عضو مجمع تشخیص مصلحت گفت: آیا برگزاری مجالس پرهزینه عروسی که به خاطر آن برخیها یک شب صد میلیون هزینه میکنند متناسب با سبک زندگی اسلامی است؟
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حدادعادل امروز در مراسم اختتامیه اولین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: موضوع سبک زندگی اسلامی یک عنوان جدیدی است که نخستین بار به صورت رسمی در سال ۹۱ از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شد البته پیش از این در برخی از کتابهای علوم اجتماعی و در برخی محافل علمی این موضوع مطرح شده بود، ولی از جانب نظام جمهوری اسلامی یک عنوان جدیدی است.
وی با بیان اینکه اگرچه سبک زندگی اسلامی عنوان جدیدی است، ولی یک موضوع قدیمی است، تصریح کرد: انسان تا از یک موضوعی خارج نشود به آن توجه نمیکند مثلا مردم ما صدها سال با فرهنگ اسلامی زندگی میکردند، ولی کسی نمیدانست که این کاری که ما میکنیم همان فرهنگ است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اگر امروز فرهنگ بصامت بالایی دارد علتش این است که ما از فرهنگ بیرون آمده ایم و الان متوجه شده ایم چیزی هم به اسم فرهنگ بوده تصریح کرد: توجه به سبک زندگی همیشه مستلزم نوعی آگاهی و خودآگاهی است در واقع سبک زندگی از علم به علم پدید میآید و یک معرفت درجه دوم است. مثلا ممکن است کسی سالها شعر بگوید، ولی نداند به چه سبکی شعر گفته است سبک زندگی هم همین طور است در واقع مردم ما قرنها با سبک زندگی اسلامی زندگی میکردند، اما به آن بی توجه بودند.
حدادعادل تصریح کرد: ما تقریبا از دو قرن پیش با دوران تجدد و تمدن غربی مواجه بوده ایم با این وجود سبک دیگری به عنوان سبک غربی در مقابل ما قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه هر جا میگوییم سبک زندگی اسلامی یک سبک زندگی ایرانی هم به دنبال آن است، چون بین اسلام و ایران تضاد و تعارضی نمیبینم، تصریح کرد: دعوت رهبری به سبک زندگی اسلامی لااقل در بخشی از جامعه ما جدی گرفته شده است، اما من موضوع سبک زندگی اسلامی را یک موضوع مظلومی میدانم و معتقدم که این موضوع از روزی که توسط رهبر انقلاب مطرح شده به اندازه کافی در مجموعه قوای سه گانه، نظام، مسئولان و مردم مورد توجه قرار نگرفته است و این موضوع به جای اینکه در متن باشد در حاشیه مانده بنابراین هر گونه کوشش و تلاشی که باعث شود سبک زندگی اسلامی از حاشیه به متن بیاید قابل تقدیر است.
وی با اشاره به اینکه میتوان از هر زاویهای به سبک زندگی نگاه کرد، تصریح کرد: سبک زندگی اسلامی میتواند رابطه ما با خودمان، دیگران، طبیعت و با خدا را توصیف، تنظیم و ترسیم کند.
وی با اشاره به اینکه یک سر سبک زندگی اسلامی به طبیعت برمی گردد، خاطرنشان کرد: وقتی پدرمان ما تکهای نان را از روی زمین برمی داشتند تا کسی پا روی آن نگذارد این نشانه احترام به طبیعت است و یا اینکه در رابطه با اسراف وقتی میگفتند آب را حرام نکنید یعنی اسراف را مترادف با حرام بودن میدانستند و همه این ارتباطات زیر یک چتر بالاتر و متعالی قرار میگیرد و آن ارتباط با خداوند است. در هر حال اگر این گونه به سبک زندگی اسلامی نگاه کنیم این سبک میتواند در همه چیز اثر بگذارد معتقدم سبک زندگی مثل هوا میماند و هیچ چیز هم نیست که به هوا نیاز نداشته باشد.
