحات باید کنار رود. این سرخوردگی مطالبات سیاسی در بین اصلاحات منجر به این میشود که این پایگاه اجتماعی مستعد نفوذ دشمن شوند.
عضو حزب موتلفه اسلامی با تاکید بر اینکه دشمن چشم طمع به این جریان دوخته است، تصریح کرد: به بهانه آموزش زبان فرانسه طی سه ماه و یا به بهانه دریاچه ارومیه میخواهند وارد کشور شوند و یا آنان را به کشور خود وارد کنند تا این نفوذ را شکل دهند.
وی در ادامه سخنان خود به ادعای یکی از مسئولان دولت اشاره کرد و بیان داشت: یکی از مسئولان ادعا کرد که ما منابع آزاد شده را خرج مبارزه با داعش نخواهیم کرد. این آقایانی که ۴۰ کیلومتری مرزهای کشور را جزو امنیت کشور نمیدانند، کدام عقلانیت سیاسی است که میپسندد مرزهای سیاسی کشور به قدری جلو بیاید که پشت درب منزل آنان باشد؟.
اسکندری ادامه داد: روزگاری برخی امنیت ایران را در سال ۸۸ با مخاطره مواجه کردند و از کجا مطمئن باشیم با آمدن این جریان به مجلس امنیت کشور با خطر مواجه نشود. به طور حتم چنانچه این جریان وارد مجلس شود موریانه وار حوزههای سیاسی و اقتصادی تخریب خواهد شد. ما باید مراقبت کنیم تا در انتخابات دچار همان مسیری نشویم که در سال ۷۰ رخ داد.
تنوع و تفاوت دیدگاه منجر به بارور شدن مجلس میشود
حق شناس در ادامه این میزگرد بر مهم بودن انتخابات پیش رو تاکید و تصریح کرد: امروز دعوا بر سر این است که در انتخابات پیشرو مردم میخواهند تصمیم گیرند و یا افراد دیگری میخواهند برای مردم تصمیم گیری کنند.
وی ادامه داد: آیا کسی حق دارد که برای مردم تعیین کند و مهم است که چه کسی باید تصمیم گیرد؟
عضو موسس حزب اعتماد ملی بار دیگر با تاکید بر این مطلب که نمایندگان مجلس باید توسط مردم انتخاب شوند، با بیان اینکه تمامی سلایق باید در این انتخاباب حضور یابند، خاطرنشان کرد: تمامی طیف های سیاسی باید حضور یابند و انتخاب را به عهده مردم بگذاریم.
وی ادامه داد: اتفاقی که در حال رخ دادن است این است که ما بنشینیم و فضایی را ردیف کنیم که تنها ۳۰ کرسی را رقابتی کنیم و در ۲۶۰ کرسی اصلا رقابتی وجود ندارد این منطق انتخابات نیست. رهبر انقلاب گفتند «تمامی ایرانیان و حتی کسانی که نظام را قبول ندارند باید در انتخابات حضور یابند». باید تنوعی وجود داشته باشد که این مردم بیایند و در انتخابات حضور یابند.
عضو موسس حزب اعتماد ملی به مجلس اول اشاره کرد و گفت: در این مجلس از تمامی طیفها حضور داشتند و هیچ اتفاقی رخ نداد. اصل مجلس بر تنوع است و به طور کلی تفاوت دیدگاه است که منجر به بارور شدن مجلس میشود.
استاد دانشگاه آزاد تهران ادامه داد: در این انتخابات ۳۱ استاندار، معاون وزیر و خانواده شهید و ایثارگر رد صلاحیت شدند. اینها درون خانواده انقلاب بودند، چرا باید رد صلاحیت شوند؟.
اقتصاد ایران از رتبه چهارم منطقهای در سال ۸۴ به رتبه ۱۳ در سال ۹۲ رسیده است
در ادامه خرم، مشاور وزیر امورخارجه در دولت یازدهم جذب سرمایه گذاری خارجی را یکی از نکات مورد توجه مجلس آینده خواند و تصریح کرد: ما یک سند چشم انداز ۲۰ ساله داشتیم که حدود ۱۰ سال در کل نظام مورد بحث واقع شد و بعد به تایید رهبری رسید و قرار بود طبق این سند ایران کشور نخست اقتصاد در سال ۱۴۰۴ شود.
وی ادامه داد: زمانی که قرار شد این سند را دنبال کنیم ایران رتبه چهارم اقتصاد در منطقه را داشت؛ اما پس از چند سال و در سال ۸۹ به رتبه نهم منطقه و در سال ۹۴ به رتبه ۱۳ منطقه سقوط کردیم.
در ادامه داروی به سخنان حق شناس اشاره کرد و گفت: مردم ایران انقلاب کردند و هیچ کس نمیتواند این انقلاب را از آن حزب و جریانی خاص بداند.
وی ادامه داد: اتفاقی که امروز در عرصه انتخابات و نظارتها صورت میگیرد، امری قانونی است و چنانچه ایرادی هم دارد باید به صورت قانونی آن را اصلاح کرد.
مشاور وزیر کشور در دولت یازدهم بیان داشت: آقایان میگویند در دو دولت نهم و دهم ۷۰۰ میلیارد دلار از سرمایه مملکت دود شد و این در صورتی است که در دولتهای نهم و دهم، درآمد دولت از نفت حدود ۶۱۴ میلیارد دلار بود؛ که از این میزان ۱۴.۵ درصد به شرکتهای نفتی داده شد، ۵۰ میلیارد دلار در صندوق ذخیره ارزی پس انداز شد، ۱۰۰ میلیارد دلار در خارج از کشور بلوکه، ۱۷۴ میلیارد دلار صرف هزینههای عمرانی کشور و ۲۰۰ میلیارد دلار نیز به عنوان حقوق به کارکنان و کارمندان داده شد.
