به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، داوود مولوی، دارنده مدال طلای اهدای خون و پژوهشگر بنیاد پزوهش های آستان قدس رضوی، روز گذشته در همایش آگاهی بخشی درباره تالاسمی که در پردیس خواهران دانشگاه امام رضا مشهد برگزار شد، به بررسی اهمیت خون دادن و کمک به بیماران تالاسمی پرداخت.
وی بیان کرد: امام صادق فرمودند: «مؤمن برادر مؤمن است، همچون يك پيكر كه هرگاه عضوى از آن به درد آيد ديگر اندامها آن درد را حس مى كنند؛ ارواح آنها از يك روح است.»، با شنیدن این روایت شعر سعدی به ذهن ها می آید که بنی آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش ز یک گوهرند. چو عضوی به درد آورد روزگار، دگر عضوها را نماند قرار.
دارنده مدال طلای اهدای خون به اهمیت کمک به بیماران تالاسمی اشاره و بیان کرد: ما به عنوان یک انسان و یک همشهری می توانیم به کسانی که بر اثر اختلال ژنتیک و ناخواسته به این بیماری مبتلا شدند، کمک کنیم. شکرانه بازوی توانا گرفتن درست ناتوان است.
خون سالم خود را به افرادی که از این نعمت محرومند ایثار کنید
این محقق و پژوهشگر دینی خاطرنشان کرد: لنگرکسانی که خون سالم در بدن هایشان جریان دارد باید این نعمت الهی را به افرادی که از این نعمت محروم هستند، ایثار کنند و این میسر نیست مگر این که ما بحث اهدای خون را جدی بگیریم.
عضو بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی گفت: ما در احادیث و روایات فصد کردن را داریم، فصد کردن همان رگ زدن است که اگر به تاریخ توجه داشته باشیم، میبینیم که امام رضا(ع) فصد می کردند و رگ می زدند. این کار باعث طراوت و شادابی می شود.
مولوی افزود: در داستان امیر کبیر هم می خوانیم که به خاطر این که قتل او را بپوشانند با رگ زدن او را از بین می برد، چون امیر کبیر به این کار عادت داشته است.
خون ما می تواند نجات دهنده انسان های دیگر باشد
دارنده مدال طلای اهدای خون عنوان کرد: زمانی که خون از بدن خارج میشود، بدن خودش را ملزم میکند تا آن را جایگزین کند، ما چه خون را بر اثر جراحت یا تصادف یا اهدای خون از دست بدهیم و چه این اتفاقات رخ ندهد، خون ما به دفعات و به طور متناوب و مداوم در طول دوران عمر، از بین می رود و مواد جدید جایگزین میشود.
این محقق و پژوهشگر دینی ادامه داد: این هدیه الهی که به طور مرتب در بدن ما از بین می رود و مواد جدید جایگزین می شود، می تواند به صورت مهم و دقیق زندگی افراد دیگری را نجات بدهد.
عضو بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی گفت: امیدوارم بدن ما خون سازی دارد و دعا میکنیم که همه این نعمت را داشته باشند و ما میتوانیم این را به دیگرانی که از این نعمت بهره مند نیستند، منتقل کنیم.
اهدای خون، طراوت به بدن می بخشد
مولوی افزود: روی صحبت من با افرادی است که خون سالم دارند، در چند جنبه بحث اهدای خون را تجربه کردم، اهدای خون به انسان طراوت میدهد.
دارنده مدال طلای اهدای خون بیان کرد: من به صورت حرفه ای ورزش می کردم، در زمانی که حرفه ای ورزش می کردم ما مساله اهدای خون را تجربه کردیم که ظرفیت تنفسی به بدن ورزشکاران اضافه میکرد.
این محقق و پژوهشگر دینی بیان کرد: چقدر با دوپینگ های ورزشی آشنا هستید؟ یکی از دوپینگ هایی که در سطح جهان برگزار می شود، دوپینگ خون است. یعنی دو سه هفته قبل از مسابقه خون ورزشکار را میگیرند. گلبول های قرمز او را جدا می کنند و نزدیک مسابقه به او تزریق می کنند و این خودش تخلف است، اما ما میتوانیم با اهدای خون این کار را انجام بدهیم، بدون این که تخلفی کرده باشیم.
اهدای خون ظرفیت تنفسی را بالا میبرد
عضو بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی افزود: چون همین که خونی از بدن ما خارج میشود، داخل آن خون، گلبول ها هم هستند که بدن خودش را ملزم میکند به ساخت گلبول ها، که این ظرفیت تنفسی ما را بالا میبرد و خود باعث ایجاد شادابی می کند که در کارهای درسی هم می توان از این کار استفاده کرد.
