اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-یادداشت دانشجویی*؛ چندی پیش در خبرها شنیده شد بانک های سپه و ملت، در راستای اجرای تعهدات FATF بر سایر بانک ها پیش دستی کرده و از ارائه ی خدمات بانکی به قرارگاه خاتم الانبیا، صداوسیما و 87 شخص حقیقی سر باز زده اند.
پیش از این فکر می کردم اگر دولت بخواهد فرآیند اجرای تعهدات FATF را آغاز کند به چه صورت انجام خواهد داد؟ بیشتر احتمال میدادم که مسئله به صورت نرم شروع شده و بعضی خدمات برای گروه هایی نظیر حماس قطع شود. و حالا کجا تا بخواهد برسد به سپاه!
اما ظاهرا مملکت آشفته تر از این حرف هاست. ایده ی «جا بنداز، راه بنداز»سرتاپای تحرکات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی مان را گرفته است، با این هشدار وارد یک بحث مهم می شوم:
هدف از تشکیل نظام اسلامی این است که آنچه از اهداف و آرمان و خواسته های متعالی برای این ملت مسلمان به صورت آرزو و امید وجود داشت، این بار تجسمی از ساختار و روشها و روندها بگیرد تا بتوان به صورت سیستماتیک آن ها را پیگیری کرد.
به این منظور ساختار کنونی نظام بر اساس قانون اساسی به وجود آمده است.
اگر بنا باشد این ساختار و دم و دستگاه از عملکرد مفید در راستای اهدافش خالی شود دیگر حیاتش محل سوال خواهد بود. در آن صورت پیگیری آن اهداف هم نسبت به حالت «قبل از تشکیل ساختار» یه شدت سخت تر خواهد شد.
چند وقت پیش بانک های لبنانی در پیروی از بانک های آمریکایی حساب های حزب ا... را بلوکه کردند. از این خبر شوکه کننده بوی خیانت دولت و بانک مرکزی لبنان به مشام می رسید؛ سید حسن عزیز هم سخنرانی مبسوطی علیه آنها ایراد کردند.
شما تصور کنید که در لبنان جایگاه دولت با حزب ا... ، چه قدر با ایران متفاوت است و اگر تعهد کشور به FATF با این توصیفات در ایران اجرا شود چه وجه وحشتناکی برای امروز و فردای ما خواهد داشت.
اما از این کلمه « نظام » یک مفهوم ساختاری به ذهن متبادر می شود و همچنین یک مفهوم عملی که البته باهم متصل اند. اینکه این نظام اسلامی به صورت حقوقی و ساختاری چه شکلی و اصولی دارد مثل اینکه «جایگاه شورای نگهبان کجاست؟» و یا «اصل تفکیک قوا چیست؟» یک بحث جداست. در این متن وقتی گفته می شود : « نظام»، منظور بیشتر افراد و شیوه ی عملکردهای آن هاست تا آن مفهوم حقوقی منبعث از قانون اساسی. فرض مثال وقتی مسئله ای در نظام دیده می شود، این مسئله در قانون اساسی تعریف نشده، بلکه منظور این است که طبق ساختار قدرت فعلی فلان بخش ها و افرادی در حکومت پشت یک تصمیمی ایستاده اند.
یا مثلا وقتی از کم کاری و اشتباهات نظام حرف می زنیم، منظورمان این نیست که اصل 5 یا 41 یا 67 قانون اساسی به درد بخور نیست.
تصویری از نظام جمهوری اسلامی که در اینجا می خواهیم درباره آن صحبت کنم اینطور شبیه سازی می شود: جسمی است که بر روح « انقلاب اسلامی » پوشانده شده است.
تصور کنید وضعیت فعلی جمهوری اسلامی مانند یک انسان است، در حال حرکت و فعالیت و زندگی. اگر این انسان نتواند از ضربه به خود جلوگیری کند مشکل دارد.
ممکن است سرطان همه وجودش را گرفته باشد و کم کم تمام بدن را از کار بیاندازد. ممکن هم هست که کاملا سرحال باشد و تمام بدن همان فعلی را انجام بدهند که مغز اراده می کند. در نتیجه حرکت رخ می دهد و به سمت هدفی خواهیم رفت. اما ظاهرا این نظام در جهتی که مغز اراده کرده است، کار نمی کند. این بدن، مریض و رنجور بر روی تخت خوابیده است.
ماجرای FATF بنا بر ذات خودش روی حساس ترین احساسات این بدن دست گذاشته است. این معضل، ما را با چند وجه مهم درگیر می کند:
وجه اول، استقلال به همان معنای شفاف و غیرپیچیده آن است که در سال 43 و 42 محل اعتراض حضرت امام بود.
وجه دوم، بحث مقاومت اسلامی در فلسطین و لبنان است که باز مانند استقلال از پایه های انقلاب در سال های 42 و 43 است و همچنین اینکه سرنوشت خودمان را با این محور گره زده ایم.
وجه سوم هم خود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ست! که توضیح بیشتر نمی خواهد.
شفاف می گویم، جمهوری اسلامی در وضعیتی نیست که از او انتظار تکان خوردن داشته باشیم، اگر این بدن نتواند در مسائل ابتدایی که دیگر حکم غریزه گرفته اند از خود دفاع کند و یک واکنش هدفمند نشان بدهد، ماجرا می شود مثل بیمار به کما رفته ای که باید علایم حیاتی و سطح هوشیاری اش را چک کرد.
سید وحید دلبری- مسئول سیاسی بسیج دانشجویی سبزوار- دانشجوی ارشد مهندسی نرم افزار دانشگاه آزاد سبزوار
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.