شیوه نامه شورای انضباطی دانشجویان که پس از ۱۰ سال مورد بازنگری قرار گرفت، ابلاغ و منتشر شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شیوهنامه اجرایی جدید شورای انضباطی دانشجویان که بر اساس آییننامه شورای انضباطی دانشجویان، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی تنظیم شده است با امضای وزیران بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری و از طریق معاونان فرهنگی و دانشجویی این دو وزارتخانه به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد.
در بخشی از این شیوه نامه به تخلفات و تنبیهات دانشجویان در ۲۰ بند اشاره شده است.
تخلفات و تنبیهات
الف) تنبیهاتی که با حکم شورای انضباطی دانشگاه یا مرکزی نسبت به دانشجویان میتواند اعمال شود:
۱ـ احضار و اخطار شفاهی بدون درج در پرونده انضباطی دانشجو
۲ـ تذکر کتبی بدون درج در پرونده انضباطی دانشجو
۳ـ اخطار کتبی بدون درج در پرونده انضباطی دانشجو
۴ـ تذکر کتبی و درج در پرونده انضباطی دانشجو
۵ـ توبیخ کتبی و درج در پرونده انضباطی دانشجو
۶ـ دادن نمره ۰.۲۵ در درس، آزمون یا تکالیف مربوط به تخلف
۷ـ محرومیت از تسهیلات رفاهی دانشگاه یا ایجاد تغییر در آنها از قبیل: وام، خوابگاه و ... از یک ماه تا مدت زمان باقیمانده از تحصیل
۸ـ دریافت خسارت از دانشجو در مواردی که تخلف منجر به ایجاد ضرر و زیان شده باشد.
۹ـ منع موقت از تحصیل به مدت یک نیمسال یا از ۱ تا ۶ ماه بدون احتساب سنوات
۱۰ـ منع موقت از تحصیل به مدت یک نیمسال یا از ۱ تا ۶ ماه با احتساب سنوات
۱۱ـ منع موقت از تحصیل به مدت دو نیمسال یا از ۶ تا ۱۲ ماه بدون احتساب سنوات
۱۲ـ منع موقت از تحصیل به مدت دو نیمسال یا از ۶ تا ۱۲ ماه با احتساب سنوات
ب) تنبیهاتی که فقط با حکم شورای مرکزی میتواند نسبت به دانشجو اعمال شود:
۱۳ـ منع موقت از تحصیل به مدت سه نیمسال یا از ۱۳ تا ۱۸ ماه بدون احتساب سنوات
۱۴ـ منع موقت از تحصیل به مدت سه نیمسال یا از ۱۳ تا ۱۸ ماه با احتساب سنوات
۱۵ـ منع موقت از تحصیل به مدت چهار نیمسال یا از ۱۸ تا ۲۴ ماه بدون احتساب سنوات
۱۶ـ منع موقت از تحصیل به مدت چهار نیمسال یا از ۱۸ ماه تا ۲۴ ماه با احتساب سنوات
۱۷ـ تغییر محل تحصیل دانشجو
۱۸ـ تبدیل دوره تحصیلی دانشجو از دولتی به شهریهپرداز
۱۹ـ اخراج دانشجو از دانشگاه، با حفظ حق شرکت مجدد در آزمون ورودی
۲۰ـ اخراج دانشجو از دانشگاه با محرومیت از تحصیل در کلیه دانشگاهها تا ۵ سال
تخلفات رایانهای و مخابراتی
در بخش تخلفات رایانهای و مخابراتی آمده است: تخلفات در فضای مجازی شامل قبیل هک کردن، ویروسی کردن، سابوتاژ یارانهای (تغییر، محو، متوقف سازی و ...)، تخریب رایانه (نرم افزاری یا ساخت افزاری) از طریق نفوذ به سیستم، جاسوسی کردن و دستیابی غیرمجاز به اطلاعات، ضبط صدا یا تصویربرداریهای بدون مجوز یا انتشار آنها، فروش، افشا یا انتشار اسناد، اطلاعات یا دادههای مربوط به دانشگاه است.
همچنین تخلفات فضای مجازی شامل وارد شدن به حریم خصوصی افراد در فضای وب یا استفاده از اطلاعات، تصاویر یا محصولات صوتی و تصویری صفحات شخصی افراد حقیقی یا حقوقی (اعم از اخاذی، افشا، انتشار، ... یا تهدید به اقدام در این موارد یا موارد مشابه) شنود غیرقانونی، تهیه سایتها و وبلاگهای غیراخلاقی و ضدامنیت ملی میشود.
تهدید و هتک حرمت اشخاص، اهانت به مقدسات دینی، نفوذ به سیاستهای دولتی، ارسال ایمیلهای مخرب، ایجاد دسترسی غیر مجاز یا اخلال در سطح دسترسی افراد، بارگذاری، دانلود یا انتشار موضوعات غیراخلاقی و کلیه جرایم عمومی در فضای وب از دیگر تخلفات فضای مجازی است.
