وزیر اسبق صنعت گفت: معلوم است که سال سختی را در پیش داریم. بی توجهی دولت نسبت به فضای کسب و کار قابل قبول نیست.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدی غضنفری، وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت امروز در همایش خودروسازی زیر ذره بین که با حضور یکه زارع، مدیر عامل ایران خودرو توسط بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، گفت: ما چارهای نداریم جز اینکه در مسائل اقتصادی و اجتماعی موضوعات را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار دهیم وگرنه تصمیم در یک نقطهای به سد برمی خورد.
وی با تاکید بر اینکه باید از مسائل احساسی همچون تعطیلی صنعت خودروسازی و این اینکه رئیس ایران خودرو را به اوین بفرستیم، بپرهیزیم، تصریح کرد: شما یک صنعت دیگر را نام ببرید که وضعیت صنعت خودروی کشورمان را نداشته باشد.
وی افزود: زمانی میگفتند معضل اصلی اقتصاد بانکها هستند با این وجود وقتی پاسخ بانکها را میشنیدیم آنها میگفتند که ما داریم نابود میشویم و کسانی که تسهیلات گرفتهاند آن را پرداخت نمیکنند.
وزیر اسبق صنعت با اشاره به اینکه نگاههای خطی حتما ما را دچار دردسر میکند، تصریح کرد: من هنوز نتوانستم در دانشگاه بیست تا سی درصد پروژههای دانشجویان خود را به کارهای عملی انتقال دهم، چون دانشجویان باید حتما مقاله آی اس آی بدهند. سوال این است که آیا دانشگاه ما با این وضعیت دارد تولید علم میکند امروز دانشجو برای اینکه یک مقاله بنویسد باید ده تا پانزده مقاله بخواند و بگوید که فلان نظریه پرداز خارجی چه گفته است.
غضنفری با بیان اینکه ما نسبت به مسائل موشکافانه برخورد نمیکنیم، گفت: حتما صنعت خودروسازی در نقطه خوبی نیست و حتما باید صنعت قطعه سازی کشورمان تقویت شود. با این وجود آه و ناله خودروساز از قطعه ساز و آه و ناله قطعه ساز از خودروساز بلند است. معتقدم در چنین فضای پیچیدهای نباید احساسی عمل کنیم.
وی با بیان اینکه امسال سال حمایت از کالای داخلی است، تصریح کرد: برداشتی که از مفهوم تولید در ذهن مسئولان و ما دانشگاهیان وجود دارد مربوط به چهل سال قبل است. ذهنیت ما این است که دولت باید برای حمایت از تولیدکنندههای جدید وام بدهد و یا ما از تولیدکنندههای قدیم خرید کنیم و آنها نیز کیفیت خود را افزایش دهند و این در حالی است که مفهوم تولید این نیست الان هیچ کشوری زنجیره کاملی از تولید ندارد معتقدم ما باید ببنیم مزیتهای ما در کجا قرار دارند.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده اجازه نمیدهد تا ما هر کالایی را تولید کنیم، افزود: خدمات همیشه به عنوان یک کار غیر تولیدی محسوب میشود و این در حالی است که ارز خارج شده به خاطر این بخش رقم بالایی است به گونهای که ما به خاطر جارو کردن زیر پایمان هم توسط کارگر افغانی ارز خارج میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر به دلیل تعدد بازارها الان به جای بازار میگویند فضای کسب و کار تصریح کرد: باید جلسات فضای کسب و کار را بگذاریم و در این جلسات مصرف کننده، تولیدکننده، بانک و دولت حرف خود را بزنند و در نهایت براساس اظهارات آنها تصمیم گیری کنیم.
وی با اشاره به بحران ارزی سال ۹۱ و ۹۲ تصریح کرد: در آن سال که با شرایطی مانند بحران ارزی فعلی مواجه بودیم کالاها را گروه بندی و تعرفهها را تعیین کردیم به عنوان نمونه داروها را در گروه یک قرار دادیم و کاملا این بخش مورد حمایت قرار گرفت.
وی با تاکید بر اینکه دولت باید در سال ۹۷ توجه ویژهای به فضای کسب و کار داشته باشد، تصریح کرد: فضای کسب و کار محلی است که تمام بازیگران عرصه تولید در آن حرف خود را میزنند با این وجود در سالی که آن را با چالش ارزی شروع کردیم و معلوم است که سال سختی را در پیش داریم بی توجهی دولت نسبت به فضای کسب و کار قابل قبول نیست.
غضنفری با بیان اینکه دولت باید هر هفته میز کسب و کار را تشکیل دهد و بازیگران مصرف و تولید را دور این میز جمع کند، تصریح کرد: امروز تولید در مرحله پیچیدهای قرار دارد.
وزیر اسبق صنعت گفت: با توجه به واردات این همه خودروهای خارجی ما نتوانستیم تمام متقاضیان را برای خود نگاه داریم. معتقدم که با دیوار تعرفهها نمیتوانیم کار را پیش ببریم با این وجود باید قواعد تولید را پیدا کنیم. بدون شک تعرفه یکی از صد عاملی است که میتواند در تولید اثرگذار باشد، اما پارامترهای دیگری وجود دارد که در حمایت از تولیدکنندگان مغفول ماندهاند.
وی با اشاره به اینکه ما در حال حاضر با خروج سرمایه روبرو هستیم تصریح کرد: چرا باید فضای کسب و کار به گونهای باشد که سرمایه از کشور خارج شود در هر حال آقایان میگویند دو تا سه نمره فضای کسب و کار را درست کردهاند پس چرا باید سرمایه از کشور خارج شود؟
وی با بیان اینکه از مسئولان میخواهیم که امسال صبورتر باشند تا اندیشههای مختلف را بشنوند و بهترین آنها را انتخاب کنند، تصریح کرد: اگر میخواهیم تحت استیلا قرار نگیریم باید اندیشههای مختلف را بشنویم و بهترین آن را انتخاب کنیم.