
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ وقتی پای مشکلات صنفی یا رفاهی برای دانشجو به میان میآید، اولین نهادی که برای کمک و حل مشکل به ذهن دانشجو می رسد، شورای صنفی است اما چرا شورای صنفی می تواند به دانشجو در حل مشکلات کمک کند؟ این مساله دلایل مختلفی دارد: از جمله اینکه شورای صنفی تشکلی صرفا دانشجویی است که از میان خود دانشجویان انتخاب می شوند و می تواند مشکلات دانشجو را درک کرده و برای حل آن تلاش بیشتری کنند.
در ابتدا هدف از تشکیل شورای صنفی در دانشگاهها، بررسی مشکلات صنفی و رفاهی دانشجویان و انتقال آنها به مسئولان دانشگاه بود، به همین دلیل تشکیل این تشکل در دانشگاهها با مشکل و مخالفت خاصی روبرو نبود اما بعدها به دلایلی که نیاز به بازگو کردن آن نیست این تشکل دانشجویی در بسیاری از دانشگاههای بزرگ به جای پرداختن به مسائل صنفی به سمت اهداف سیاسی حرکت کرد و مشکلات زیادی را در دانشگاهها ایجاد کرد که همین امر باعث ترس مسئولان از تشکیل شورای صنفی شد.
مسیر همواری که تبدیل به راه پرپیچ و خم شد
پس از ایجاد این مشکلات کم کم تشکیل این تشکل دانشجویی از مسیر هموار به راه پرپیچ و خم تبدیل شد که حتی با تاکیدات مسئولان بالادستی، دانشگاهها حاضر به برگزاری انتخابات برای این تشکل نبودند.
پس از ادامه این مشکلات و اعتراضات دانشجویی، سازمان امور دانشجویان آیین نامه انتخابات شورای صنفی را بازنگری و آیین نامه جدیدی برای انتخابات این شورا به دانشگاهها ابلاغ کرد که در این آیین نامه فعالیت این تشکل را در حوزه مسائل صنفی و رفاهی تاکید کرده است.
آیین نامهای برای تسهیل برگزاری انتخابات شورای صنفی

در بخشی از این آیین نامه آمده است:
به منظور ایجاد بستر همکاری دانشجویان در امور صنفی و حفظ و پیگیری حقوق و حریم دانشجویی،
الف. تعاریف
ماده ۱: اصطلاحات زیر در معانی مربوطه به کار میرود:
۱-۱- حقوق صنفی: به مجموعهای از امور مرتبط با دانشجو در محدوده فضاهای دانشگاهی، به
شرح ذیلی اطلاق میگردد.
۱-۱-۱- امور رفاهی شامل:
۱-۱-۱-۱- امور تغذیه:
۲-۱-۱-۱- امور خوابگاهها و سکونت دانشجویان؛
۳-۱-۱-۱- امور خدماتی – دانشجویی: مشتمل بر پیگیری مسائل مربوط به فروشگاهها، امور کمک آموزشی، امکانات و تجهیزات کتابخانهها و سالنهای مطالعه، خدمات رایانه، دفاتر تکثیر، بیمه حوادث دانشجویی، ایاب و ذهاب، نحوه توزیع وامهای دانشجویی، کار دانشجویی، امور زیست محیطی، بهداشت عمومی، امکانات بهداشتی و درمانی دانشجویان؛
۲-۱-۱- امور تربیت بدنی دانشجویان؛
۳-۱-۱- نحوه ارائه خدمات آموزشی مرتبط با دانشجویان؛
۴-۱-۱- امور دیگر به پیشنهاد شورای موسسه و تصویب شورای نظارت دانشگاه.
تبصره: شوراهای صنفی مجاز به انجام فعالیت و موضع گیری سیاسی و همکاری، همسویی و حمایت از تشکلها و جریانهای سیاسی داخلی و خارج دانشگاهها نمیباشند.
۱-۲- موسسه: هر یک از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی که بر اساس قوانین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بصورت مستقل فعالیت میکنند.
۳-۱- فضاهای دانشگاهی: تمامی فضاها و محوطههای دانشجویی دانشگاه.
