در روز پایانی از دومین نمایشگاه دستاوردهای علمی بسیج در حوزه شرکتهای دانش بنیان خلاق و فناور سری به بوستان گفتگو زدیم و از حال و هوای غرفهها گزارشی تهیه کردیم که در ادامه مشاهده خواهید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حمیده آقاجانی؛ شاید کمتر از ۵۰ سال پیش بود که تولید کنندگان محصول خود را در یک کارگاه کوچک تولید کرده و در بازارهای محلی به فروش میرساندند، اما با گذر زمان و ظهور و بروز ارتباطات، شکل جدیدی از تولید و توسعه در جهان شکل گرفت. صنعت گران دیگر به فروش محصول در محله و شهر خود فکر نمیکردند. بازارهای بزرگتر برایشان ملاک بود. صنعت به سمت تجارت جهانی حرکت کرده و محصولات از کشوری به کشور دیگر صادر میشد. برخی کشورها ثروتمند شده و برخی کشورها با مصرف گرایی صِرف روی آوردند.
این شیوه از تجارت شاید تا چند دهه قبل مورد توجه و استقبال بسیاری از کشورها بود، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و معنا یافتن واژه دهکده جهانی دیگر صنایع شکل و رنگ دانشگاهی و علمی به خود گرفتهاند. حالا دیگر کشورها خصوصا کشورهای در حال توسعه به دنبال تولید محصولات بومی با کیفیت بالاتر و صرف هزینه کمتر هستند. از توانایی و تخصص فارغ التحصیلان دانشگاهی حمایت و پروژه تحقیقاتی را به محصول نهایی تبدیل میکنند.
شاید برخی اسامی همچون شرکتهای دانش بنیان تا چند سال پیش در حد نام و یا تولید چند محصول کوچک بودند، اما حالا دیگر به بازویی قوی در همه بخشهای اقتصادی تبدیل شدهاند. بازویی که اگر به خوبی به آنها پرداخته شود هیچ قدرت خارجی حتی تحریمها هم توان قطع آن را نخواهند داشت. این شرکتها توانایی آن را دارند تا نیاز و وابستگی کشور به محصولات خارجی را قطع کرده و یا کاهش دهند.
بوستان گفتگو در آغاز دهه سوم از ماه مهر میزبان شرکتهای دانش بنیان خلاق و فناور و دستاوردهای علمی بسیج در کشور بود. به همین بهانه سری به غرفههای شرکت کننده در دومین دوره از این نمایشگاه زدیم و با شرکتکنندگان گپ و گفت: صمیمانهای داشتیم و پای حرفها و دغدغههایشان نشستیم.
علی پورفرد یکی از مسئولین اجرایی دومین دوره از نمایشگاه دستاوردهای علمی بسیج در حوزه شرکتهای دانش بنیان خلاق و فناور در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درخصوص برگزاری این نمایشگاه اظهار کرد: ۱۱۰ شرکت دانش بنیان برتر در حوزههای مختلف فناورانه در این نمایشگاه حضور داشتند و دستاوردهای خود را ارائه کردند و سازمانهای مختلف نیز از این نمایشگاه استقبال کردند. در ادامه میتوانید بخشی از این گفتگو را مشاهده کنید:
اعتماد به محصول داخلی در بخش دولتی وجود ندارد شرکت آتی صدر آبان ایرانیان به عنوان اولین شرکت دانش بنیان در کشور است که توانسته رسوب زداهای الکتروپالسیس تولید کند.
نجف زاده مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار ما در مورد این محصول گفت: رسوب زداهای الکتروپالسیس با شوکهای خازنی میتواند کریستالهای کلسیم ومنیزیم داخل آب را بی اثر کرده و در نهایت دیگر در آب شاهد رسوب گچی نخواهیم بود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به مسئله عدم حمایت از تولید داخل اشاره کرد و افزود: در بخشهای اداری کشور هنوز این اعتماد ایجاد نشده تا از محصول داخلی حمایت شود و شاهد هستیم که بیشتر از محصولات مشابه خارجی استفاده میشود در صورتی که محصول تولید داخل علاوه بر داشتن کیفیت مطلوب، شامل گارانتی طولانی مدت نیز هست.
دستگاههای خارجی در حوزه نفت و گاز بومی سازی شدهاند سعید سرپاسی یکی از شرکت کنندگان در این نمایشگاه با اشاره به فعالیتهای شرکت خود در حوزه نفت و گاز گفت: شرکت ما ۱۵ سال است که در این حوزه فعالیت میکند. سازنده و طراح دستگاههای تست، فشارساز، فشارقوی و هیدرولیکی در حوزه نفت و گاز هستیم.
وی با اشاره به وجود نمونههای مشابه خارجی و مقایسه با محصول داخلی نیز تصریح کرد: نمونه خارجی این محصول وجود دارد، اما با مهندسی معکوس توانستهایم نمونه با کیفیت همان محصول با قیمت مناسبتر را در داخل کشور تولید کنیم و در این راه حمایتهای خوبی نیز شده است.
