به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کنگره بینالمللی توسعه و تعالی علوم بر پایه عقلانیت وحیانی با تکیه بر اندیشههای علامه جوادی آملی توسط بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء و همکاری دانشگاه تهران با حضور شرکت گنندگان داخلی و خارجی برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی عبداللهی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و دبیر کنگره بینالمللی توسعه و تعالی علوم بر پایه عقلانیت وحیانی در حاشیه برگزاری کنگره در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: در اندیشه آیت الله جوادی آملی علوم در غرب بر مبنای عقلانیت سکولار توسعه یافته است، در حالی که ضرورت دارد علوم بر مبنای عقلانیت وحیانی توسعه یابد.
عبداللهی افزود: اهداف مختلفی را در برگزاری این کنگره داشتیم. اولا چون یکی از راهبردهای جمهوری اسلامی از آغاز انقلاب تاکنون عبارت بوده است از توسعه و تعالی علوم؛ یعنی چه علوم انسانی و چه طبیعی و تجربی توسعه پیدا کند، اما نه توسعهای که در غرب و دوران جدید پیدا کرده است. ادعای اساسی ما این است که توسعه و تعالی علوم باید بر پایه عقلانیت مبتنی بر وحی صورت بگیرد.
دبیر کنگره بینالمللی توسعه و تعالی علوم بر پایه عقلانیت وحیانی عقلانیت وحیانی سلسله مقتضیات و ویژگیهایی دارد که از عقلانیت سکولار متفاوت و متمایز است و ما در این کنگره به دنبال این بودیم که این موضوع را به بحث بگذاریم.
وی تاکید کرد: بخشی از شرکت کنندگان در کنگره دانشمندان و علم جویان خارجی هستند که سعی داریم به صورت دقیق و درست آنها را با این بحث که نهادسازی توسعه علم و نهادهای علمی باید بر مبنای نوعی از عقلانیت که مبتنی بر وحی و نگاه الهی صورت گیرد و نه آن توسعه علم که در غرب صرفا بر پایه خرد جمعی استوار شده است آشنا کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: ما نمیتوانیم عقلانیت سکولار را بپذیریم و به همین دلیل هدف اساسی ما در این کنگره تببین و تفسیر توسعه و تعالی علم بر مبنای عقلانیت وحیانی است. هدف سومی را که ما در این کنگره دنبال میکنیم این است که بتوانیم دست به نظریهپردازی بزنیم. ما معتقدیم قلمرو عقلانیت وحیانی قلمرو نظریهپردازی است یعنی قلمرویی که سازوکارهای نظری توسعه و تعالی علم را میطلبد.
وی ادامه داد: بنابراین این نکته هم که جمهوری اسلامی ایران از حیث علمی چه در حوزههای علمیه و چه در دانشگاهها باید نظریهپردازی کند، چنانچه مقام معظم رهبری سالهاست که تاکید میکنند، دستور کار در این کنگره بوده و ما میخواهیم تببین کنیم که چگونه در این زمینه میتوان تئوریپردازی کرد که ضرورت آن اشاره شد.
عبدالهی با بیان اینکه هدف چهارم این همایش برجسته ساختن چهره علمی آیتالله العظمی جوادیآملی است، گفت: ایشان یکی از متفکرین بزرگ جهان اسلام در زمینه عقلانیت وحیانی است که توانسته است در این نظریه تولید نظریه کند. آیتالله العظمی جوادیآملی به صورت علمی، آکادمیک و دانشگاهی در این همایش به دنیا معرفی میشوند. ایشان با توجه به نظریه علم دینیشان و نظراتشان در خصوص عقلانیت وحیانی این استعداد را دارند که به عنوان متفکر بزرگ اسلامی مطرح شوند.
ما در فراخوان کنگره توضیح دادیم که این همایش به علامه جوادی آملی و یا به یک موضوع نظری خاص اختصاص نداشته و شرکتکنندگان و اندیشمندان اجازه داشتند که هم در موضوع عقلانیت وحیانی پژوهشها را ارائه و هم میتوانستند این موضوع را بر پایه اندیشههای آیتالله جوادی آملی مورد توجه قرار دهند.
در این کنگره که با حضور میهمانان داخلی و 55 میهمان خارجی از کشورهای عراق، لبنان، کانادا، سوئیس، آلمان و اتریش برگزار شد حجتالاسلام والمسلمین محمد علی عبداللهی دبیر کنگره، دکتر نیلی رئیس دانشگاه تهران، دکتر حداد عادی، حجتالاسلام پارسانیا، حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی پسر آیت الله جوادی آملی و حجت الاسلام دکتر محقق میرداماد به ایراد سخنرانی پرداختند.
عبداللهی افزود این کنگره در این کنگره سعی داشتیم که فضا برای نقد و یا مخالفان نظریه عقلانیت وحیانی و علوم انسانی اسلامی باز باشد و همه بتوانند به ایراد نظرات خود بپردازند.