۴-۱- واحد دانشگاهی: دانشکدهها، پردیسها و خوابگاههای هر یک از دانشگاهها.
۵-۱- شورای صنفی دانشجویان واحد (شورای واحد): مجموعهای متشکل از نمایندگان منتخب دانشجویان هر واحد دانشگاهی است که در چارچوب مقررات موضوع این آیین نامه انتخاب میشوند.
۶-۱- شورای صنفی دانشجویان موسسه (شورای موسسه): مجموعهای متشکل از دبیران شورای واحدهای آن موسسه است که در چارچوب مقررات موضوع این آییننامه انتخاب میشوند.
۷-۱- شورای نظارت بر وضعیت صنفی-رفاهی دانشجویان موسسه (شورای نظارت): شورایی که وظیفه نظارت بر فعالیتها و رسیدگی به کلیه امور مربوط به شوراهای صنفی دانشجویان و وضعیت صنفی رفاهی دانشجویان در سطح موسه را بر عهده دارد.
۸-۱- شورای مرکزی نظارت بر وضعیت صنفی -رفاهی دانشجویان (شورای مرکزی نظارت): شورایی مستقر در سازمان امور دانشجویان، که وظیفه نظارت بر کلیه امور مربوط به شوراهای صنفی موسسات را بر عهده دارد.

موانع موجود بر سر راه این تشکل دانشجویی
با وجود ابلاغ آیین نامه و تاکید مسئولان هنوز بسیاری از دانشگاهها به ویژه دانشگاههای بزرگ در برگزاری انتخابات شورای صنفی با مشکل مواجه هستند.
آنچه برجای مانده از فعالیت شورای صنفی در دانشگاهها، ایجاد برخی اعتراضات و بی نظمی ها است، شاید دلیل اصلی برای ممانعت از حضور شورای صنفی همین موارد باشد.
البته ناگفته نماند که طی سال های اخیر روند تشکیل شورای صنفی در دانشگاهها مثبت شده و فرهنگ سازی در این زمینه به خوبی صورت گرفته است.
انتخابات شورای صنفی بر اساس آیین نامه ابلاغی به دانشگاهها در اردیبهشت و یا در آبان ماه هر سال برگزارمی شود. که در برخی از دانشگاهها درحال برگزاری آن هستند، محمدرضا علم، معاون داخل سازمان امور دانشجویان از آخرین برگزاری انتخابات شورای صنفی در دانشگاهها گفت.
محمدرضا علم: انتخابات شورای صنفی در دانشگاهها در حال برگزاری است
معاون سازمان امور دانشجویان وزارت علوم در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص آخرین وضعیت انتخابات شورای صنفی در دانشگاهها گفت: بسیاری از دانشگاهها در سال تحصیلی جاری انتخابات شورای صنفی را برگزار کرده اند و برخی دیگر در حال برگزاری این انتخابات هستند.
وی افزود: سازمان امور دانشجویان دو مرحله برای انتخابات شورای صنفی در نظرگرفته که دانشگاهها می توانند بر اساس تصمیم خود انتخابات شورای صنفی را در آبان و یا اردیبهشت ماه برگزار کنند.
علم اضافه کرد: بر اساس گزارشی که به سازمان ارائه شده تاکنون بیشتر دانشگاهها به خصوص دانشگاههای برزگ این انتخابات را برگزار کرده و یا در حال برگزاری آن هستند.
وی یادآور شد: هیچ دانشگاهی نیست که شورای صنفی نداشته باشد ، فقط درمیان دانشگاههای بزرگ دانشگاه شهید بهشتی این تشکل دانشجویی را ندارد که مقدمات تشکیل این تشکل نیز در این دانشگاه مهیا شده اما هنوز گزارش نهایی برای سازمان امور دانشجویان ارسال نشده است.
معاون دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان تاکید کرد:تشکیل شورای صنفی می تواند کمک موثری به دانشگاهها برای حل مشکلات صنفی و رفاهی دانشجویان داشته باشد.
بر اساس گفته مسئولان سازمان امور دانشجویان وزارت علوم روند برگزاری انتخابات شورای صنفی در دانشگاهها رضایت بخش است و کم و بیش در تمام دانشگاهها این تشکل حضور فعال دارد.