اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مرحله منطقهای پنجمین دوره مسابقات ملی مناظرات دانشجویان ایران (شرق کشور) امروز در حضور دو گروه ساتراپ به عنوان گروه «موافق» و ارشتاد به عنوان گروه «مخالف» در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی با موضوع «روابط سیاسی و حزب گرایی در تضاد با اخلاق است» برگزار و دو گروه شرکت کننده با هم به رقابت پرداختند.
در ابتدای مناظرات محمدیان، نماینده گروه ساتراپ با اشاره به این موضوع که سیاست، روابط خارجی میان نیروهای جامعه که وابسته به شرایط تاریخی و محدود به زمان و مکان است، گفت: هیچ نهاد اجتماعی به اندازه نهاد سیاست فاسد نیست و به طور کلی در هیچ نهادی به اندازه سیاست نزاع برای کسب قدرت وجود ندارد.
این دانشجو با اشاره به نکته که فعالیتهای سیاسی و پیامد آن بیشترین تاثیر را در اجتماع دارد، خاطرنشان کرد: در عالم سیاست، پدیدههایی است که در زندگی خصوصی وجود ندارد مانند پدیده سازش که فرد از یک سلسه آرمانها دست میکشد تا به یک سری آرمان دیگر برسد.
وی اضافه کرد: خود را از شر پرونده خلاص کردن یکی دیگر از پدیدههای موجود در سیاست است و پدیده سوم انزوال اخلاقی است.
سیاست سازوکاری جهت کاهش تعارضات
در ادامه نماینده ملایی، عضو گروه ارشتاد گفت: تمایلات مختلف در جامعه بشری همیشه وجود داشته است و اخلاق چه خدامحور و چه انسان محور، شاید اشتراکاتی داشته باشند؛ اما در مورد تضمین اجرایی اخلاقی با هم متفاوت هستند.
وی ادامه داد: انسان به صورت ذاتی مایل به رعایت گذارههای اخلاقی درجامعه نخواهد بود، بنابراین وجود تمایلات متنوع باعث میشود فعالیتهای بشر به یکدیگر آسیب بزند.
این دانشجو تصریح کرد: بشر باید به ساز و کاری دست یابد که بتواند آسیبهای این تعارضات را کاهش دهد و سیاست، سازو کاری است که این آسیبها را کنترل کند.
عضو گروه ارشتاد با اشاره به اینکه سیاست توانست تلاشهای انفرادی را به تلاشهای جمعی و در مسیر خواست اجتماع تغییر دهد، بیان داشت: ما ادعا نمیکنیم که سیاست هیچگاه فساد ندارد؛ اما سازوکارهایی تعریف میکند که این بیاخلاقی و فساد را بتواند کنترل کند.
در سیاست، دروغ مورد پسند است و در اخلاق صداقت
یاوری، نماینده گروه ساتراپ با اشاره به اینکه از نظر ماکیاولی آنچه که در سیاست نباید مورد توجه قرار گیرد اخلاق است، گفت: از نظر او مصلحت دولت مهم است.
وی با بیان این موضوع که ما منکر حضور حزب نیستیم، بیان داشت: در اخلاق مداری هدف وسیله را توجیه نمیکند؛ اما در سیاست هدف وسیله را توجیح میکند.
این دانشجو تاکید کرد: در اخلاق مداری صداقت همیشه مطلوب است؛؛ اما در سیاست، دروغ مصلحتی مورد پسند است.
هیچ تضمینی وجود ندارد که سیاست پرنزاعترین نهاد باشد
سهیلیفرد، نماینده گروه ارشتاد گفت: گروه مقابل عنوان کرد تنازع بسیار، در سیاست منجر به بیاخلاقی میشود که باید گفت هیچ تضمینی نیست که نهاد سیاست پر تنازعترین نهاد باشد و به طور مثال ممکن است در کشور سوئد نهاد خانواده پر تنازعتر از دنیای سیاست باشد.
وی ادامه داد: وقتی فرد نماینده یک گروه میشود نه تنها احکام اخلاقی از او سلب نمی،شود بلکه احکام اخلاقی وی بیشتر نیز میشود.
این دانشجو بیان کرد: فرد نماینده افکاری است که مدام از جانب احزاب خود کنترل میشود نه اینکه رها شود، چراکه در ساختار تشکیلاتی قرار میگیرد.
در ادامه محمدیان با اشاره به این موضوع که ما ادعای حذف حزب نکردیم گفتیم سیاست با اخلاق در تضاد است، گفت: تاریخ کشور ما نشان میدهد که احزاب برای رسیدن به اهداف خود، هدف وسیله را توجیه کرده است.
وی افزود: اخلاق در خدمت تثبیت قدرت قرار میگیرد. در عالم سیاست با مصلحت علمی سروکار دارند تا مسائل اخلاقی.
چنانچه تحزب را از سیاست بگیریم چه چیزی را جایگزین کنیم؟
ملایی، عضو گروه ارشتاد یادآور شد: سیستم تحزبی که در جهان وجود دارد با هدف جلوگیری از تحوش و تنازع شکل گرفته است تا تنازع را از سطح افراد به سطح احزاب بیاورد، چرا که میتوان تنازعات احزاب را با استفاده از جامعه مدنی و رسانهها کنترل کرد.
وی با اشاره به این نکته که چگونه میتوان تعارضات فردی را کنترل کرد؟، خاطرنشان کرد: لازمه جمهوریت تحزب و یکی از عوامل ایجاد تحزب رسانههای آزاد است.
این دانشجو با تاکید بر این موضوع که طبق گفته ملکیان در هر زمان و مکان نهاد سیاست پر تنازعترین نهاد است؛ اما این به این معنی نیست که از اخلاق جدا است، ادامه داد: گروه مقابل این سوال را دارم چنانچه تحزب را از سیاست بگیریم چه چیز را جایگزین کنیم؟.
در ادامه سهیلیفرد انسان بیان داشت: در طول تاریخ برای رسبدن به اهداف خود یک سری نهادها را در جامعه بنا کرده و نهاد سیاست یکی ازاین نهادها است و تحذب تبلور نهاد سیاست در جامعه است.
عضو گروه ارشتاد افزود: تعارضات در جامعه باعث میشود امری خلاف اخلاق صورت گیرد و سیاست به دنبال کاهش تعارضات جامعه است.
لازم به ذکر است گروه ساتراپ با کسب امیاز 518 از 600 امتیاز پیروز میدان شد و به دور نهایی راه یافت.