وی با اشاره به اینکه همه شئون زندگی اجتماعی ما غوطه ور در سبک زندگی اسلامی است، بیان کرد: سوال این است که امروز زندگی خانوادگی ما چه قدر اسلامی است و یا اینکه جایگاه سبک زندگی اسلامی در روان شناسی فردی و اجتماعی کجاست و ما در جامعه شناسی چه قدر توانسته ایم جامعه شناسی را براساس سبک زندگی اسلامی تعریف کنیم سوال این است که آیا کتابهای جامعه شناسی آمریکا تناسبی با سبک زندگی اسلامی ما دارد؟ آیا رفتار ما با محیط زیست رابطهای با سبک زندگی اسلامی دارد؟
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه باید ببینیم کار زیاد کردن و یا میل به کاهلی و تنبلی و یا اینکه اشخاص میخواهند با دو سال کار کردن میلیاردر شوند چه رابطهای با سبک زندگی اسلامی دارد، افزود: مردم ما ۶۰ یا ۷۰ سال پیش در آستانه زندگی خود اجاره نشین بودند و تا آخر عمر در یک اتاق زندگی میکردند و حتی احساس بدبختی هم نداشتند با اینکه ممکن بود آن فرد هم کارمند باشد در هر حال هیچ مسئلهای نیست که ما را یاد سبک زندگی اسلامی نیندازد.
وی با طرح این سوال که جایگاه سبک زندگی اسلامی در تبلیغات ما و در رسانه، فضای مجازی، معماری، هنر، ادبیات و به طور کلی در فرهنگ و سبک زندگی اسلامی کجاست، گفت: باید در هوای سبک زندگی اسلامی تنفس کرد، اما این هوا آلوده و دچار انواع عیبها شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه سبک زندگی اسلامی برای هر کشوری بارزترین جلوه استقلال در آن کشور و جامعه است، تصریح کرد: اگر یک ملتی حقیقتا پایبند به استقلال باشد این استقلال در شعار اثبات نمیشود بلکه استقلال با رعایت سبک زندگی مستقل محقق خواهد شد. در واقع شاخص استقلال طلبی مراعات شاخصهای سبک زندگی است و اگر ملتی از خودش خجالت بکشد و از داشته هایش فرار کند و غیر را بر سر خود بزند معلوم است که این استقلال ندارد.
وی با بیان اینکه استقلال میدان بروز و ظهور سبک زندگی اسلامی است، اظهار کرد: در کنار سبک زندگی اسلامی رهبر انقلاب گفتمان مهم دیگری به عنوان اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند در واقع هر کس به استقلال و عزت ایران علاقهمند باشد تصدیق میکند که اقتصاد مقاومتی بهترین مقاومت اقتصادی است، چون امروز دشمن به دلیل ناکامی در جنگ نظامی به جنگ اقتصادی روی آورده است در واقع دشمن میخواهد با این جنگ قوای ما را دچار فرسایش کند و اینجاست که با یک حمله کوچک و یک کودتا میتواند به اهداف خودش برسد.
وی با بیان اینکه جنگ اقتصادی یک بخش مهمی از نقشه دشمن برای براندازی نظام ماست، گفت: برای جلوگیری از براندازی نظام نیازمند به اقتصاد مقاومتی هستیم و اقتصاد مقاومتی هم بدون توجه به سبک زندگی اسلامی محقق نمیشود. در واقع سبک زندگی اسلامی و اقتصاد مقاومتی دو روی یک سکه هستند و با هم ملازمه دارند و لازم و ملزوم هستند، اما متاسفانه همان اندازه که سبک زندگی در حاشیه است اقتصاد مقاومتی هم در حاشیه قرار گرفته است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: ما نمیتوانیم پای ماهوارهای بنشینیم که برای ضربه زدن به اقتصاد ما میزگرد میگذارد مثلا وقتی نظام تصمیم میگیرد که برای حل مشکل ارز اقداماتی انجام دهد میبینیم که بی بی سی همان شب برای خنثی کردن تصمیمات نظام ما با حضور کارشناسان میزگرد میگذارد و در این رابطه بحث میکنند که چگونه تصمیم دولت ما را برای کنترل ارز خنثی کنند. در واقع آنها از یک سو دست به چنین اقداماتی میزنند و بعد به تبلیغ لوازم آرایشی از پاریس، لندن تا نیویورک میپردازند و شماره تلفن میدهند که مردم چگونه این محصولات را در داخل کشور خریداری کنند در واقع آنها از یک سو فشار ارزی وارد میکنند و از سوی دیگر مصرف ارزی را تبلیغ و مصرف را ترویج مینمایند. با این وجود سوال این است که آیا این گونه ما میتوانیم سبک زندگی اسلامی صحیح داشته باشیم؟
حدادعادل با اشاره به اینکه مسئله نفوذ یکی دیگر از هشدارهایی است که رهبر معظم انقلاب در این سالها داده اند، گفت: بعد از برجام که عدهای ذوق زده شدند رهبر انقلاب بلافاصله خطر نفوذ را متذکر شدند. فکر میکنم هیچ بستری جز سبک زندگی غربی بستر نفوذ را فراهم نمیکند در واقع نفوذ میکروبی است که در بستر سبک زندگی غربی و اسلامی رشد میکند از این رو ملتی که سبک زندگی خود را کنار بگذارد حساسیت خود را در مقابل نفوذ از دست میدهد.
