به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، وحید سینایی در نشست هم اندیشی اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد که در سالن شورای دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی برگزار شد، گفت: مباحثی چون ضعف یا فقدان شهروندی و ناتمام ماندن فرآیند دولت و ملت سازی در منطقه خلیج فارس حائز اهمیت است که باید به این دو مقوله توجه کرد.
وی افزود: همه کشورهایی که به همگرایی رسیدهاند از جمله اتحادیه اروپا به همگرایی شهروندی و فرآیند دولت و ملت سازی دست یافتهاند ولی متاسفانه ما در منطقه خلیج فارس به این موارد دست پیدا نکردهایم.
سینایی در خصوص تشریح مقوله فقدان شهروندی ابراز کرد: همه شهروندان در همگرایی شهروندی حقوق و تکالیف برابر دارند ولی در منطقه خلیج فارس مفهوم شهروندی در هیچ یک از کشورها اعمال نشده است بطوریکه برخی کشورها مثل ایران پیشرو هستند و برخی کشورهای جنوبی خلیج فارس عقب افتاده هستند و شهروندان حقوق برابر ندارند.
وی در ادامه سخنان خود در خصوص مقوله فرآیند دولت و ملتسازی بیان کرد: برخی کشورهای اطراف خلیج فارس تحت تاثیر افکار و استعمار غرب بودهاند. کشورهایی چون عراق که در مقایسه دیگر کشورهای منطقه پیشینه سیاسی دارد محصول فروپاشی امپراطوری عثمانی است.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: عامل اصلی حفظ عراق سیاست منطقهای و فرامنطقهای بود وگرنه این کشور منابع درونی یکپارچه نداشت.
وی با بیان اینکه ساختارهای مذهبی و دودمانی در کشورهای کرانه جنوبی خلیج فارس تداوم پیدا کرد، اظهار کرد: در اوج ناسیونالیست عربی نفوذ این ایدوئولوژی را در کشورهای منطقه شاهد نبودیم و دلیل آن هم حاکم بودن نظام قبیلهای و دودمانی بود.
وی تصریح کرد: به دلیل حاکم بودن نظام قبیلهای در این کشورها در دیدارهای رسمی به البسه و نمادهای بومی اهمیت میدهند، مسابقات آنان مربوط به سنتهاست، برای مطرح شدن کشور خود به قهرمانان کشورهای دیگر تابعیت اعطا میکنند و همه این اقدامات و تلاشها برای هویتسازی بومی است.
سینایی ابراز کرد: در هیچ یک از کشورهای جنوب خلیج فارس جنبشهای استقلالطلبانه را شاهد نبودیم.
وی خاطرنشان کرد: فرآیند دولت ملتسازی پس از استقلال در این کشورها آغاز شد و پس از آن به دنبال هویت خلیجی رفتند و نسبت به خلیج فارس غیریت نشان میدهند.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی تاکید کرد: برای پایان بخشیدن به این غیرتسازی نسبت به خلیج فارس باید دو مقوله حقوق شهروندی و همگرایی و نیز فرآیند دولت ملتسازی تحقق یابد و همگرایی ملی بین کشورهای منطقه صورت پذیرد.
وی با اشاره به سخنان اخیر رئیس جمهور امریکا بیان کرد: چرا در جهت اثبات نادرستی سخنان کشورها نسبت به بدگویی به ایران و تمدن ایران کاری نمیکنیم؟ کدام کشورها نسبت به اثبات ریشههای ملی و باستانی خود بیتفاوت هستند؟ چرا جوانان ما نسبت به پیشینه تاریخی و تمدن ایران آگاه نیستند؟
سینایی تصریح کرد: چرا به جای اینکه هویت ایرانی اسلامی خود را اثبات کنیم همین که یکی از مقامات غربی به تمدن ما توهین میکند شروع به اعتراض میکنیم. ما باید قبل از این توهینها هویت خود را در جهان اثبات کنیم.
وی در ادامه افزود: زمانی که به مسئله خلیج فارس میپردازیم باید به پیشینه تاریخی آن افتخار و در جهت ترویج آن اقداماتی انجام دهیم.
این استاد دانشگاه به ویژگی زیست محیطی خلیج فارس اشاره کرد و گفت: نگاه جوان ما نباید به آن سوی خلیج فارس باشد و باید ما در مقوله زیست محیطی خلیج فارس نیز اقداماتی انجام دهیم ولی ما به این موارد توجهی نمیکنیم و فقط واکنش نشان میدهیم.
وی تاکید کرد: ما باید قبل از شنیدن یاوهگوییهای مقامات کشورهای غربی و امریکا در اثبات هویت تاریخی خود اقداماتی انجام دهیم.
هدف از عنوان خلیج عربی ایجاد تفرقه است
در ادامه اعظمی، عضو هیئت علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهدگفت: خلیج فارس با وسعت 240 هزار کیلومتر سومین خلیج بزرگ جهان است که هشت کشور در اطراف آن قرار دارد که مجموع جمیت این هشت کشور 130 میلیون نفر است که سهم کشور ایران از این تعداد جمعیت، 54درصد است.
وی افزود: خلیج فارس منطقهای مهم و راهبردی است چرا که سواحل آن دارای ذخایر نفتی است.
عضو هیئت علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: 65درصد ذخایر شناخته شده و کشف شده نفت کل جهان و 33 درصد ذخایر گاز مربوط به منطقه خلیج فارس و مسیر انتقال نفت کشورهای پیرامون خود است.
وی خاطر نشان کرد: خلیج فارس جزایر مهم زیادی دارد که متعلق به ایران است که این جزایر جزء جزایر استراتژیکی است.
اعظمی ابراز کرد: از همان ابتدا پارسها در بخش جنوبی ایران سکونت داشتند و دریانوردان ایران 500 سال قبل از میلاد مسیح نگاه ویژه ای به آبهای خلیج فارس داشتند.
عضو هیئت علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص اینکه خلیج فارس از همان ابتدا با همین نام شناخته شده بوده است، گفت: اولین بار یونانیها بودند که نام این خلیج را پرسیکوس به معنای خلیج فارس نهادند که البته این یکی از اسناد است و سندهای مکتوب دیگری هم وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه مطرح کردن اصطلاح خلیج عربی با هدف ایجاد تفرقه بین ایران و دیگر کشورهای عربی است، اظهار کرد: این اصطلاح برای اولین بار توسط یکی از نمایندگان انگلیس مطرح شد.
اعظمی عنوان کرد: خلیج فارس با قرار گرفتن در مسیر انتقال نفت جهان به لحاظ ژئواستراتژیک حائز اهمیت است.