مهندسان زیستی اعلام کردند که یک گام دیگر به ساخت رگهای خونی مصنوعی نزدیکتر شدهاند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان اعلام کردند که در آزمایشهای بالینی، توانستهاند عروق خونی را به دستان چندین بیمار دیالیزی پیوند بزنند. این رگهای خونی با موفقیت به رگهای دیگر متصل شده و در سیستم گردش خون به صورت یکپارچه کار کردند.
گفتنی است که این رگهای خونی جدید بعد از کاشت در بدن بیمار، از سلولهای خود بیمار میزبانی میکند و حتی ایمنتر و موثرتر از رگهای مصنوعی امروزی کار میکند. رگهای مصنوعی معمولی از پلیمرهای مصنوعی یا بافتهای اهدا شده ساخته میشوند و معمولا باعث التهاب و توسط سیستم ایمنی بدن پس زده میشوند.
تخمین زده میشود که صدها هزار نفر در آمریکا نیاز به کاشت رگ خونی مصنوعی برای دیالیز دارند و این رگهای مهندسی شده زیستی نه تنها میتوانند به این بیماران کمک کنند، بلکه میتوانند برای بیمارانی که به دلیل حذف تومور یا جراحی رگهای خونیشان آسیب دیدهاند، کاربرد داشته باشند.
محققان هر کدام از این رگهای خونی را با کاشت یک لوله پلیمری زیست تخریبپذیر در سلولهای عروقی اهدا شده یک فرد فوت شده به وجود آوردند. سپس آن را در یک مخزن بیورآکتور (رآکتور زیستی) قرار دادند که سلولهای عروقی را با کمک مواد مغذی و همچنین پروتئینهایی که شبکه بین سلولی را تشکیل میدهند، تولید میکند.
بعد از هشت هفته، محققان داربست پلیمری را شکستند و سلولهای اهدا شده را از لوله پروتئینی باقیمانده بیرون کشیدند، به شکلی که هیچ ماده زندهای در آن محیط باقی نماند. این رگ که حدود ۶ میلیمتر است، به بدن بیمار پیوند زده شد؛ در حالی که سلولهای بدن خود بیمار در لوله پروتئینی کشت داده شده بود.
گفتنی است که این تیم تحقیقاتی رگهای خونی خود را در ۶۰ بیمار دیالیزی پیوند زدند. این فرآیند نیاز به کاشت یک رگ بسیار بزرگ در دست داشت که خون بتواند درون آن به گردش درآید که این کار با موفقیت انجام شد و این رگها توسط سیستم ایمنی بدن این بیماران پس زده نشد