مولوی افزود: افرادی که به بیماری تالاسمی مبتلا شدند، این افراد ناخواسته و بر اثر اختلال ژنتیکی به این بیماری مبتلا شدند و ما با اهدای خون می توانیم عمر بیماران تالاسمی را افزایش دهیم. این افراد غیر از اختلال زنیتکی مشکل دیگری ندارند و باید این مهم را متذکر شد که این افراد قدرت عقل و فهم بالایی دارند که می توانیم از این توانایی آن ها استفاده کنیم.
دارنده مدال طلای اهدای خون عنوان کرد: یک فرد تالاسمی 36 واحد خونی در طول سال نیاز دارد که به حیات طبیعی خود ادامه بدهد و به زندگی او لطمه نخورد و خطر جانی برای او نداشته باشد.
این محقق و پژوهشگر دینی بیان کرد: در طول 37 سالی که توفیق داشتم به صورت مستمر خون بدهم، 140 بار آن ثبت شده است، که معادل چهار سال زندگی یک بیماری تالاسمی است، یعنی یک اهدای خون 40 ساله، برابر میکند با چهار سال زندگی یک بیمار تالاسمی؛ بنابراین هر 10 نفر که اهدای خون کنند می توانند یک بیمار تالاسمی را پشتیبانی کنند. ده نفر لازم است تا یک نفر سرپا بماند. این وظیفه انسانی ماست که این کار انجام شود.
عضو بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: با اهدای خون تنها میتوانیم از نظر خونی، بیمار تالاسمی را پشتیبانی کنیم و الا او نیازهای دیگری هم دارد. مشکلات روانی و خانوادگی و خرج دارو به کنار و این نکته را توجه کنیم که تمام اهدای خون متخص به تالاسمی نیست؛ بلکه جراحات، تصادفات و جراحی ها نیاز به خون دارند.
بیماری تالاسمی را با اطلاع رسانی کنترل کنیم
مولوی با تأکید بر این که باید سعی کنیم تا این بیماری را کنترل کنیم و افزایش ندهیم، افزود: این نیامند اطلاع رسانی و آگاهی بخشی است. در میان خانواده و دوستان اطلاع رسانی کنیم و تلاش کنیم غفلت ما باعث نشود که فرزندی مبتلا به تالاسمی متولد شود.
دارنده مدال طلای اهدای خون عنوان کرد: بنابراین به کسانی که به بیماری تالاسمی مبتلا هستند کمک کنیم تا یک زندگی معمولی داشته باشند و به زوجین جوان نیز توصیه کنیم که به مشاوره های ژنتیک بروند تا از متولد شدن فرزند مبتلا به تالاسمی جلوگیری شود.
با مشاوره ژنتیک از متولد شدن بیمار تالاسمی جلوگیری کنیم
این محقق و پژوهشگر دینی به اهمیت پیشگیری از بیماری تالاسمی اشاره و بیان کرد: بحث مشاوره ژنتیک را باید جدی بگیریم و به شانس و احتمال تکیه نکنیم. در بحث اختلالات ژنتیکی باید منطقی و عاقلانه تصمیم گفته شود تا شاهد باشیم که تعداد مبتلایان به این بیماری کمتر شده است.
عضو بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی خطاب به دانشجویان گفت: اگر توان بدنی شما جوابگو است، خون خود را اهدا کنید.
اهدای خون، ایثار و از خود گذشتگی است
مولوی با خاطرنشان کردن این که اهدای خون، ایثار و از خود گذشتگی است، افزود: حجامت در عین حالی که خوب است و باعث نشاط می شود؛ اما دور ریخته می شود و درست است که افراد می خواهند سنت نبوی را اجرا کنند، اما تکته را نیز باید توجه کنیم که مراجع و علما نیز توصیه به اهدای خون می کنند و اهدای خون، ایثار و از خود گذشتگی است.
دارنده مدال طلای اهدای خون عنوان کرد: وقتی فرد برای بار اول متوجه می شود که خون سالم دارد، اولین وظیفه او این است که این خون را حفظ کند و وظیفه دوم این است که دیگران را نیز از این خون سالم بهره مند کند.
لازم به ذکر است، داوود مولوی، دارنده مدال طلای اهدای خون است و تا کنون 140 بار خون اهدا کرده است. وی، ورزشکار و داور تکواندو نیز است.