اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست خبری بیست و سومین دوره کتاب سال دانشجویی امروز با حضور سعید پور علی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی؛ غلامی جلیثه، معاون موسسه خانه کتاب و تقوی، رئیس انتشارات جهاد دانشگاهی برگزار شد.
در این نشست تقوی، رئیس انتشارات جهاد دانشگاهی با اشاره به برگزاری بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشگاهی گفت: اختتامیه بیست و سومین کتاب سال دانشگاهی 25 آبان در پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی برگزار می شود و در این مراسم از برگزیدگان این دوره تقدیر خواهد شد.
وی افزود: در این دوره از جشنواره آثار به لحاظ کمیت و کیفیت نسبت به دوره های گذشته افزایش یافت و حدود 700 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
تقوی ادامه داد: از اردیبهشت فراخوان جشنواره اعلام شد و مهلت ارسال اثار تا 15 شهریور بود ؛که در این دوره از ظرفیت های داوری و اجرایی موسسه خانه کتاب استفاده کردیم و در چهار گروه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، هنر و معماری، مهندسی، پزشکی، دامپزشکی و علوم انسانی آثار داوری شدند. در بخش ویژه نیز با موضوعات اقتصاد مقاومتی، اشتغال و کارآفرینی به صورت ویژه داوری آثار انجام شد.
رئیس انتشارات جهاد دانشگاهی با اشاره به اضافه شدن بخش مهندس جوان به این دوره جشنواره گفت: امسال در بخش مهندس جوان اثر جوانترین دانشجو به صورت ویژه بررسی شده و یک نفر به عنوان جوانترین مولف معرفی خواهد شد.
وی ادامه داد: بحث تحلیل از جامعه نشر دانشگاهی نیز از بخش های دیگر جشنواره است؛ که از دو ناشر که بیشترین همکاری را با مولفین دانشجو دارند، تقدیر و هم چنین از پرکارترین مولفین که بیشترین اثر را ارسال کرده است، تقدیر می شود. هم چنین اساتیدی که بیشترین تاثیرگذاری را در حوزه علوم انسانی و پزشکی دارند، معرفی خواهند شد و از آنها نیز تقدیر می شود.
تقوی در خصوص موازی کاری این جشنواره با جشنواره دانشگاه تهران گفت: جشنواره دانشگاه تهران جشنواره کتاب سال دانشگاهی و ویژه اعضای هیئت علمی است، اما جشنواره جهاد دانشگاهی مربوط به دانشجویان است. امسال معاونت فرهنگی دانشگاه تهران در اقدامی، فراخوانی را برای برگزاری جشنواره خود اعلام کرد؛ که مورد اعتراض جهاد دانشگاهی قرار گرفت، اما آنها اعلام کردند که این فراخوان را به صورت اختصاصی برگزار می کنیم. از نظر ما پذیرفته نبود، چرا که بدون مطالعه به انجام این کار پرداخته بودند.
داوری آثار برای اولین بار به صورت الکترونیک برگزار شد
در ادامه این نشست جلیثه غلامی، مدیر عامل خانه کتاب با اشاره به همکاری این موسسه با جشنواره کتاب سال دانشگاهی گفت: اولین باری است که موسسه خانه کتاب با جهاد دانشگاهی در برگزاری کتاب سال دانشجویان همکاری می کند.
وی افزود: یکی از وظایف خانه کتاب، اطلاع رسانی در حوزه کتاب است که مهمترین و ارزشمندترین کتاب ها را به مخاطبان معرفی کند. موسسه خانه کتاب به عنوان مجری کتاب سال جمهوری اسلامی همیشه دغدغه زیادی به انتخاب درست داشته است، بنابراین چند سال گذشته سعی شده که این جشنواره دچار روزمرگی نشود.
جلیثه غلامی اضافه کرد: سال 93 شوراهای مختلفی برای بازنگری جشنواره و تغییرات و آیین نامه ها و قوانین آن تشکیل شد ؛ که تغییرات زیادی در جشنواره کتاب سال جمهوری اسلامی ایجاد شد.
مدیر عامل خانه کتاب هم چنین از طراحی یک پورتال جامع برای جشنواره ها خبر داد و گفت: برای اولین بار با راه اندازی این پورتال کتاب سال جمهوری اسلامی به صورت الکترونیک داوری شدند.
وی با اشاره به همکاری موسسه خانه کتاب با جهاد دانشگاهی گفت: حضور موسسه خانه کتاب باعث می شود ظرفیت های 23 دوره جشنواره کتاب دانشجویی که ظرفیت قابل توجهی است، مورد استفاده کتاب سال جمهوری اسلامی قرار بگیرد و نتایج داوری آن بیشتر دیده خواهد شد؛ که این همکاری باعث ایجاد دبیرخانه مشترک بین موسسه خانه کتاب و جهاد دانشگاهی شد؛ که هم هزینه ها کاهش یافت و هم دقت نظر در این جشنواره افزایش یافته است.