متخلف به تناسب تخلف، به یکی از تنبیهات بندهای ۴ تا ۱۰ (بجز بند ۶) محکوم میشود. تبصره: در صورتی که تخلف تکرار شود یا دارای ابعاد گستردهای باشد به نسبت سطح تاثیر تخلف، تنبیه تا بند ۲۰ قابل تشدید است.
رسیدگی به تخلفات سیاسی
دادن اطلاعات خلاف واقع یا کتمان واقعیات از روی عمد نسبت به خود، گروهکهای محارب، مفسد یا افراد وابسته به آنها متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۱ تا ۵ محکوم میشود اگر تخلف، تکرار یا منجر به انتفاع گروهکهای مذکور شود، تنبیه تا بند ۱۴ قابل تشدید است.
ایجاد بلوا و آشوب در محیط دانشگاه
اگر بلوا و آشوب در محیط دانشگاه در جهت ضربه زدن به ارکان نظام باشد، متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۳ تا ۱۳ (به جز بند ۶) محکوم میشود و چنانچه با هماهنگی و برنامه ریزی قبلی یا با هدایت گروههای غیرقانونی خارج از دانشگاه باشد یا تکرار شود تنبیه تا بند ۲۰ قابل تشدید است.
عدم رعایت شئون دانشجویی
در صورت ارتکاب هر گونه رفتار خلاف شئون، منزلت و عرف مسلم که دانشگاهیان آن را مذموم بدانند متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۱ تا ۵ محکوم میشود و در صورت تکرار، تنبیه تا بند ۹ (به جز بند ۶) قابل تشدید است.
تبصره یک: در صورت استعمال دخانیات در دانشگاه یا اماکن مرتبط، متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۱ تا ۳ محکوم میشود و در صورت تکرار، تنبیه تا بند ۹ (به جز بند ۶) قابل تشدید است.
اعتیاد به مواد اعتیادآور یا مشروبات الکلی
در صورت استعمال مواد اعتیادآور (مخدر، توهم زا، روان گردان) یا استفاده از مشروبات الکلی، متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۴ تا ۱۰ (به جز بند ۶) محکوم میشود و چنانچه تخلف تکرار شود یا در دانشگاه یا اماکن وابسته به آن صورت پذیرد یا آثار سوءعمومی داشته باشد تنبیه تا بند ۱۲ قابل تشدید است.
تشکیل جلسه و دعوت از دیگران برای استعمال مواد اعتیادآور یا استفاده از مشروبات الکی (یا مشارکت یا همکاری در این خصوص) متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۵ تا ۱۲ (به جز بند ۶) محکوم میشود و در صورت استفاده از اماکن وابسته به دانشگاه، به یکی از تنبیهات بندهای ۷ تا ۱۶ محکوم و در صورت تکرار، تنبیه تا بند ۱۸ قابل تشدید است.
تبصره: شرکت در این جلسات به همراه استعمال مواد اعتیادآور یا استفاده از مشروبات الکلی موجب تنبیه از بند ۴ تا ۱۲ (به جز بند ۶) میشود و در صورت تکرار، تنبیه تا بند ۱۴ قابل تشدید است.
متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۳ تا ۵ محکوم میشود و در صورت عدم توجه به تنبیهات قبلی تا بند ۲۰ قابل تشدید است.
تبصره ۱: اخذ آزمایش اعتیاد به صورت محرمانه از افراد مشکوک، با اجازه مکتوب معاون فرهنگی، دانشجویی دانشگاه پیش از طرح پرونده مبنی بر اعتیاد الزامی است.
تبصره ۲:ادامه تحصیل دانشجوی معتاد منوط به منفی بودن آزمایش مذکور و همکاری در درمان اعتیاد و مراجعه مستمر وی به مرکز مشاوره و روانپزشک خواهد بود.
نگهداری، خرید و فروش، تولید یا توزیع مواد اعتیادآور یا مشروبات الکلی، متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۵ تا ۱۲ (به جز بند ۶) محکوم میشود و چنانچه تخلف تکرار شود یا از اماکن وابسته یا مربوط به دانشگاه برای این منظور استفاده کرده باشد تنبیه تا بند ۱۸ قابل تشدید است.
عدم رعایت موازین محرز شرعی در ارتباط با نامحرم
متخلف به یکی از تنبیهات بندهای ۱ تا ۵ محکوم میشود و چنانچه دارای شاکی خصوصی باشد یا عفت عمومی را خدشه دار کند یا آثار علنی و مشهود داشته باشد یا در صورت تکرار، تنبیه تا بند ۱۰ (به جز بند ۶) قابل تشدید است.
متن کامل تغییرات ایجاد شده در شیوهنامه جدید انضباطی دانشجویان را میتوانید اینجا مشاهده کنید.