نفوذ مثبت شرکتهای دانش بنیان به آموزش سواد مالی در کشور رضایی مدیرعامل شرکت مانی پارس ماد با ورود به بحث آموزش سواد مالی در کشور با ارائه راهکارهای جدید در حوزه مالی و پولی گفت: این شرکت حدود یک سال است که فعالیت خود را در حوزه تولید محتواهای خلاقانه مثل بازی و داستان برای گروههای مختلف سنی جهت ارائه آموزشهای لازم به گروههای سنی پابین آغاز کرده است.
وی افزود: متاسفانه در دوران مدرسه و دانشگاه به جوانان و نوجوان آموزش چگونه هزینه کردن پول را نمیدهند.
رضایی تصریح کرد: سعی کرده ایم با زبان داستان به کودکان بیاموزیم که چگونه پول پس انداز و یا سرمایه گذاری کنند. البته این داستان در قالب بستههای مختلف ارائه میشود.
کنترل از راه دور سرریزهای آب کشاورزی شاهرخ از شرکت پایه تراشه و با حمایت پارک علم و فناوری استان چهارمحال و بختیاری در این نمایشگاه شرکت کرده و در خصوص حضور در دومین نمایشگاه شرکتهای دانش بنیان خلاق و فناور گفت: رویکرد و فعالیت ما در این نمایشگاه ارائه دستاوردهای تولیدی شرکت در حوزه اسکادا و تله متری بوده است.
وی تصریح کرد: با طراحی یک نرم افزار افراد میتوانند بخش عمدهای از هدر رفت آب را از راه دور کنترل و مدیریت کنند.
هاشم نژاد از شرکت تک فام و با حمایت دانشگاه آزاد در این نمایشگاه حضور داشتند در خصوص محصول ارائه شده در این نمایشگاه گفت: سیستم تشخیص چهره و تشخیص هویت رخسار در این نمایشگاه عرضه شده است.
وی ادامه داد: این سیستم قابلیت اتصال به دوربینهای نظارتی را دارد و در بحث کنترل تردد و حضور و غیاب به مدیران کمک کند.
این تیم حدود دو سال است که بر روی طرح خود کار میکنند و بزرگترین چالش خود برای پیشرفت در این حوزه را عدم معرفی مناسب به عموم افراد در جامعه میداند.
در گوشهای از نمایشگاه تابلو میراث فرهنگی نظرمان را جلب کرد. در تصورمان نبود که در بحث گردشگری هم شرکتهای دانش بنیان و خلاق حرفی برای گفتن داشته باشند.
دوربین را برداشته و به سراغ تیم جوان حاضر در غرفه رفتیم. حرفها و ایدههای جالبی داشتند که هر کدام به تنهایی میتوانست در صنعت توریسم و جذب گردشگر نقش موثری داشته باشد.
با مینا السادات ارمکان یکی از بچههای تیم هم صحبت شدیم و خواستیم در خصوص فعالیتهایشان توضیح دهد.
ارمکان صحبتهای خود را با این جمله آغاز کرد که پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با همکاری معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، مرکز نوآوری را در خانه سرهنگ ایرج در محله اودلاجان بازار تهران راه اندازی کرده است و حدود ۴۰ استارت آپ با این مجموعه همکاری فعال دارد.
شاید دیده باشید که برخی افراد با دستکاری کنتور آب و برق تلاش میکنند تا به نوعی سازمانهای مرتبط را به اصطلاح خودشان دور زده و حق آبونمان کمتری پرداخت کنند. این کار شاید در نگاه اول نوعی زرنگی محسوب شود، اما با نگاه دقیقتر خواهیم دید که علاوه بر آسیب رسیدن به دستگاه اصلی سایر مشترکین نیز باید تاوان این عمل اشتباه را پرداخت نمایند.
حالا یک شرکت دانش بنیان از سرزمین شیرمردان و زنان ایرانی، از استان کرمانشاه توانسته سیستم سامانه هوشمند دستکاری غیرمجاز کنتور برق را تولید کند.
مظفر رشیدی مدیرعامل شرکت آریاالکترونیک هوگام با اشاره به تولید سیستم سامانه هوشمند برق، گفت: شرکت ما حدود ۳ سال است که دانش بنیان شده و در حوزه طراحی و تولید دستگاههای کنترل آب چاههای کشاورزی به صورت کاملا اتوماتیک نیز فعال است.
وی در خصوص چالشهای این حوزه نیز توضیحاتی داده است که در ادامه میتوانید ببینید:
دنیای استارت آپها اقیانوسی از خلاقیت و ایده است و با حضور جوانان دانشگاهی میتوان بهترین بهره را از آن برد، اما اینکه آیا همچون سنوات گذشته این شرکتها و ایدههایشان مغفول میمانند و یا در چتر حمایتی دولت قرار میگیرند پاسخی است که باید از مسئولین مربوطه جویا شویم.