حدادعادل اضافه کرد: در این چند سال موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی به یک گفتمان مسلط مبدل نشده است با این وجود اگر آمار هم بگیریم متوجه خواهیم شد که دولتمردان، مسئولان، فرهنگ سازان و هنرمندان چه قدر در صحبتهای خود سبک زندگی اسلامی را تکرار کرده اند و چه قدر کارهای جدی، منجر به عمل و تحول آفرین انجام داده اند.
حدادعادل تصریح کرد: در این چند سال اخیر سبک زندگی اسلامی به عنوان یک گفتمان، مظلوم مانده است با این وجود معتقدم به جای نوحه خواندن و تعصب در سبک زندگی اسلامی باید بگوییم که باید چه کرد تا این سبک محقق شود. در هر حال بهتر است که به جای کلی گویی به مصادیق توجه کنیم، چون آنچه که زندگی را میسازد عرصه مصادیق است.
وی بیان کرد: باید جاهای مختلف را وارسی و بررسی کنیم و ببینیم که کجای آنها اسلامی و کجای غیر اسلامی است مثلا در این رابطه میتوانیم ازدواج و زندگی خانوادگی را به عناصر مختلف تجزیه کنیم و ببینیم که چه قدر این عناصر اسلامی و یا غیراسلامی هستند. سوال این است که آیا برگزاری مجالس پرهزینه عروسی که به خاطر آن برخیها یک شب صد میلیون هزینه میکنند متناسب با سبک زندگی اسلامی است؟ و این در حالی است که ما مدعی اسلام هستیم و نباید این کارها را بکنیم.
وی با اشاره به اینکه ما در سبک زندگی اسلامی نباید نسبت به سنت به معنای اجتماعی نه به معنای فقهی آن بی اعتنا باشیم، تصریح کرد: ملت ما قرنها سبک زندگی اسلامی داشته، ولی صحبتی از این سبک نمیکرده است مثلا اگر کتابهای اخلاق و ادبی را بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که چگونه سبک زندگی اسلامی در این آثار جلوه میکرده است. به عنوان نمونه اگر کتاب گلستان سعدی را ببینیم متوجه میشویم که چگونه در خصوص مسائلی از قبیل: قناعت و حرص بحث شده است.
وی با تاکید بر اینکه باید آنچه را که به عنوان سبک زندگی اسلامی از گذشته برای ما به جا مانده است به زبان امروز ترجمه کنیم، تصریح کرد: باید همه امکانات را برای حفظ، احیا و گسترش سبک زندگی اسلامی به کار بگیریم.
وی به نقش صدا و سیما، روحانیت، مهدهای کودک و آموزش و پرورش در اشاعه سبک زندگی اسلامی اشاره کرد و افزود: امیدواریم که این جشنواره مقدمه کارهای مغفول مانده گذشته در حوزه سبک زندگی اسلامی باشد.
لازم به ذکر است در این مراسم ۱۴ کتاب در حوزه سبک زندگی اسلامی معرفی و از صاحبان آنها تجلیل به عمل آمد.