گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هیجان،مهمترین چیزی است که در چهرههایشان دیده میشود. هیجانی که هم میتواند امیدوار کننده باشد و هم هراسناک! سویه مثبت این هیجان، در حالات صورتشان پیداست. حسِّ خوشایند پذیرش در بهترین دانشگاه صنعتی کشور را میشود در لبخندهایشان دید. سویه منفی این هیجان، اما در چشمهایشان است. چشمهایی نگران نسبت به آیندهای که در «شریف» انتظارشان را میکشد. به جز آنهایی که چندنفری از یک مدرسه قبول شدهاند، بقیه تقریباً هیچ دوست و آشنایی در میان ورودیهای جدید دانشگاه ندارند و همین حس غریبگی، حالت خاصی به نگاههایشان داده. حالتی که تردید و شعف و نگرانی و خرسندی را، با هم دارد. اینها، ورودیهای 95 دانشگاه صنعتی شریفاند که قرار است پیش از آغاز سال تحصیلی، عازم یک اردو باشند: «اردوی ورودیهای جدید دانشگاه صنعتی شریف» از پنجم تا نهم مهرماه، مشهد مقدس!
برنامههای رسمی اردو، چندساعت پیش از حرکت قطار و در سالن جابربن حیان دانشگاه شریف آغاز میشود. جشن «شریفی سلام» با حضور پرشور ورودیهای جدید و سخنرانی تعدادی از اساتید برجسته دانشگاه برگزار میشود. جشنی پر از تشویق و مسابقه و البته نکته کاربردی برای ورودیها. دکتر دورعلی، استاد دانشکده مکانیک دانشگاه شریف، در این جشن خطاب به ورودیهای جدید میگوید:«شما لایق بهترینها هستید و ما باید برای شما بهترینها را فراهم کنیم.» این جمله، و بسیاری از جملات دکتر دورعلی، با تشویق و حمایت شدید ورودیهای جدید دانشگاه همراه است. در حاشیه جشن «شریفی سلام» اما بازار حواشی داغ است. دو تشکل دانشگاه شریف، انجمن اسلامی و انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، در ورودی سالن اقدام به توزیع نشریات ویژه خود برای ورودیها میکنند. نشریه انجمن اسلامی اما با یک پیوست، شامل تخریب شدید کادر برگزاری اردوی ورودیهای دانشگاه، همراه است. توزیع نشریات تشکلها با دخالت معاونت فرهنگی و حراست دانشگاه، متوقف میشود. جانشین بسیج دانشگاه شریف، اینجا درباره این اتفاقات توضیحاتی داده است.
ورودیهای جدید، پس از صرف اولین وعده غذایی خود در سلف دانشگاه، به سمت راه آهن حرکت میکنند تا با دو قطار حوالی 12:30 و 1 بامداد، راهی مشهد شوند. تأخیر قطارها اما به حدی بود که گروهی از دانشجویان، حوالی ساعت 3:30 بامداد از تهران حرکت کردند.
ساختار نظام مند، مهم ترین ویژگی اردوی ورودیها
«اردوی ورودیها» یکی از سازمان یافته ترین برنامههای دانشگاه صنعتی شریف است که به شیوهای کاملاً ساختارمند برنامه ریزی شده و با نظم و ترتیب خاصی به اجرا میرسد. در اوایل تابستان هرسال، شورای فرهنگی دانشگاه، از میان دانشجویان توانمند، با تجربه و متعهد دانشگاه، یک نفر را به عنوان مسئول اردو انتخاب میکند و او، به سرعت «ستاد مرکزی اردوی ورودیها» را تشکیل میدهد. ستادی متشکل از مسئولین طرح و برنامه، فرهنگی، اجرایی، تدارکات و جانشین اردو. هرکدام از اعضای ستاد، کادر واحد خود را در مدت زمان بسیار کوتاهی تشکیل میدهند و به این ترتیب، در روزهای ابتدایی مردادماه هرسال، کادر اردوی ورودیها کامل شده و جلسات منظم هر واحد، و جلسات کلی ِ ستاد تشکیل میشوند. در این میان اما نباید از نقش سازنده یک گروه خاص از کادر اردو، غافل شد.«سرگروهها» دانشجویان سال دومی یا سومی هستند که توسط ستاد اردو، برای راهنمایی و مشاوره ورودیهای جدید انتخاب میشوند. آنها، که با لباسهای متحدالشکل خود در اردو قابل شناسایی هستند، وظیفه دارند در تمام طول برگزاری اردو، ضمن پاسخ دادن به تمام سؤالات ورودیهای جدید درباره دانشگاه، باب دوستی با آنها را گشوده و به قول معروف «یخ آنها را آب کنند.» این سرگروهها، که پس از بررسی صلاحیتهای علمی و فرهنگی و مذهبی انتخاب میشوند، در حقیقت کلیدیترین نقش در اردو را دارند و به زودی، محل رجوع بسیاری از ورودیهای جدید دانشگاه خواهند بود.