غلامی ادامه داد: هفته آینده هفته کتاب با شعار «ایران می خواند» آغاز خواهد شد و امیدواریم سرآغاز مطالعه و کتابخوانی در کشور باشد و دیگر به صورت شعار نباشد.
مدیر عامل خانه کتاب در خصوص ایجاد پورتال جامع برای داوری آثار و جلوگیری از سرقت های ادبی گفت: بحث کپی رایت و سرقت های ادبی در راه اندازی این پورتال مورد توجه قرار گرفته، اما متاسفانه در کشور زیرساخت آن فراهم نشده. برای همین سعی می کنیم که به گونه ای آثار بارگذاری شود تا مانع سرقت های علمی گردد.
دانشگاه تهران بدون رصد و اطلاع جشنواره کتاب دانشگاهی را برگزار می کند
در ادامه این نشست پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در خصوص برگزاری بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی گفت: نوآوری های ویژه ای امسال در این دوره از جشنواره اتفاق افتاده؛ که به عنوان مثال طراحی و پوستر کتاب سال با فراخوان به رقابت گذاشته شد و دانشجویان این پوستر را طراحی کردند.
وی ادامه داد: مهمترین بخشی که به موازات افزایش سن جشنواره باید به آن توجه شود، نگرانی تبدیل این جشنواره به روزمرگی است؛ به همین دلیل بحث نقد جشنواره را امسال مورد توجه قرار دادیم و از برگزیدگان 23 دوره برای نقد جشنواره استفاده کردیم.
پورعلی گفت: اگر قرار است هویتی برای کتاب سال دانشجویی ایجاد کنیم، باید نقش سازنده تری در این خصوص صورت گیرد و کتاب دانشجویی باید جزو تالیفاتی باشد که می تواند در مسیر راهگشایی جامعه باشد.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی یادآور شد: باید سیاست گذاری و حمایت ها برای تسریع روند حوزه کتاب دانشجویی انجام شود و نباید دانشجویان با تولید کتابشان در پیچ و خم ادارات بمانند. وظیفه انتشارات جهاد دانشگاهی تقویت حمایت ها و کوتاه کردن مسیر تولید و چاپ کتاب دانشجویان است.
پورعلی خاطر نشان کرد: مهمترین چالش ما حمایت از تولیدات دانشجویی است؛ همان گونه که وزارت علوم وام هایی در حوزه رفاهی و سایر حوزه ها برای دانشجویان ارشد و دکترا پیش بینی کرده، خوب است که در این حوزه نیز برای حمایت از نسل دانشگاهی وام هایی را پیش بینی کند و حمایت ها از برگزیدگان جدی تر صورت گیرد؛ هم چنین ناشران نیز حمایت های مناسب تری از نشر دانشجویی داشته باشند. متاسفانه مشکلی که وجود دارد این است که حمایتی از مولفان دانشجویی نمی شود و بسیاری از پایان نامه ها بعد از دفاع تبدیل به کتاب نمی شوند؛ در صورتی که این پایان نامه ها سرمایه های کشور هستند و باید برای استفاده در دانشگاه ها از آن ها حمایت شود و تبدیل به کتاب شوند.
پورعلی ادامه داد: قبلا باشگاهی برای حمایت از برگزیدگان این جشنواره پیش بینی شده بود، اما به دلیل همکاری نکردن دو طرف، این باشگاه تعطیل شد.
وی در خصوص موازی کاری جهاد دانشگاهی و دانشگاه تهران در برگزاری جشنواره کتاب دانشجویی گفت: علی رغم اینکه 23 سال است که جهاد دانشگاهی این جشنواره را برگزار می کند، ما اعلام کردیم هر بخش و ارگانی که بخواهد می تواند در این جشنواره شرکت کند و با ما همکاری کند. حتی در سیاست های ما بحث مشارکت دانشگاه ها و نهادهای دانشگاهی یک اصل بوده، که هم وزارت علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد و مجموعه های دانشگاهی در رده مشارکت کنندگان و حامیان این جشنواره هستند و انتظار داریم این همراهی و مشارکت گسترش پیدا کند و به فراخور مسائل روز جشنواره به بخش های خود اضافه شود.
پورعلی ادامه داد: نباید منابع در حوزه کتاب به شکل غیرمدبرانه استفاده شود. یکی از مصادیق این است که دانشگاه تهران برای شروع این جشنواره بدون اینکه رصدی داشته باشد که چه اتفاقاتی در کتاب سال دانشجویی می افتد، این جشنواره را راه اندازی کرده و حالت موازی کاری با ما ایجاد شده؛ اما جهاد دانشگاهی علاقه مند است که این جشنواره ها به صورت هماهنگ و با همکاری نهادهای دانشگاهی برگزار شود.