به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نمایشگاه و موزه اسناد آرشیوی دانشگاه الزهرا با حضور ۶ رئیس پیشین این دانشگاه و رئیس و مسئولان فعلی دانشگاه در کنار مهمانانی فرهنگی و صاحب نام در ساختمان خوارزمی این دانشگاه برگزار شد.
نجفقلی حبیبی، حکیمه دبیران، ثریا مکنون، عطاالله کوهیان، محبوبه مباشری، انسیه خزعلی از رؤسای پیشین دانشگاه الزهرا و حجتالاسلام سید محمود دعایی، رئیس مؤسسه اطلاعات، محسن روستایی، سند پژوه و مورخ، علی اکبر صفی پور، استاد آرشیو و مدیرعامل بنیاد رودکی، فراستی، محقق برجسته حوزه آرشیو و مدیر سابق اطلاع رسانی مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و سایر میهمانان پس از بازدید از نمایشگاه در نشستی ضمن مرور خاطرات خود از دانشگاه الزهرا (س) به بررسی اهمیت آرشیو و نگهداری از اسناد پرداختند.
در ابتدا مهناز ملأ نظری، رئیس دانشگاه الزهرا (س) به بررسی روند نگهداری و تجمیع این اسناد پرداخت، وی ابراز امیدواری کرد که با این نمایشگاه و نمایش این اسناد، بتوان با سطح دانش، آگاهی و شناخت از گذشته و زحمات پیشینیان را افزایش داد.
نجفقلی حبیبی یکی از رؤسای پیشین دانشگاه الزهرا با اشاره به چگونگی تعیین نام این دانشگاه پس از انقلاب اسلامی گفت: پس از ارائه پیشنهاد نام «الزهرا» برای این دانشگاه، وزیر وقت علوم به دلیل حفظ حرمت نام ائمه و جلوگیری از خدشهدار شدن این نامها به دلیل تخلفات احتمالی که ممکن است در سازمانها یا دانشگاهها رخ دهد، مخالف قراردادن نام ائمه بر روی این دانشگاه بود، اما یک روز صبح اتوبوسهای منطقه ده ونک نام خود را به دانشگاه الزهرا (س) تغییر دادند و این امر به خودی خود موجب موافقت همگان با نام الزهرا (س) برای دانشگاه شد.
وی در ادامه با ذکر خاطرهای از مرحوم حسن حبیبی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در سالهای ابتدایی فعالیت دانشگاه الزهرا (س)، افزود: مرحوم حبیبی در ارتباط با مباحث مرتبط با علوم انسانی از من درخواست کرد که از اساتید دانشگاهی مرتبط دعوت کنم و پیرو همین دعوت، جلسات متعددی با حضور اساتید دانشگاه و حوزه در دانشگاه الزهرا برگزار شد، نهایتاً هم با عنایت ویژه حضرت آیت الله مصباح، اساتید و طلاب فاضلی از حوزه وارد دانشگاه شدند.
حبیبی با اشاره به تمامی کمبودهایی که در اوایل انقلاب وجود داشت، تصریح کرد: جوانان در ابتدای انقلاب با وجود تمامی سختیها، فقط با وجود عشق به امام راحل و انقلاب، مشکلات را تحمل کردند. همین اتفاق در ابتدای فعالیت دانشگاه الزهرا هم افتاد تا امروز شاهد حضور چشمگیر این دانشگاه در عرصه داخلی و بینالمللی باشیم.
در ادامه نیز محسن روستایی با بیان اهمیت نگهداری و آرشیو اسناد گفت: کشورهایی که موزههای مهم و وسیع و آرشیو ملی و تخصصی ندارند، به هیچ وجه به توسعه نمیرسند یا به کندی و آزمون و خطای فراوان این مسیر را طی میکنند.
وی ادامه داد: ما کشوری هستیم که پیش از ورود اسلام هم، دارای آرشیوهای غنی و منسجمی بودیم. من معتقدم اگر آرشیوها نباشند، مدیران و پژوهشگران ما همچنان خطاهای گذشته را تکرار میکنند و این اسناد هستند که سبب میشوند تا با تدبیر بیشتری برای حال و آینده تصمیم بگیریم.
روستایی با بیان اینکه دو چیز در شکل دهی هویت ایرانی نقش اساسی داشتند؛ تاکید کرد: اشاعه زبان فارسی توسط شعرا و نظام دیوان سالاری که با حفظ اسناد ملی و دولتی توانست کنشهای انسانی را از دورههای قبلی به دورههای بعدی منتقل کند، نقشمهمی در تعیین هویت ایرانی داشتهاند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: ما علاوه بر حوزه داخلی در حوزه بینالمللی هم برای نشان دادن هویت و فرهنگمان به آرشیو و نگهداری درست از اسناد نیازمندیم.
حکیمه دبیران، از رؤسای دانشگاه الزهرا در دهه ۶۰ خورشیدی هم به شواریهای جذب صاحب نظران و اساتید حوزه آموزش پرورش در دانشگاه الزهرا اشاره داشت.
سیدمحمود دعایی، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات هم در سخنانی با تبریک افتتاح موزه اسناد دانشگاه الزهرا به هیأترئیسه این دانشگاه گفت: ما در مؤسسه اطلاعات همکارانی داشتیم که فارغالتحصیل دانشگاه الزهرا بودند و ما از وجودشان بهرهمند شدیم.
وی با تأکید بر آنکه توفیقات خود در مؤسسه اطلاعات را مرهون همراهی مجموعه همکاران این مؤسسه میداند؛ ادامه داد: یکی از این افراد که به همت او موزه چاپ و نشر مؤسسه اطلاعات اداره میشود، آقای هاشمی است که شما در بازدید از این موزه با گوشهای از تاریخ چاپ و نشر کشور آشنا میشوید.
دعایی با بیان اهمیت اسناد در انتقال تجربه گذشتگان تصریح کرد: ثمره استفاده از چنین تجربهای، نتایج علمی است که ما امروز در دانشگاه الزهرا شاهد آن هستیم. اگر ما صاحب افتخاری هستیم، رهین فداکاریهای پیشینیان ماست. در قرآن هم در آیهای توصیه شده است که در احوال پیشینیان خود جستجو کنید و یکی از فواید برگزاری چنین نمایشگاههایی، عمل به این توصیههاست.
گفتنی است، نمایشگاه و موزه اسناد آرشیوی دانشگاه الزهرا به همت و تلاش روابط عمومی دانشگاه دایر شده است و از ۲۱ الی ۲۵ اردیبهشت ماه برای بازدید عموم دانشگاهیان در سالن شیشهای ساختمان خوارزمی برگزار می شود.