تعداد دانشجویان ورودی حاضر در این اردو حدود 650 نفر بود که با احتساب کادر اردو و سرگروهها، تعداد حاضرین در اردو به بیش از 800 نفر خواهد رسید. دانشگاه شریف، بودجه ای 270 میلیونی برای این اردو مصوب کرده و دانشجویان ورودی با پرداخت مبلغ 60 هزار تومان، می توانستند در آن شرکت کنند که با احتساب این 60 هزار تومانها، هزینه اردو به حدود 300 میلیون تومان خواهد رسید. با این حساب، اردوی ورودیهای شریف، بزرگترین اردوی دانشجویی کل کشور محسوب میشود.
نخستین برنامه دانشجویان در مشهد، مراسم افتتاحیه است. این مراسم، در محل اسکان پسران، حسینیه هیئت رزمندگان مشهد، برگزار میشود و طی آن، مسئول نهاد رهبری و مدیرکل امور اجتماعی دانشگاه، ورود نودوپنجیها به شریف را خوشآمد می گویند. پس از این مراسم، نخستین زیارت گروهی دانشجویان ورودی جدید از حرم امام رضا (علیهالسلام) برگزار میشود و مسیر حرم، فرصت خوبی برای شکل گیری رفاقتهای تازه، برای ورودیهای جدید است.
در انتهای روز اول، نشست ورودیهای جدید با دانشجوی ارشد یا دکترای دانشکده خودشان برگزار میشود. دانشجویانی که به عنوان مدعو این قسمت به اردو آمدهاند، عموماً از استعدادهای درخشان،رتبههای برتر کنکور کارشناسی ارشد و دکترا و برگزیدگان جشنوارههای گوناگون علمی هستند. آنها، از نگاه یک دانشجو، وضعیت رشته و دانشکده را به ورودیهای جدید توضیح میدهند و تا پاسی از شب، پاسخگوی سؤالات این تازه واردها هستند.
روز دوم اردو، با یک نشست علمی غافلگیر کننده همراه است. نشستی به میزبانی سالن همایشهای حرم رضوی و با حضور سه استاد برجسته و محبوب دانشگاه شریف؛ دکتر سالاریه، دکتر دهقانی و دکتر روستا آزاد. در این نشست، به بسیاری از سؤالات دانشجویان درباره سبک زندگی دانشجویی و موضوعات خاص دانشگاه شریف پاسخ داده میشود. در ادامه این روز، نشست اختصاصی دانشجویان هر دانشکده با یکی از اساتید آن دانشکده برگزار میشود. در این نشستهای خودمانی، فاصله استاد و دانشجو بسیار کم و روابطشان بسیار صمیمانه است. اساتید از خاطرات دوران دانشجوییشان می گویند و مقداری درباره رشتهای که به زودی میزبان این ورودیهای جدید است، صحبت میکنند. این نشستها تا اذان مغرب ادامه دارد و پس از اذان، حلقههای خودمانی اساتید و دانشجویان، صحنههای جالبی در حسینیه محل اسکان ورودیهای جدید خلق میکند. برنامه آخر روز دوم هم، کارگاههایی با موضوعات زندگی خوابگاهی، روابط دختر و پسر، مدیریت زمان و سبک زندگی دانشجویی است که توسط چهار نفر از فارغالتحصیلان و یا اساتید حوزه دانشجویی دانشگاه ارائه میشود. از میان این چهارنفر، یکی دارنده مدال طلای المپیاد دانشجویی اقتصاد است، یکی دانشجوی دکترای مدیریت، دیگری مسئول سابق کانون خوابگاه و یک نفر، طلبه درس خارج فقه حضرت آقا! و همه این عناوین متنوع و پردامنه، در یک چیز به هم پیوند میخورند و آن، نام «شریف» است.
چارسوق، یک بازی چالشی
پس از دو روز پر جلسه و نشست، انگار فضای اردو برای بخشی از ورودیهای جدید تکراری و ملال آور شده است. بازی روز سوم، برای رفع این ملال طراحی شده است. «چارسوق» نام این بازی تقریباً شش ساعته است که به همت «الگوی تعلیم و تربیت قاف» و گروه طرح و برنامهی اردو طراحی و در اردوگاه شهید هاشمی نژاد مشهد اجرا شد. در این بازی، ورودیهای جدید جنبههای متفاوتی از تواناییهای خود را به چالش کشیدند و درگیر رقابتی سنگین در حوزههای ورزشی، هنری، علمی، ادبی، دانشجویی، هوش و زبان انگلیسی شدند. صحنههای جذاب ساخت دابسمش توسط دانشجویان ورودی، تلاش آنها برای پیروزی در مشاعره، کوشش برای دوبله بخشهایی از فیلم «چ» به زبان انگلیسی و یا دراز و نشست رفتنهایشان پس از یک سال درس خواندن مداوم، از صحنههای جالب و بامزه اردوی ورودیهای شریف بود.
پس از این بازی پرشور؛ اردو با زیارت حضرت رضا (ع) به پایان رسید. پایانی همراه با کاهش هیجانات منفی، و احتمالاً افزایش هیجانات مثبت ورودیهای جدید. همانهایی که تا سه روز قبل، هیچ شناختی از یکدیگر نداشتند، حالا در کنار هم بودند، دست در گردن همدیگر میانداختند و آرام آرام به سمت یک دنیای جدید گام بر میداشتند.