عقبگرد در حوزه اقتصاد در دو سال اخیر
داوری در ادامه با اشاره به این موضوع که در همه دولتها نقدینگی رو به افزایش بوده است، تصریح کرد: در دولت هاشمی ۱۳۰۰ میلیارد نقدینگی در کشور وجود داشت، در سال ۶۸ این میزان به ۱۴ هزار میلیارد تومان ، در دوره اصلاحات به ۷۰ هزار میلیارد تومان و در دوره احمدی نژاد به رقم ۴۶۰ هزار میلیارد تومان رسید و امروز در دولت روحانی این میزان نقدنگی افزایش ۱۰۰ درصدی داشته است.
وی ادامه داد: ما در این دو سال اخیر در حوزه اقتصاد عقبگرد داشتهایم. کسی که ادعا میکرد بودجه ناوگان هوایی را افزایش خواهد داد در بودجه سال آینده بودجه این بخش را ۴۲ درصد کاهش داده است.
مشاور وزیر کشور در دولت دهم ضمن تاکید بر اینکه بودجه ۹۵ کاملا انتخاباتی بسته شده است، گفت: کسانی که انتخاب میشوند، باید سوابق مجریان امروز را بررسی کنند و بدانند این افراد در قطعنامه 598 برجام و غیره چه کردند.
سه بازوی اصلی نظام که غربگرایان آن را هدف قرا دادهاند، چیست؟
اسکندری در ادامه در پاسخ به این پرسش که علت افزایش ثبت نام کنندگان در دوره فعلی انتخابات مجلس و خبرگان چیست؟ گفت: در انتخابات هفت اسفند ماه دوستان غرب گرای ما با تجاربی که از فتنه ۸۸ کسب کردند، پروژه سه بازوی نظام که در فتنه ۸۸ مانعی بر سر راه آنان ایجاد کرد را دنبال میکنند.
عضو حزب موتلفه اسلامی این سه بازو را صدا و سیما، سپاه و شورای نگهبان برشمرد و خاطرنشان کرد: امروز این افراد در حال اعتبار زدایی از صدا و سیما با دنبال کردن پروژه پیوستن تعدادی از بازیگران به غرب هستند، تاکنون از خود نپرسیدهاید که به چه علت در آستانه انتخابات این اتفاقات رخ داده است؟
وی بیان کرد: در خصوص شورای نگهبان نیز ثبت نام کردن فلهای کاندیدا یکی از برنامهها برای اعتبارزدایی این نهاد است. در انتخابات نهم مجلس ۵۰۰۰ نفر ثبت نام کردند و در این انتخابات ۱۲ هزار نفر ثبت نام کردند.
دیشب که سوار هواپیما شدم ۶ بار آیةالکرسی را خواندم!
حق شناس، عضو موسس حزب اعتماد ملی با بیانکه اصلاح طلبان بنا دارند با یک لیست کامل بیایند، حتی چنانچه رد صلاحیت شوند، گفت: قانون اجازه داده هر نفردی که صلاحیت دارد در انتخابات شرکت کند. چه ایرادی دارد که یک جوان ۳۰ ساله که مدرک کارشناسی ارشد خود را اخذ کرده در این انتخابات شرکت کند؟
وی تصریح کرد: ما مجلسی قدرتمند میخواهیم مجلسی که نمایندگانش از معاون اول ریاست جمهوری پول نگیرد.
حق شناس در پاسخ به این پرسش که آیا خرید هواپیما از خارج از کشور برای جوان ایرانی اشتغال تولید میکند؟ خاطرنشان کرد: متاسفانه متوسط عمر ناوگان هوایی کشور بسیار بالاست و همین امر باعث شده تلفات ایران بالا باشد.
عضو موسس حزب اعتماد ملی تاکید کرد: امروز هر ایرانی که سوار هواپیما میشود باید خود را بیمه حضرت ابوالفضل کند، خود من وقتی شب گذشته سوار هواپیما شدم شش بار آیةالکرسی را خواندم!
در ادامه داوری، مشاور وزیر کشور در دولت دهم در خصوص علت ثبت نام این تعداد برای حضور در انتخابات بیان داشت: همیشه نباید قسمت منفی داشتن را نگاه کنم. به عقیده من از زمانی که احمدی نژاد که فردی ناشناس بود؛ در انتخابات شرکت کرد و رای آورد؛ مردم و خاصه جوانان به این باور رسیدند که میتوانند مشارکت کنند.
وی ضمن بیان اینکه این نرخ جهش ثبت نام در دهه اخیر را اتفاق بدی نمیدانم، خاطرنشان کرد: موافق این نیستم که احزاب تصمیم بگیرند چه کسی وارد عرصه انتخاباتی شود. مدلهای امروز مشارکت در دنیا در حال تغییر است و هر کدام از مردم با داشتن این شبکههای مجازی خود تبدیل به یک صدا شدهاند.
در پایان علی خرم، مشاور وزیر امور خارجه دولت یازدهم نیز در پاسخ به این پرسش که چرا روحانی در سفر به ایتالیا و در جایی که نباید، نسبت به شورای نگهبان انتقاد وارد میکند؟ گفت: اطلاع ندارم.