اولین جلسه اعضای کمیته اجرایی (EC) پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با قرائت پیام منصور غلامی، وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، اولین نشست اعضای کمیته اجرایی ISC از کشورهای نیجریه، مالزی، ترکیه، و پاکستان به نمایندگی از مناطق مختلف شامل آفریقا، جنوب شرق آسیا، خاورمیانه و شبه قاره هند در محل پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با حضور محمدجواد دهقانی ریاست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام برگزار شد.
هدف از این نشست، تبادل نظر درخصوص شیوه اجرایی نمودن برنامههای ISC در مناطق و نیز کشورهای اسلامی بخصوص همکاری در نمایهسازی نشریات علمی معتبر، پایش عملکرد علمی کشورهای اسلامی، کمک به افزایش ارتقای عملکرد پژوهشی دانشگاهها و رتبه جهانی آنها در نظامهای رتبهبندی بینالمللی و برگزاری کارگاههای آموزشی نظاممند برای دانشگاهها و اعضای هیئت علمی با هدف افزایش اثربخشی پژوهش در مقیاسهای منطقهای و جهانی بود.
در پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، درخصوص جایگاه و نقش پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اظهار امیدواری شده است که همکاری بین پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و کشورهای اسلامی به ارتقای اهداف بلندمدت علوم، تحقیقات، فناوری و نوآوری در جهان اسلام بیانجامد.
دهقانی، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در این جلسه، به معرفی اجمالی جایگاه کنونی کشورهای اسلامی در میان کشورهای جهان پرداخت و در مورد میزان رشد کمی و کیفی تولیدات علمی کشورهای عضو OIC در طی ۲۰ سال اخیر توضیحاتی را مطرح کرد.
وی همچنین به تشریح وظایف، مسئولیتها و فعالیتهای ISC در حوزههای ملی و بین المللی ارائه کرد.
در ادامه، اسما اسماعیل رئیس دانشگاه USM مالزی، ضمن تایید اهمیت ارزیابی عملکرد علمی دانشگاهها و دانشمندان، بر این موضوع تاکید کرد که کشور مالزی و دانشگاههای مالزی با وجود دارا بودن دانشجویان خارجی متعدد و رتبه و جایگاه مناسب در رتبهبندیهای جهانی از جمله تایمز و کیو اس، سیستم ارزیابی ویژه و خاص خود را دارا هستند و از شاخصها و معیارهای غرب پیروی نمیکنند.
وی افزود: مالزی فراتر از رتبهبندی حرکت میکند؛ برای کشور مالزی، همگام شدن با رشد علم و فناوری و جهانی سازی بسیار مهم است، اما در این کشور در کنار رشد علم و دانش، به پرورش جنبههای اخلاقی و شخصیتی نسل آینده این کشور نیز اهمیت بسیار داده میشود.
پروفسور اسما اسماعیل در ادامه، راهکارهای افزایش تعداد نشریات علمی معتبر در مالزی را تشریح کرد.
سلیمان باباتنده رامون یوسف، مدیر دفتر مدیریت تحقیق، نوآوری و فناوری اطلاعات کمیسیون دانشگاههای ملی نیجریه، ضمن ارائه آماری از دانشجویان آموزش عالی و با اشاره به میزان تولیدات علمی در دانشگاههای دولتی و خصوصی نیجریه، تصریح کرد: به منظور رشد سیستم ارزیابی عملکرد علمی، همگامشدن با فرآیند جهانیسازی علم و فناوری، آموزش مجازی و چالشهای موجود بر سر راه این فرآیندها در کشور نیجریه، بهطور حتم کمک و همکاری تمام کشورهای اسلامی لازم و موثر خواهد بود.
وی سپس ضمن توصیف آموزش عالی در کشور نیجریه، به بیان راهکارهای عملی جهت ارتقای دانشگاهها پرداخت.
رامون یوسف این جلسه را راهکاری موثر جهت ارتقای جایگاه علمی کشورهای اسلامی دانست و تاکید کرد: مصوبات این جلسه باید هم راستا با فرهنگ تکتک کشورهای اسلامی باشد.
وی خواستار مطرح شدن راهکارهای موثر برای توسعه ملی کشورهای اسلامی در این جلسه شد.
تدوین سیاستهای کارآمد و انتخاب اهداف واقعگرایانه از پیشنهاداتی بود که رامون یوسف جهت پیشگیری از اتلاف بودجه ملی و هدر رفتن انرژی مطرح کرد.
سپس اظهر علیشاه، رئیس انجمن علمی و استاد دانشگاه سیند پاکستان ضمن معرفی دانشگاه سیند، آماری از جایگاه علمی دانشگاههای پاکستان، و تعداد دانشجویان و اعضای هیئت علمی پاکستان ارائه داد و به معرفی راهکارهای رشد جایگاه دانشگاههای جهان اسلام در رتبهبندیهای جهانی پرداخت.
در انتها، تونجای دوگراوغلو معاون شورای ارزیابی کیفی آموزش عالی ترکیه، برخی سیاستها و اقدامات صورت گرفته توسط آموزش عالی ترکیه درخصوص ارزیابی کیفی محققان و دانشگاهها را برشمرد.
وی با اشاره به تعداد هشت میلیون دانشجوی در حال تحصیل در کشور ترکیه، توجه به کیفیت در کنار کمیت عملکرد محققان یک کشور را زمینهساز تقویت زیرساخت و ظرفیت تحقیقاتی هر کشور دانست. اعتبارسنجی آموزش عالی از دیگر مواردی بود که دوگراوغلو بر آن تاکید کرد.
در انتهای این نشست، گزارش نهایی وظایف اعضای کمیته اجرایی ISC به تبادل نظر و گفتگو گذاشته شد و در نهایت، ضمن تصویب موارد پیشنهادی ISC، چند مورد به پیشنهاد اعضای کمیته اجرایی، اضافه شد و به امضای اعضا و مسئولان رسید.
تونجای دوگراوغلو، معاون شورای ارزیابی کیفی آموزش عالی ترکیه، اسما اسماعیل، رییس آکادمی علوم مالزی و رییس دانشگاه USM، اظهر علی شاه رئیس انجمن علمی و استاد دانشگاه سیند پاکستان، سلیمان باباتنده رامون یوسف مدیر دفتر مدیریت تحقیق، نوآوری و فناوری اطلاعات، و عضو کمیسیون دانشگاههای ملی نیجریه و ابراهیم محمد بشیر دبیرکل کمیسیون ملی آیسسکو در نیجریه به عنوان اعضای کمیته اجرایی و عباس قنبری باغستان، رایزن علمی سابق ایران در جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه به عنوان مشاور ریاست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در امور همکاریهای علمی بین المللی در این نشست حضور داشتند.