سفیر سابق ایران در اردن گفت: در کنار شناسایی اضلاع قدرت آمریکا باید نقاط ضعف آن را نیز بشناسیم؛ البته این نقاط ضعف معمولا در دانشگاههای ما مطرح نمیشود.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مصلح زاده، سفیر سابق ایران در اردن در اولین نشست تخصصی هم اندیشی احصای نظام مسائل و موضوعات سیاست خارجی و دیپلماسی عمومی در بیانیه گام دوم که به همت شبکه تخصصی اندیشه ورزی سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد، گفت: برای شناخت سیستم بین الملل باید بازیگران این سیستم و انواع بازیهایی که در آن وجود دارد، بشناسیم.
وی با اشاره به اینکه اگر اضلاع قدرت آمریکا به عنوان قدرتمندترین نهاد سیستم بین الملل را بشناسیم میتوانیم مکانیزم چگونگی مدیریت سیستم و همچنین چگونگی تحولات سیستم را شناسایی کنیم، افزود: در کنار شناسایی اضلاع قدرت آمریکا باید نقاط ضعف آن را نیز بشناسیم البته این نقاط ضعف معمولا در دانشگاههای ما مطرح نمیشود و دانشکدههای علوم سیاسی نیز تقریبا از این بحث بی اطلاع هستند.
مصلح زاده با تاکید بر اینکه کسی که میخواهد سیستم بین الملل را بشناسد بدون شناخت ایران نمیتواند این سیستم را بشناسد، اظهار کرد: البته باید اضلاع قدرت و نقاط ضعف ایران را نیز شناخت در هر حال این نقاط ضعف نقاط کوری هستند که از طریق آنها ضربه میخوریم.
سفیر سابق ایران در اردن با بیان اینکه رویارویی چهل ساله ایران به عنوان یک قدرت نوبنیاد و آمریکا به عنوان قدرتمندترین نهاد سیستم بین الملل را بررسی کنیم، تصریح کرد: رویارویی چهل ساله ایران و آمریکا دارای حدود ۳۳ نقشه بوده است.
وی با طرح این سوال که آینده ایران و آمریکا چه خواهد شد؟ تصریح کرد: سناریوهای مختلفی در رابطه با آینده ایران و آمریکا وجود دارد که باید آنها را بشناسیم.
حجت الاسلام متفکر، استاد دانشگاه امام حسین علیه السلام نیز در این نشست گفت: ما چه بخواهیم چه نخواهیم تا پنجاه سال آینده با آمریکا درگیر هستیم با این وجود باید اگر میخواهیم فلسفه وجودی لیبرال دموکراسی و ناکارآمدی آن را به چالش بکشیم باید آمریکا را به چالش بکشیم و اولین گام در این راستا نیز این است که ما مبانی فلسفه وجودی انقلاب اسلامی شامل انسان شناسی، هستی شناسی و دین شناختی را بازگو کنیم، ولی متاسفانه این مبانی را به مردم منتقل نمیکنیم و این اصلیترین تهدید نظام است.
وی افزود: بنده از این میترسم که تعلیق در فلسفه سیاسی نظام اتفاق بیفتد وگرنه ما از قدرت و جنگ با آمریکا نمیترسیم.
متفکر با اشاره به اینکه ما تا زمانی که در تولید علم از مدلهای تولید علم غربی استفاده میکنیم استقلال در تولید علم معنا ندارد، گفت: ما فکر میکنیم که با چاپ چند مقاله آی اس آی تولید علم کرده ایم در هر حال ما باید مدلهای تولید علم را بشکافیم تا مرزهای علم را درنوردیم.
مهدی تکیه، موسس بسیج روستایی و عشایری نیز در این نشست گفت: نوع گفتمان و تعاملات ما مبتنی بر ادبیات وارداتی است با این وجود سوال این است که ما با این ادبیات میتوانیم اهداف نظام را پویانمایی کنیم و یا اینکه باید عرصههای جدیدی را ایجاد نماییم تا خودمان را با زبان منطقه به دیگران بشناسانیم و بگوییم که با این منطق میخواهیم چه خلاهایی را در عصر حاضر بپوشانیم.
وی افزود: اگر ما قائل به این باشیم که علم نافع میتواند پاسخگوی آسایش و آرامش و هادی بشر باشد آن موقع باید ببینیم که بستر علم که عامل اقتدار است میتواند پاسخگوی ماموریت ما باشد.
تکیه با بیان اینکه ما امروز در یک خلا ۵۰۰ تا ۶۰۰ ساله گرفتار شده ایم و در این مدت تولید علم و نظریه پایه نداشته ایم، اظهار کرد: ما باید بتوانیم ماموریتهای نظام را برای بشریت جانمایی و غایت آن را تعریف کنیم با این وجود شاید غایت ما این باشد که تا عصر ظهور برنامه ریزی کنیم.
موسس بسیج روستایی و عشایری با تاکید بر اینکه ما نیازمند یک تعامل جمعی و جامع هستیم و باید برای تولید علم نافع سیاست گذاری کنیم، اظهار کرد: باید مکانیزم تولید علم نافع را در سیستم تام نگری برنامه ریزی کنیم؛ بنابراین باید در نهاد اندیشه، تحول ایجاد کرد و منطق عملیاتی تعامل مرزها را با ادبیات لازم بازآفرینی کنیم.
وی تصریح کرد: خلا جدی ما این است که این بشر قابلیت و درک ظهور را پیدا کند؛ با این وجود باید ببینیم که ما با استفاده از چه علومی میتوانیم این خلا را پر کنیم.