اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، دور نهایی پنجمین مرحله منطقهای مسابقات ملی مناظرات دانشجویان ایران (شرق کشور) امروز با حضور دو گروه ساتراپ با عنوان گروه موافق و تنقیح مناط ترافرازنده با عنوان گروه مخالف در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد و دو گروه در خصوص «لازمه توسعه سیاسی ایران ایجاد ساختار حزبی با قدرتهای توزیع شده برابر است» به بحث و مناظره پرداختند.
در ابتدای این نشست محمدیان، نماینده گروه ساتراپ با اشاره به این نکته که وجود رقابت نهادینه شده یکی از ویژگیهای توسعه سیاسی است، گفت: توسعه سیاسی امکان تحقق مشارکت جهت مشارکت افراد و گروههای سیاسی در تصمیم گیریهای دولت برای تاثیرگذاری و امکان تحرک اجتماعی که باید برای اقشار پایین جامعه وجود داشته باشد را به وجود میآورد.
وی ادامه داد: توسعه سیاسی قالبهایی مانند نهادینه شدن حقوق دموکراسی در سطح جامعه در قالب حزب سیاسی و مطبوعات آزاد دارد و به طور کلی مشارکت سیاسی از مولفههای اصلی توسعه سیاسی است.
این دانشجو تعریف مشارکت سیاسی را به تمامی فعالیتهای قانونی عادی و غیر حکومتی گفته میشود که قصد شرکت در تصمیم گیریهای سیاسی کشور دارند، دانست و تصریح کرد: مشارکت سیاسی بدون حضور احزاب ناقص است و با مشارکت احزاب تصمیمات قانونمند میشوند.
محمدیان احزاب سیاسی از ابزار مهم توسعه سیاسی و حزب سیاسی را گروهی سازمان یافته جهت رسدن به قدرت دانست و بیان داشت: بعد مشروطیت نیز هیچ کدام از احزاب روند تکاملی خود را طی نکردند؛ چراکه احزاب یا در پی تحولات سریع و یا به واسطه سیاستهای دیکته شده شکل گرفتهاند.
وی در خصوص کلمه برابری که در این گذاره آمده است، خاطرنشان کرد: برابری در حوزه سیاست امری کیفی است و منظور از قدرت توزیع شده فرصتهای برابر است نه داشتههای برابر.
ساختار مناسب حزبی در ایران شکل نگرفته است
در ادامه عارفان از گروه تنقیح مناط ترافرازنده با بیان این موضوع که این گذاره دارای چهار بخش توسعه سیاسی ایران، لازمه، ساختار حزبی و توزیع برابر حزبی و همچنین دارای دو شرط است، گفت: توسعه سیاسی یک بر ساخت اجتماعی است.
وی با بیان اینکه برخی توسعه سیاسی را مترادف با دموکراسی میدانند، گفت: مباحث مربوط به توسعه سیاسی از دهه 50 در آمریکا شکل گرفت.
این دانشجو در خصوص علت مخالفت خود با این گذاره بیان داشت: چنانچه توسعه سیاسی را مترادف با دموکراسی بدانیم باید بگوییم ساختار حزبی خود نیاز به پیش بایستههایی دارد که هنوز در ایران محقق نشده است.
عارفان ضمن تاکید بر این موضوع که توسعه سیاسی از یک گذرگاه عبور نمیکند؛ بلکه باید متناسب با فرهنگ سیاسی جامعه تعریف شود، گفت: بر اساس آمار در ایران 240 حزب رسمی داریم و این در حالی که ساختار حزبی در ایران شکل نگرفته است.
این دانشجو یادآور شد: پس از انقلاب نیز ساختار حزبی ما به گونهای است که احزاب وابستگی شدید به نخبگان دارند و با فوت این نخبگان حزب کارکرد خود را از دست میدهد، بنابراین در ایران احزاب دارای ساختار مناسب نیستند.
منظور از قدرتهای توزیع شده برابری فرصت است و نه برابری وضعیت
در ادامه یاوری، نماینده گروه ساتراپ با بیان این موضوع که ما در ساحت ایجاد ساختار حزبی قائل هستیم همه دارای فرصت برابر هستند و نه پس از تشکیل آن، تصریح کرد: هر سیستمی برای بقای خود باید تقاضا و خواستهای جامعه را در ساختار سیاسی خود در نظر گیرد و وجود رقابت نهادینه شده و امکان تحرک اجتماعی از جمله نکاتی است که این سیستم باید مد نظر خود قرار دهد.
وی ضمن اشاره به این موضوع که یک نظام سیاسی در حال توسعه برای حل تعارضات باید ظرفیتها را توسط سیستمهای نهادمند در دورن سیستم خود ایجاد کند، گفت: منظور از قدرتهای توزیع شده مقدار کمی آنان نیست؛ بلکه برابری فرصت است و نه برابری وضعیت.
این دانشجو بار دیگر با تاکید بر اینکه برابرای درحوزه سیاسی امری کیفی است، تصریح کرد: به مثابه عرصه اقتصادی که هر بنگاهی که توانایی دارد باید بتواند وارد عرصه شود؛ اما زمانی که بازار رقابتی شکل گرفت بنگاهها به نسبت توانایی خود میتوانند از این فرصت استفاده کنند.
وی در پایان از گروه مخالف گذاره پرسید: چنانچه ساختار حزبی را لازمه توسعه سیاسی نمیدانید چه راهکاری مد نظر دارید؟.
الگوی حزبی در ایران ناکارآمد است؛ نیازمند الگوی بومی هستیم
قدیری، نماینده گروه تنقیح مناط ترافرازنده در زمان پایانی دفاع خود در پاسخ به پرسش گروه ساتراپ، گفت: ما در جایگاه رد گذاره هستیم و نه در جایگاه جایگزینی آن؛ اما صریح القلم راهکارهایی خاصی جهت توسعه سیاسی جامعه ایران مطرح میکند که تشویق فردگرایی مثبت در جامعه، آموزش شیوه کار جمعی و توسعه اقتصادی بخشی از این راهکارهاست که میتوان آنان را مد نظر قرار داد.
وی ادامه داد: گروه مقابل یکی از ملاکهای توسعه سیاسی را عرفی شدن مطرح کردند؛ اما پایه حکومت ما دینی و بر اساس اصل ملایت فقیه است؛ غربی شدن با ساختار جامعه ما همخوانی ندارد.
این دانشجو تصریح کرد: در پیش فرض دوم گزاره آمده است به میزان برابری میان احزاب توزیع شده اشاره کرده که گروه مقابل مصادره به مطلوب کرده و از فرصتهای برابر یاد کرده است.
عضو گروه تنقیح مناطر ترافرازنده یادآور شد: فرهنگ سیاسی ایران فرهنگ مشارکتی نیست در نتیجه تحقق این گذاره امکان پدیر نیست؛ چنانچه ما خواستارتوسعه سیاسی هستیم باید الگویی بومی و نه کپی شده سایر نظامها را بپذیریم، کما اینکه در دوره مشروطه این کار را کردیم و موفق نشدیم.
لازم به ذکر است، در مرحله دور نهایی پنجمین مرحله منطقهای مسابقات ملی مناظرات دانشجویان ایران (شرق کشور) دو گروه تنقیح مناط ترافرازنده و ساتراپ از 600 امتیاز به ترتیب موفق به کسب امتیازات457 و 458 شدند و در نتیجه گروه ساتراپ اول و تنقیح مناط ترافرازنده دوم شد و هر دو گروه به عنوان نماینده شرق کشور به مرحله کشوری راه یافتند.